Eksperci ocenią kolejne produkty
Opublikowano: 28-08-2012

Certyfikatem „Doceń polskie” uhonorowano dotychczas ponad 350 artykułów spożywczych. Kolejne wyroby ubiegające się o to godło zostaną ocenione 4 września, podczas VI audytu.
Program „Doceń polskie” – eksperci ocenią kolejne produkty
O przyznaniu certyfikatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” decydują oceny pięcioosobowej Loży Ekspertów. Wystawiając noty eksperci biorą pod uwagę m.in. wygląd i smak produktu oraz stosunek jakości do jego ceny.
O godło programu „Doceń polskie” mogą ubiegać się wyłącznie produkty posiadające tzw. polski czynnik, a więc wyroby związane z naszym krajem. Czynnikiem tym może być tradycyjna receptura czy bazowanie na rodzimych składnikach.
– Jak zwykle, do certyfikacji przystąpią artykuły spożywcze różnego rodzaju. Podczas wrześniowego audytu Loża oceni m.in. mięso i wędliny, słodycze, wyroby mleczne, przyprawy, ciasta, przetwory warzywne i alkohole. Produkty zgłoszone do certyfikacji pokazują jak bogata jest oferta polskich wytwórców. O certyfikat ubiegają się tradycyjne produkty oraz niestandardowe wyroby, które mogą zaskoczyć niejednego konsumenta – mówi Marek Bielski, organizator programu „Doceń polskie”.
Ciekawostkami, o których wspomniał inicjator przedsięwzięcia są: wołowina sezonowana, ręcznie robione konfitury, wino z ekologicznej aronii, czy makaron z przepiórczych jaj.
– Firmy, które ponownie biorą udział w certyfikacji są najlepszym potwierdzeniem skuteczności naszych działań. Producenci widzą, że udział w programie przynosi im korzyści, dlatego starają się zdobyć kolejne certyfikaty – podsumowuje organizator programu „Doceń polskie”.
Informacje o wszystkich producentach ubiegających się o certyfikaty „Doceń polskie” są dostępne na blogu programu.