Eliminacje do konkursu ” Mistrz Szkolnej Patelni”

Opublikowano: 18-01-2012


11 stycznia 2012 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, odbyły się eliminacje do XVII Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”.

pierogi_18

Tematem konkursu były „Wariacje pierogowe”. W konkursie wzięło udział 13 uczniów: Szymon Kuczyński klasa 4Ta, Karol Wielgosz klasa 4Ta, Marta Lipińska klasa 3Ta, Mateusz Siemaszko klasa 3Ta,Rafał Szyszka klasa 4Ta, Aleksandra Tunicka klasa 3Ta, Patrycja Mazurek klasa 2Tam, Anna Matyka klasa 2Tam, Adam Wąsiewski klasa 2Tam, Katarzyna Kowalewska klasa 1akm, Krzysztof Miłaszewski klasa 1akm, Piotr Grochalski klasa 2km i Marcin Ostojski klasa 2km. 
Celem konkursu jest doskonalenie umiejętności praktycznych, rozwijanie uzdolnień i zainteresowań kulinarnych młodzieży. Młodzi kucharze mieli za zadanie w ciągu 90 minut przygotować pierogi według własnej receptury. Jury oceniało wygląd, aranżację, dobór składników, techniki wykonania oraz smak potraw.
Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury:
Jury techniczne w składzie:
p. Andrzej Bałdyga – szef kuchni Hotelu Bryza w Juracie, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
p. Wiesław Mergalski- szef kuchni  ,,Karczma nad sandelą”
p. Mirosław Rynduch – szef kuchni hotelu ,,Warmia Park” w Pluskach
p. Andrzej Zielaskiewicz – szef restauracji „Karczma Jana” w Olsztynie
p. Grażyna Niedźwiecka – kierownik szkolenia praktycznego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie

 

Jury degustacyjne w składzie:
p. Andrzej Bałdyga – szef kuchni Hotelu Bryza w Juracie
p. Wiesław Mergalski- szef kuchni  ,,Karczma nad sandelą”
p. Mirosław Rynduch – szef kuchni hotelu ,,Warmia Park” w Pluskach
p. Andrzej Zielaskiewicz – szef restauracji „Karczma Jana” w Olsztynie
p. Elżbieta Michalec – wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie

Uczniowie zaprezentowali bardzo wysoki poziom swoich potraw. Zastosowali urozmaicone i wyszukane farsze oraz modyfikacje ciasta pierogowego. Sporządzano między innymi farsze rybne, z dziczyzny, z dodatkiem grzybów oraz fety. Ciasto pierogowe przygotowane było np. z dodatkiem kurkumy, szpinaku czy też estragonu. Pierogi formowano w sposób fantazyjny. Młodzi kucharze zastosowali również różnorodne techniki obróbki termicznej jak gotowanie, gotowanie w rosole oraz pieczenie. Jury miało bardzo dużą trudność w wyłonieniu najlepszych młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Wyniki eliminacji konkursu:

I miejsce – Mateusz Siemaszko klasa 3Ta, który przygotował ,,Szafranowe pierogi z łososiem i nutą pora”  uzyskując 300 punktów; nauczyciel przygotowujący ucznia p. Anna Deptuła

II miejsce – Szymon Kuczyński klasa 4Ta, który przygotował ,,Pierogi z sumem i sosem piernikowo-grzybowym” uzyskując 283 punkty; nauczyciel przygotowujący ucznia p. Katarzyna Tunkiewicz

III miejsce – Piotr Grochalski klasa 2km, który przygotował ,,Duo pierożków ze szczupaka” uzyskując 277 punktów; nauczyciel przygotowujący ucznia p. Małgorzata Marciniec

Uczniowie, którzy zajęli I i II miejsce będą reprezentować Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych (Olsztyn) w XVII Wojewódzkim Konkursie o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni.

Uczestnikom eliminacji dziękujemy za udział i zaangażowanie, zwycięzcom gratulujemy i życzymy powodzenia w następnym etapie.
Konkurs przygotowały Panie: Anna Deptuła, Danuta Komar, Bożena Lisowska i Katarzyna Tunkiewicz.