Eliminacje do Mistrzostw Świata IBA World Cocktail Competition 2010
Opublikowano: 08-07-2010

28 czerwca w warszawskiej kawiarni Skwer, odbyły się eliminacje do Mistrzostw Świata IBA World Cocktail Competition 2010, które w tym roku odbędą się jesienią w Singapurze.
Celem eliminacji, jak zawsze było wyłonienie najlepszego polskiego barmana, który będzie reprezentował Polskę w międzynarodowej rywalizacji.
Organizatorami wydarzenia było Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz firma Centrum Wina Dystrybucja – MONIN – największy producent syropów klasy Premium, ekskluzywnych likierów, sosów aromatycznych oraz puree owocowych.
W eliminacjach udział wzięło 31 barmanów z całej Polski.
Ich zadaniem było przygotowanie autorskiego drinka „After Dinner Cocktail”, z obowiązkowym użyciem minimum 20 ml z podanej listy produktów MONIN.
Wszyscy zawodnicy oceniani byli zarówno od strony technicznej pracy barmana jak i degustacyjnej. Po raz pierwszy komisja degustacyjna pozostała w jednym składzie i oceniała wszystkie drinki zawodników.
W skład komisji wchodzili:
– Ryszard Berent
– Piotr Dziadkowiec
– Jacek Krawczyk
Wśród sędziów technicznych należy wymienić takie postaci jak:
– Dariusz Kosiorek
– Ryszard Łuszczak
– Piotr Smolarz
– Jarosław Barnaś
Do finału zakwalifikowało się 6 najlepszych barmanów: Dawid Bujar, Kacper Parchotiuk, Grzegorz Szumski, Sławomir Smyczyk, Mariusz Grzesik i Robert Kucharski.
Finałowe drinki były już oceniane przez 5 sędziów degustacyjnych. Sędziowe siedzieli przy osobnych stolikach i nie mieli ze sobą kontaktu, tak aby mogli jak najlepiej, własnymi zmysłami ocenić wykonane przez finalistów koktajle.
Eliminacje zwyciężył, laureat zeszłorocznego konkursu – GRZEGORZ SZUMSKI SZCZECIN. Wygrał prezentując drinka o nazwie „TAI MAN SHU”
I Miejsce – Grzegorz Szumski – Szczecin
„TAI MAN SHU”
20 ml Havana Club white
20 ml Triple Sec likier Monin
10 ml syrop ogórkowy Monin
10 ml syrop Mango Spicy Monin
30 ml sok jabłkowy
II Miejsce – Mariusz Grzesik – Rzeszów
„VIOLETOWA NOC”
30 ml Armagnac Castarede VSOP
20 ml likier Violet Monin
10 ml syrop jaśminowy Monin
10 ml sok z cytryny
20 ml sok z czarnej porzeczki
III Miejsce – Robert Kucharski – Wrocław
„RUSSIAN GIRL”
30 ml wódka Russian Standard
20 ml likier brzoskwiniowy Monin
10 ml puree Mix truskawkowy Monin
10 ml sok z limy
½ plastra ananasa
Wszyscy uczestnicy podeszli do konkursu z wyjątkową pasją i doskonałym przygotowaniem. Widać, że z roku na rok poziom konkursu i świadomość marki rośnie.
Wszystkim jeszcze raz serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!
ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!