Eliminacje PRIMERBA CUP 2010 wyłoniły zwycięzcę!
Opublikowano: 27-04-2010

27 kwietnia w Centrum Sztuki Kulinarnej DoraM odbyły się eliminacje do PRIMERBA CUP 2010. Organizatorem Konkursu jest Unilever Polska Sp. z o.o. Celem konkursu była promocja produktów Organizatora typu convenience dla gastronomii i żywienia zbiorowego marki KNORR oraz pogłębienie wiedzy i sztuki kulinarnej.
– Bardzo się cieszę, że udało nam się zagospodarować te nowe Centrum Sztuki Kulinarnej DoraM dlatego, że warunki są idealne jeżeli mówimy o przygotowaniu konkursu. Jest duża przestrzeń, świetne wyposażenie techniczne. Jest miejsce dla publiczności jak również dużo miejsca dla jury. Poza tym są duże ekrany, na których można śledzić poczynania uczestników nie ruszając się z miejsca. Jeśli chodzi o sam konkurs i przygotowanie dań to oceniam bardzo pozytywnie. Potrawy były zróżnicowane pod względem wyglądu i smaku – zauważył organizator Piotr Małecki
Nad prawidłowością konkursu czuwała komisja konkursowa w składzie:– Andrzej Bryk przewodniczący
– Anna Chylińska
– Tomasz Gawarzyński
– Piotr Szczygielski
– Stanisław Nowogródzki – juror techniczny
Wystartowało 8 dwuosobowych ekip:1. Przemysław Gryz i Rafał Kosowski, Hotel Westin
2. Emil Dziubak i Magdalena Stempniak, Eurest
3. Artur Urbański i Marcin Piotrowski, Hotel Windsor (Jachranka)
4. Marcin Przytuła i Konrad Lewandowski, You & Me
5. Michał Garnek i Maciej Matuszczak, Holiday Inn (Warszawa)
6. Karol Pietrzak i Kamil Dąbrowski, Latem Bar & Restaurant
7. Paweł Rumowski i Sebastian Kornacki, Hotel Westin
8. Łukasz Stalęga i Maria Klara Znamierowska, Czrcia Łapa (Lublin)
I miejsce zajęli Łukasz Stalęga i Maria Klara Znamierowska.
Przystawka: Emulsja z sera feta w towarzystwie śródziemnomorskich warzyw skropionych sosem balsamicznym.
Danie główne: Górka cielęcą pieczoną w smalcu podaną na cytrusowo-rozmarynowej łezce z leniwymi pierożkami, duszonym porem i sosem z czerwonego Porto.
II miejsce zajęli Paweł Rumowski i Sebastian Kornacki.
Przystawka: Mille Fille z bakłażana i pomidorów, sałatką z figi i młodych liści botwinki i pianką szafranową.
Danie główne: Rolada z górki cielęcej w musie tymiankowym z królika, hamus z ziemniaków i cieciorki, zielone szparagi, Fois Gras oraz sos balsamiczno-pieczeniowy z owocami leśnymi.
III miejsce zajęli Michał Garnek i Maciej Matuszczak.
Przystawka: Springrolls
Danie główne: Pieczona górka cielęca z placuszkami ziemniaczanymi z czerwonym Pesto i parmezanem, koszyczkiem ze szparagów w towarzystwie sosu z czarnej porzeczki z anyżem i chili.
– Większość prezentowała bardzo podobny poziom. Tylko jedna z drużyn miała troszeczkę mniej punktów za przekroczenie czasu. Oceniane było przede wszystkim przygotowanie stanowiska pracy, składniki, pozostawienie stanowiska pracy, jak również wykorzystanie różnych technik kulinarnych do odpowiednich potraw. Poziom uczestników w porównaniu z zeszłym rokiem oceniam na wyższy – powiedział juror techniczny Stanisław Nowogródzki.
– W dzisiejszym konkursie wystartowali profesjonaliści. Niektórzy przygotowani byli bardzo dobrze, inni zaś nie do końca. Świadczyć o tym może niedopieczone mięso czy niedokładne użycie Primerby, która jak wiemy jest skondensowaną przyprawą i zastosowana w nieodpowiedniej proporcji daje za bardzo intensywny smak. Osoby, które zajęły pierwsze miejsce, stworzyły danie proste, smaczne, dobrze skomponowane– stwierdził przewodniczący jury Andrzej Bryk.
Zapraszamy do galerii zdjęć!