Europa coraz bardziej nabierana widelcem ?
Opublikowano: 02-06-2010

Za nami już pierwsze degustacje. W dniu 19 maja w ART. HOTELU przy ul.Kiełbaśniczej we Wrocławiu odbyła się konferencja prasowa z udziałem Pana Prezydenta Miasta Rafała Dutkiewicza oraz Panów Bikonta i Makłowicza, podczas której zostały zaprezentowane i posmakowane poszczególne „narody”. Próby i oceny tegorocznych propozycji wyglądają imponująco, a co najważniejsze smakowały przednio. Przeszły surowe testy m.in. Patronów Festiwalu Panów Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta , zapowiada się zatem naprawdę prawdziwa parada smaków, aromatów i kolorów (zdjęcia są zaledwie namiastką tego co nas wszystkich czeka …)
NELSON CATERING (wrocławski potentat na rynku usług cateringowych, kolejny już raz zapewniający zaplecze warsztatowe i logistyczne festiwalu) przy współudziale Członków z Dolnośląskiego Oddziału OSSKiC nieustannie szlifuje swoje dzieła. Chłopaki gotują, czarują i dopieszczają smaki wybranych na ten rok specjałów. Nic dziwnego, mają nad czym pracować: FRANCJA, IRLANDIA, LUXEMBURG, RUMUNIA, WIELKA BRYTANIA, ESTONIA, FINLANDIA, MALTA, PORTUGALIA, SŁOWACJA i SŁOWENIA czkają na „pożarcie". Wszystko do tej pory układa się pomyślnie. Zapał, pomysły, chęci i smak nikogo nie opuszczają. Przy tak mocnym wsparciu przez naszych Partnerów Handlowych, którym już teraz przepyszne podziękowania za to, że było z czego gotować i na czym serwować.
Jedynie aura … miejmy nadzieję, że na 4 i 5 czerwca słońce doprawi wszystkiego.
Do zobaczenia na Wrocławskim Rynku!
PROGRAM FESTIWALU
4 VI EUROPA NA WIDELCU
12.30
Zbiórka kucharzy w BPM
13.30
Zaczynają bębny w rejonie przejścia podziemnego na Świdnickiej, przesuwając się stopniowo ku Rynkowi i scenie.
13.45
Śladem bębnów rusza przemarsz kucharzy. Prowadzi Piotr Bikont.
14.00–14.30
Konferansjer, Robert Makłowicz i Piotr Bikont zaczynają imprezę. Kucharze wchodzą na scenę, każdy informuje jakie potrawy przygotowano na jego stoisku. Kucharze przechodzą do stoisk.
14.30–15.00
Pokaz kulinarny Roberta Makłowicza
15.00–15.15
Prezydent Rafał Dutkiewicz daje sygnał do rozpoczęcia wydawania potraw przy dźwiękach bębnów.
15.15–15.45
Makłowicz i Bikont na stoiskach poszczególnych krajów – transmisja na ekran nad sceną (I)
15.45–16.00
Prezentacja winiarzy na scenie
16.00–16.30
Pokaz kulinarny
16.30–16.45
Makłowicz i Bikont na stoiskach poszczególnych krajów – transmisja na ekran nad sceną (II)
16.45–17.15
Pokaz kulinarny
17.15–17.30
Makłowicz i Bikont na stoiskach poszczególnych krajów – transmisja na ekran nad sceną (III)
17.30–18.00
Pokaz kulinarny
18.00–18.15
Makłowicz i Bikont na stoiskach ambasad – transmisja na ekran nad sceną (IV)
18.15–18.45
Pokaz kulinarny
19.15–20.15
Koncert zespołu „Przedwietrze” (dawniej Słoma & Bębny)
20.15–22.00
Koncert WrocLove Big Band i Ewa Bem
5 VI WROCŁAWSKI SMAK
13.30–14.00
Parada teatru Klinika Lalek
14.00–14.15
Prezydent Rafał Dutkiewicz otwiera „dzień wrocławski”.
Konferansjer, Robert Makłowicz i Piotr Bikont przedstawiają program imprezy.
14.15–14.45
Na scenie ogłoszenie wyników konkursu szkół gastronomicznych, wręczenie nagród
14.45–16.30
Pokazy laureatów konkursu gastronomicznego, przeplatane relacjami Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta ze stoisk jarmarcznych (transmisja na ekran)
16.30–17.00
Prezentacja Alei Piwnej, informacja o piwach i warsztatach
17.00–17.30
Teatr Klinika Lalek
17.30–18.15
Informacja o konkursie cukierniczym; przybliżenie postaci królowej Luizy;
prezentacja fotografii zgłoszonych torcików (na ekranie); ogłoszenie wyników konkursu na torcik królowej Luizy i wręczenie nagród; degustacja pączków z piekarni Mamut
18.15–18.30
Ogłoszenie wyników Turnieju Nalewek i wręczenie nagród
Ok 19.00
Koncert Natalii Grosiak
Ok. 20.00
Koncert zespołu Optimystic