Europa na widelcu 2010 kolejny raz pełen sukces!!!!!
Opublikowano: 05-06-2010


Już za nami druga edycja imprezy „Europa na widelcu”. Po ubiegłorocznym sukcesie organizatorzy postanowili rozwijać ten niezwykły festiwal smaku, który ściąga na wrocławski Rynek rzesze mieszkańców miasta i turystów.
4 czerwca to data kolejnej rocznicy pierwszych wolnych wyborów, a wrocławianie spędzili to świeto przy stołach na wrocławskim Rynku i dzień ten przejdzie do historii miasta Wrocław jako dzień wolności , niepodległości i smaków całej Europy .
Festiwal otworzyli Kucharze, którzy przeszli przez centrum starego miasta w okazałej paradzie, którą prowadził Piotr Bikont.
Urozmaiceniem były pokazy kulinarne w wykonaniu Roberta Makłowicza i kucharzy z wrocławskich restauracji.
Atrakcją był pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Jarosława Uścińskiego, właściciela restauracji Moonsfera w Warszawie, z kolegami po fachu Darkiem Wyborskim i Henrykiem Pasternakiem.
Na wrocławskim rynku stanęły stoiska ustawione w kręgu, co umożliwiło zapoznanie sie z cała gamą wspaniałych smaków pochodzących z róznych zakatków Europy.
Oto co serwowały poszczególne zespoły:
Austria
Saftgulasch mit Semmelknödel– gulasz wołowy z knedlami bułczanymi
Hollunderblüten-Pfannkuchen – czarny bez w cieście naleśnikowym
Dolnośląska Loża Kulinarna
Belgia
Potage – zupa porowo-ziemniaczana podawana z bagietką
Tarte à la rhubarbe et aux fraises– tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą
Hotel Azyl
Bułgaria
Sałatka szopska – sałatka warzywna z bułgarskim serem sirenje
Kebabczeta– potrawa z mielonej wieprzowiny z cząbrem
Hotel Azyl
Cypr
Youvarlakia avgolemono – bulion z drobiu doprawiany cytryną i zaciągany żółtkiem z klopsikami
Dolnośląska Loża Kulinarna
Czechy
Vepřo-knedlo-zelo – pieczeń wieprzowa z knedlikami i duszoną kapustą
Pastyrski syr z szynką– ser smażony z szynką w cieście naleśnikowym
Dolnośląska Loża Kulinarna
Dania
Fyldt hvidkål– gołąbki w liściach sałaty lodowej
Wienerbrød – duńskie ciasteczka
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Estonia
Porgandisõrnikud – panierowane i smażone paszteciki z białego sera i marchwi
Maksakaste – wątroba wołowa w śmietanie duszona z kwaszonymi ogórkami
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Finlandia
Sienipiirakka– zapiekanka mięsno-grzybowa na żytnim chlebie
Karpalojuustokakku– sernik z żurawiną
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Francja
Quiche lorraine– tarta lotaryńska podawana na dwa sposoby: z boczkiem i cebulą oraz ze szpinakiem i serem feta
Madeleine – ciastka magdalenki
Nelson Catering&Events
Grecja
Melitzanosalata– pasta bakłażanowa z pszennym podpłomykiem
Keftedes – klopsiki z mielonego mięsa doprawiane ziołami i cynamonem
Restauracja Akropolis
Hiszpania
Tortilla capuchina – omlet z ziemniakami i bułką tartą z dodatkiem czubków szparagów
Churros – hiszpańskie ciastko do kawy
Galletas de almendra – hiszpańskie ciastko migdałowe
Hotel HP Park Plaza
Holandia
Sub gum – potrawa z ryżu i mięsa drobiowego
Speculaas – herbatniki pierniczkowe
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Irlandia
Boxty bread– rodzaj placków ziemniaczanych z ziemniaków surowych zmieszanych z gotowanymi
Nelson Catering&Events
Litwa
Žemaiči? pupeli? ir obuoli? salotos– żmudzka sałatka z fasoli i jabłek
Juodos duonos ir obuoli? plokštainis– placek z czarnego chleba i jabłek
Art Hotel
Luksemburg
Croquettes de châtaignes– krokiety z kasztanami
Nelson Catering&Events
Łotwa
Maizes zupa– zupa chlebowa
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Malta
Bigilla– pasta z bobu z oliwą, czosnkiem i pietruszką
Tadam mimli bil-?obon feta– pomidory nadziewane serem feta
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Niemcy
Bierochen– pieczone pierożki z drożdżowego ciasta nadziewane mieloną wołowiną, kiszoną kapustą i ostrym żółtym serem
Heringstopf– sałatka ziemniaczano-śledziowa
Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Polska
Staropolski gulasz z chrzanem
Kotlety drobiowe z warzywami
Multifood STP
Portugalia
Feijoada– czarna lub czerwona fasola duszona z wędzoną wołowiną i wieprzowiną
Toucinho da céu– placek migdałowy
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Rumunia
Bulz– kulki mamałygi nadziewane serem
Colivă– gotowana pszenica z rodzynkami, orzechami, migdałami i natką pietruszki
Nelson Catering&Events
Słowacja
Kapustnica – zupa z kiszonej kapusty
Bryndzové halušky– kluski ziemniaczane z bryndzą i skwarkami
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Słowenia
Zelsevka– rolada drożdżowa nadziewana szczypiorkiem
Matevž– puree z ziemniaków, fasoli i korzenia pietruszki ze skwarkami
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Szwecja
Laxpudding– łosoś po królewsku
Kanelbullar– drożdżowe bułeczki cynamonowe
Hotel HP Park Plaza
Węgry
Pontyhalaszle– ostra zupa z karpia
Somlói galuska – biszkopt czekoladowy nasączony rumem z bitą śmietaną
Art Hotel
Wielka Brytania
Scotch eggs– jajka na twardo w mielonym mięsie wołowym
Roast with mustard sauce – pieczeń z sosem musztardowym
Clark’s pie– bułeczki nadziewane wołowiną w sosie z jarzynami
Nelson Catering&Events
WłochyRisotto z cykorią – potrawa ze specjalnie preparowanego ryżu arborio
Panna cotta – deser z gotowanej śmietanki
Unilever Foodsolutions/Restauracja Novocaina
Impreza Europa na widelcu znów okazała się sukcesem!
Ramię w ramię Dolnośląska Loża Kulinarna i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni, Cukierników bez podziałów, solidarnie dla dobra bractwa kucharskiego uczynili wspaniały jednoczący krok. Ku radosci i sile Bractwa Kucharskiego niech tak już zostanie.