Europa na widelcu 2010 kolejny raz pełen sukces!!!!!

Opublikowano: 05-06-2010

image4684.gif

Już za nami druga edycja imprezy „Europa na widelcu”. Po ubiegłorocznym sukcesie organizatorzy postanowili rozwijać ten niezwykły festiwal smaku, który ściąga na wrocławski Rynek rzesze mieszkańców miasta i turystów. 4 czerwca to data kolejnej rocznicy  pierwszych wolnych wyborów, a wrocławianie spędzili to świeto przy stołach na wrocławskim Rynku i dzień ten przejdzie do historii miasta Wrocław jako dzień wolności , niepodległości i smaków całej Europy .   

 

Festiwal otworzyli Kucharze, którzy przeszli przez centrum starego miasta w okazałej paradzie, którą prowadził  Piotr Bikont.

img_3406_resize.jpg      img_3409_resize.jpg

img_3415_resize.jpg      img_3443_resize.jpg

Urozmaiceniem były pokazy  kulinarne w wykonaniu Roberta Makłowicza i kucharzy z wrocławskich restauracji.

img_3453_resize.jpg

Atrakcją był pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Jarosława Uścińskiego, właściciela restauracji Moonsfera w Warszawie, z kolegami po fachu Darkiem Wyborskim i Henrykiem Pasternakiem

  img_3611_resize.jpg

img_3431_resize.jpg    

Pani  Krystyna Szumilak – Dyrektor Zespołu Szkoł Gastronomicznych we Wrocławiu, z dumą chwaliła młodzież za jej zaangażowanie i poświecony czas, ale również za ich rozwijające się umiejętności, co wróży im dobrze na przyszłość. Trzeba dodać,  że część kwoty zebranej ze sprzedaży posiłków przypadnie właśnie tej szkole, co umożliwi wspieranie młodzieży, która tego potrzebuje. Z informacji jakie uzyskałam wynika, że Wrocław w niedługim czasie może się stać kolebką największej ilości gastronomów!

Na wrocławskim rynku  stanęły stoiska ustawione w kręgu,  co umożliwiło zapoznanie sie z cała gamą wspaniałych smaków pochodzących z róznych zakatków Europy.

Oto co serwowały poszczególne zespoły:

Austria

Saftgulasch mit Semmelknödel
– gulasz wołowy z knedlami bułczanymi

Hollunderblüten-Pfannkuchen – czarny bez w cieście naleśnikowym

Dolnośląska Loża Kulinarna

img_3456_resize.jpg

Belgia

Potage – zupa porowo-ziemniaczana podawana z bagietką

Tarte à la rhubarbe et aux fraises– tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą

Hotel Azyl

img_3474_resize.jpg

Bułgaria

Sałatka szopska – sałatka warzywna z bułgarskim serem sirenje

Kebabczeta– potrawa z mielonej wieprzowiny z cząbrem

Hotel Azyl 



Cypr


Youvarlakia avgolemono – bulion z drobiu doprawiany cytryną i zaciągany żółtkiem z klopsikami

Dolnośląska Loża Kulinarna

Czechy

Vepřo-knedlo-zelo – pieczeń wieprzowa z knedlikami i duszoną kapustą

Pastyrski syr z szynką– ser smażony z szynką w cieście naleśnikowym

Dolnośląska Loża Kulinarna



Dania


Fyldt hvidkål– gołąbki w liściach sałaty lodowej

Wienerbrød – duńskie ciasteczka

Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu

Estonia

Porgandisõrnikud – panierowane i smażone paszteciki z białego sera i marchwi

Maksakaste – wątroba wołowa w śmietanie duszona z kwaszonymi ogórkami

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

img_3495_resize.jpg      img_3493_resize.jpg

Finlandia

Sienipiirakka– zapiekanka mięsno-grzybowa na żytnim chlebie

Karpalojuustokakku– sernik z żurawiną

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni



Francja


Quiche lorraine– tarta lotaryńska podawana na dwa sposoby: z boczkiem i cebulą oraz ze szpinakiem i serem feta

Madeleine – ciastka magdalenki

Nelson Catering&Events



Grecja


Melitzanosalata– pasta bakłażanowa z pszennym podpłomykiem

Keftedes – klopsiki z mielonego mięsa doprawiane ziołami i cynamonem

Restauracja Akropolis



Hiszpania


Tortilla capuchina – omlet z ziemniakami i bułką tartą z dodatkiem czubków szparagów

Churros – hiszpańskie ciastko do kawy

Galletas de almendra – hiszpańskie ciastko migdałowe

Hotel HP Park Plaza



Holandia


Sub gum – potrawa z ryżu i mięsa drobiowego

Speculaas – herbatniki pierniczkowe

Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu



Irlandia


Boxty bread– rodzaj placków ziemniaczanych z ziemniaków surowych zmieszanych z gotowanymi

Nelson Catering&Events



Litwa


Žemaiči? pupeli? ir obuoli? salotos– żmudzka sałatka z fasoli i jabłek

Juodos duonos ir obuoli? plokštainis– placek z czarnego chleba i jabłek

Art Hotel  



Luksemburg


Croquettes de châtaignes– krokiety z kasztanami

Nelson Catering&Events



Łotwa


Maizes zupa– zupa chlebowa

Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu



Malta


Bigilla– pasta z bobu z oliwą, czosnkiem i pietruszką

Tadam mimli bil-?obon feta– pomidory nadziewane serem feta

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni



Niemcy


Bierochen– pieczone pierożki z drożdżowego ciasta nadziewane mieloną wołowiną, kiszoną kapustą i ostrym żółtym serem

Heringstopf– sałatka ziemniaczano-śledziowa

Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu



Polska


Staropolski gulasz z chrzanem

Kotlety drobiowe z warzywami

Multifood STP




Portugalia


Feijoada– czarna lub czerwona fasola duszona z wędzoną wołowiną i wieprzowiną

Toucinho da céu– placek migdałowy

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

img_3497_resize.jpg        img_3498_resize.jpg



Rumunia


Bulz– kulki mamałygi nadziewane serem

Colivă– gotowana pszenica z rodzynkami, orzechami, migdałami i natką pietruszki

Nelson Catering&Events



Słowacja


Kapustnica – zupa z kiszonej kapusty

Bryndzové halušky– kluski ziemniaczane z bryndzą i skwarkami

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni



Słowenia


Zelsevka– rolada drożdżowa nadziewana szczypiorkiem

Matevž– puree z ziemniaków, fasoli i korzenia pietruszki ze skwarkami

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni



Szwecja


Laxpudding– łosoś po królewsku

Kanelbullar– drożdżowe bułeczki cynamonowe

Hotel HP Park Plaza



Węgry


Pontyhalaszle– ostra zupa z karpia

Somlói galuska – biszkopt czekoladowy nasączony rumem z bitą śmietaną

Art Hotel



Wielka Brytania


Scotch eggs– jajka na twardo w mielonym mięsie wołowym

Roast with mustard sauce – pieczeń z sosem musztardowym

Clark’s pie– bułeczki nadziewane wołowiną w sosie z jarzynami

Nelson Catering&Events



Włochy
Risotto z cykorią – potrawa ze specjalnie preparowanego ryżu arborio

Panna cotta – deser z gotowanej śmietanki

Unilever Foodsolutions/Restauracja Novocaina

img_3483_resize.jpg 

Impreza Europa na widelcu znów okazała się sukcesem!

Gdy wydano już 50 000 porcji i tłum smakoszy skupił sie na koncercie Ewy Bem, kucharze zmęczeni, ale zadowoleni udali sie na uroczystą kolację do Hotelu Art.

Ramię w ramię Dolnośląska Loża Kulinarna i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni, Cukierników  bez podziałów, solidarnie dla dobra bractwa kucharskiego uczynili wspaniały jednoczący krok. Ku radosci i sile Bractwa Kucharskiego niech tak już zostanie.