Expo Sweet 2011 za nami!
Opublikowano: 07-03-2011


Przez trzy dni targi odwiedziło kilka tysięcy osób zarówno profesjonalistów jak i uczniów, przedstawicieli mediów. Nie zabrakło również wielbicieli słodkości. Trwały rozmowy, podpisywano kontrakty, promowano nowe produkty i najnowsze trendy. Ponadto codziennie odbywały się imprezy towarzyszące, które były świetnym dopełnieniem każdego dnia targów.
Były to następujące konkursy:
– III Mistrzostwa Polski w Lodziarstwie – najlepsze lody wykonali Maciej Pięta i Ryszard Wawrzyniak z cukierni Aliny i Jana Kachlickich (Grodzisk Wielkopolski)
– Eastern Europe Chocolate Master – zwyciężył Mariusz Buritta z cukierni Adama Sowy (Bydgoszcz)
– wystawa tortów okolicznościowych
– pokazy cukiernicze prowadzone przez Joannę Profus, Martę Truskolawską, Pawła Małeckiego, Macieja Piętę i Ryszarda Wawrzyniaka
– konkurs Cukiernicza Osobowość Roku 2010 – statuetkę otrzymał Paweł Małecki z Cukierni Sowa
– III Mistrzostwa Polski w Cukiernictwie– wygrali Łukasz Antkowiak i Daniel Staroń z Piekarni Raszczyk (Pasłęk)
– Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych – wygrali Emilia Grzenkowska i Michał Kumur (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego w Gdańsku)
Wśród licznych wystawców – firm zaopatrujących branżę cukierniczą i lodziarską znalazła się również firma Winterhalter – wiodący europejski producent zmywarek przemysłowych do naczyń.
Kiedyś blachy i przyrządy produkcyjne były myte ręcznie. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie, by w dużej czy nawet mniejszej cukierni bądź lodziarni nie korzystano ze zmywarek. To przede wszystkim gwarancja czystości, którą daje mycie naczyń w wysokiej temperaturze i pod wysokim ciśnieniem oczywiście z dodatkiem środków myjących marki Winterhalter. Zaś higiena w lodziarstwie i cukiernictwie to podstawa.
Cukiernicy muszą mieć pewność, że naczynia użyte ponownie w produkcji są wolne od bakterii. Taką pewność dają zmywarki firmy Winterhalter ( GS 640, 650, 660 + te same z opcją Energy oraz GS 630).
Dorota Karwacka
Smarten.pl