Festiwal Beskidzkich Kociołków, 15 maj 2010 r., Koszarzyska – Czechy

Opublikowano: 24-05-2010

15 maja 2010 r. w miejscowości Koszarzyska  w Czechach /20 km od Cieszyna/ w Ośrodku Wczasowym Pasieczki odbył się  Festiwal Beskidzkich Kociołków.

logo_kociolki.jpg     beskidzkie_kociolki060.jpg

Była to pierwsza tego typu impreza organizowana dla mieszkańców Zaolzia w szczególności dla Polaków w Czechach.  Z zaproszonych gości zmagania kucharzy obserwowali  m.in.: Konsul Generalny RP  w Ostravie Jerzy Kronhold, Prezes Kongresu Polaków w Czechach Józef Szymeczek. 

beskidzkie_kociolki042.jpg beskidzkie_kociolki063.jpg

W jury zasiedli: Waldemar Hołówka – Winterhalter, Carlos Gonzalez – Tejera – Stalgast, Jan Sztefek – Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim, Artur Kupczyk – Śląska Grupa Kulinarna, Piotr Szczygielski OSSKiC, Wiesław Wróblewski – Beskidzki Klub Kulinarny.

beskidzkie_kociolki049.jpg beskidzkie_kociolki056.jpg

Festiwal nawiązał do odbywającej się w tym samym dniu w Koszarzyskach, według dawnych góralskich zwyczajów, imprezy regionalnej „Miyszani Łowiec” – „Mieszania Owiec“.  Ideą festiwalu jest podtrzymywanie i kultywowanie tradycji kuchni beskidzkiej – mam nadzieję, że nasza impreza się sprawdzi i że będziemy ją kontynuować w następnych latach   –  podkreślał inicjator wydarzenia Henryk Cieślar – wiceprezes BESKIDU ŚLĄSKIEGO – Polskiego Towarzystwa Turystyczno – Sportowego w Czechach.

beskidzkie_kociolki009.jpg beskidzkie_kociolki026.jpg

W konkursie kulinarnym wystartowały zespoły z  Polski, Słowacji, Czech i Węgier.  Przed konkursem swe umiejętności zaprezentowały uczennice Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej z Cieszyna. Co ciekawe, uczestnicy zmagań zaprezentowali się w strojach regionalnych.

beskidzkie_kociolki005.jpg

Ekipy zaprezentowały różne warianty dań z kociołka. W ocenie jury poziom, który zaprezentowały startujące w konkursie drużyny stał na wysokim poziomie.

Ostatecznie  wyniki zmagań konkursowych przedstawiały się następująco:

I miejsce – zajęli: Arpad Vinaj, Arpad Csernai, Węgry  – nagrodę rzeczową dla laureatów ufundowała firma PRYMAT, a nagrodę wręczył Henryk Cieślar – pomysłodawca festiwalu,

II miejsce zajęli reprezentanci Beskidzkiego Klubu Kulinarnego: Władysław Zięcina, Sebastian Olma – nagrodę rzeczową dla laureatów ufundowała firma STALGAST,a ngrodę wręczył Carlos Gonzalez – Tejera,

III miejsce zajęli:  Jarosław Cabuk, Luboś Kubla – Hotel Marlene, Słowacja  – nagrody rzeczowe laureatom wręczył Artur Kupczyk ze Śląskiej Grupy Kulinarnej,

Wyróżnienie zdobyli: Renata, Kotas Tadeusz Kotas – Karczma u Jarząbka, Czechy.

beskidzkie_kociolki039.jpg beskidzkie_kociolki045.jpg

Uczennice Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej z Cieszyna Aneta Lebioda i Dorota Wawrzyczek zostały nagodzone nagrodę ufundowaną  przez firmę STALGAST.

beskidzkie_kociolki022.jpg

Ponadto dla wszystkich uczestników nagrody rzeczowe ufundowała firma Winterhalter.

Sponsorzy: Prymat, Stalgast, Winterhalter, Kamis, Zakłady Przetwórstwa Mięsnego ŁOBODA.

         kociolki_sponsors1.jpg                       

         

Poczęstunek dla gości zapewnił Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Łoboda

loboda_logo.jpg

 

Patronat medialny nad festiwalem objęły: portal Gastronomiapolska.pl, prasa: Głos Ludu, Horizont, Hutnik, Telewizja ČT1 Ostrava, Radio CR Ostrava, Radio Katowice.



Organizatorzy:
Ośrodek Wczasowy Pasieczki, Karczma u Jarząbka, PTTS BESKID ŚLASKI, Beskidzki Klub Kulinarny.

karczma_jarzabek.jpg       beskid_slaski.jpg     bkk_logo.jpg

Obsługa medialna  Festiwalu „Beskidzkie Kociołki”:

LANGI PR   | ul. Antyczna 36; 43-300 Bielsko-Biała| tel.:33/ 49 61 998; fax: 33/ 49 61 989

Wojciech Barchański  |e-mail: w.barchanski@wydawnictwolangi.com.pl  |+48 511 432 997

Aneta Próchniak  |e-mail:publicrelations@wydawnictwolangi.com.pl  | +48 511 059 377