Festiwal Beskidzkich Kociołków, 15 maj 2010 r., Koszarzyska – Czechy
Opublikowano: 24-05-2010



Była to pierwsza tego typu impreza organizowana dla mieszkańców Zaolzia w szczególności dla Polaków w Czechach. Z zaproszonych gości zmagania kucharzy obserwowali m.in.: Konsul Generalny RP w Ostravie Jerzy Kronhold, Prezes Kongresu Polaków w Czechach Józef Szymeczek.
W jury zasiedli: Waldemar Hołówka – Winterhalter, Carlos Gonzalez – Tejera – Stalgast, Jan Sztefek – Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim, Artur Kupczyk – Śląska Grupa Kulinarna, Piotr Szczygielski OSSKiC, Wiesław Wróblewski – Beskidzki Klub Kulinarny.
Festiwal nawiązał do odbywającej się w tym samym dniu w Koszarzyskach, według dawnych góralskich zwyczajów, imprezy regionalnej „Miyszani Łowiec” – „Mieszania Owiec“. Ideą festiwalu jest podtrzymywanie i kultywowanie tradycji kuchni beskidzkiej – mam nadzieję, że nasza impreza się sprawdzi i że będziemy ją kontynuować w następnych latach – podkreślał inicjator wydarzenia Henryk Cieślar – wiceprezes BESKIDU ŚLĄSKIEGO – Polskiego Towarzystwa Turystyczno – Sportowego w Czechach.
W konkursie kulinarnym wystartowały zespoły z Polski, Słowacji, Czech i Węgier. Przed konkursem swe umiejętności zaprezentowały uczennice Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej z Cieszyna. Co ciekawe, uczestnicy zmagań zaprezentowali się w strojach regionalnych.
Ekipy zaprezentowały różne warianty dań z kociołka. W ocenie jury poziom, który zaprezentowały startujące w konkursie drużyny stał na wysokim poziomie.
Ostatecznie wyniki zmagań konkursowych przedstawiały się następująco:
I miejsce – zajęli: Arpad Vinaj, Arpad Csernai, Węgry – nagrodę rzeczową dla laureatów ufundowała firma PRYMAT, a nagrodę wręczył Henryk Cieślar – pomysłodawca festiwalu,
II miejsce zajęli reprezentanci Beskidzkiego Klubu Kulinarnego: Władysław Zięcina, Sebastian Olma – nagrodę rzeczową dla laureatów ufundowała firma STALGAST,a ngrodę wręczył Carlos Gonzalez – Tejera,
III miejsce zajęli: Jarosław Cabuk, Luboś Kubla – Hotel Marlene, Słowacja – nagrody rzeczowe laureatom wręczył Artur Kupczyk ze Śląskiej Grupy Kulinarnej,
Wyróżnienie zdobyli: Renata, Kotas Tadeusz Kotas – Karczma u Jarząbka, Czechy.
Uczennice Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej z Cieszyna Aneta Lebioda i Dorota Wawrzyczek zostały nagodzone nagrodę ufundowaną przez firmę STALGAST.
Ponadto dla wszystkich uczestników nagrody rzeczowe ufundowała firma Winterhalter.
Sponsorzy: Prymat, Stalgast, Winterhalter, Kamis, Zakłady Przetwórstwa Mięsnego ŁOBODA.
Poczęstunek dla gości zapewnił Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Łoboda
Patronat medialny nad festiwalem objęły: portal Gastronomiapolska.pl, prasa: Głos Ludu, Horizont, Hutnik, Telewizja ČT1 Ostrava, Radio CR Ostrava, Radio Katowice.
Organizatorzy: Ośrodek Wczasowy Pasieczki, Karczma u Jarząbka, PTTS BESKID ŚLASKI, Beskidzki Klub Kulinarny.
Obsługa medialna Festiwalu „Beskidzkie Kociołki”:
LANGI PR | ul. Antyczna 36; 43-300 Bielsko-Biała| tel.:33/ 49 61 998; fax: 33/ 49 61 989
Wojciech Barchański |e-mail: w.barchanski@wydawnictwolangi.com.pl |+48 511 432 997
Aneta Próchniak |e-mail:publicrelations@wydawnictwolangi.com.pl | +48 511 059 377