Festiwal Dobrego Smaku 2010
Opublikowano: 29-06-2010
W ostatni weekend czerwca w Łodzi na Piotrkowskiej i jej najbliższych okolicach królowała dobra kuchnia i bardzo dobry humor. W restauracjach, kawiarniach i herbaciarniach odbył się 7. Festiwal Dobrego Smaku. Organizatorom zależało by w ten sposób reaktywować ulicę Piotrkowską jako miejsce spotkań w najlepszych restauracjach, kawiarniach i herbaciarniach. Festiwal Dobrego Smaku wytyczył kulinarne szlaki.
Lokale biorące udział w Konkursie na Najlepszą Restaurację Festiwalową, przygotowały dla wszystkich swoich gości specjalne danie festiwalowe w cenie 9 zł. Niewielkie porcje w niskiej cenie miała zachęcić łodzian do spróbowania jak największej ilości festiwalowych dań. Wśród degustujących znalazło się również anonimowe jury, które oceniło smak potrawy, jakość obsługi oraz atmosferę panującą w lokalu. Uczestnicy przemierzając kulinarny szlak mieli okazję odwiedzić również kawiarnie i herbaciarnie. Tam czekał na nich specjalnie przygotowany zestaw festiwalowy w cenie 7 zł.Impreza odbyła się w trzech aktach a aktorów – łodzian nie zabrakło.
W sobotę 26 czerwca każdy kto chciał sprawdzić swoje zdolności topograficzne, kulinarne i wytrzymałościowe (kawałek drogi był do pokonania) mógł wziąć udział w Kulinarnej Grze Miejskiej zorganizowanej przez Stowarzyszenie Inicjatyw Miejskich Topografie. Dwuosobowe zespoły miały za zadanie obejść w ciągu 3 godzin wszystkie wyszczególnione na mapce festiwalowe lokale. Tam czekały na zawodników krótkie zagadki i różne zadania. Rywalizacja polegała na zebraniu jak największej ilości punktów, w jak najkrótszym czasie. Uczestnicy gry musieli liczyć na swój smak, węch, sprawność no i inteligencję oczywiście. Na przykład w restauracji Lili, należało odgadnąć z jakich owoców wykonane są trzy musy. Monaco Cafe podała zawodnikom kieliszki z pięcioma syropami, należało używając jedynie zmysłu węchu rozpoznać smak syropów. Natomiast w The Mexican czekało na zawodników nie lada zadanie a mianowicie zaserwowanie sernika w stroju Zorro.
7. edycja Festiwalu to nie tylko konkurs dla restauratorów. Osoby zainteresowane nie tylko degustowaniem, ale i przygotowaniem pysznych potraw mogły wziąć udział w Szkole Dobrego Smaku. W sobotę i niedzielę w andel’s Hotel w ramach Szkoły Dobrego Smaku odbywały się pokazy sztuki kulinarnej. Szefowie kuchni prezentowali sposób przyrządzania różnych dań, angażując uczestników warsztatów w ich przygotowania. Przygotowywane były potrawy kuchni francuskiej i fusion oraz przystawki bankietowe i desery na bazie alkoholi.
Prezentacje kulinarne dla uczestników przygotowali: Constant Michel Labarre – mistrz kuchni francuskiej, przewodniczący Akademii „Bocuse d’Or Team Poland”, Mirosław Jabłoński szef kuchni andel’s Hotel Łódź, Marek Widomski członek Fundacji Klub Szefów Kuchni, założyciel Krakowskiej Kuźni Kulinarnej oraz Arkadiusz Nuszczyński – szef kuchni hotelu Focus.
W niedzielę na wieczornej gali organizatorzy ujawnili jurorów, którzy oceniali łódzkie lokale. Nastąpiło zatem rozstrzygnięcie Konkursu na Najlepszą Restaurację Festiwalową oraz wręczenie nagród.
W tajemniczym jury znaleźli się:
– Constant Michele Labarre – przewodniczący
– Monika Karolczak (Urząd Miasta Łodzi)
– Piotr Wesołowski
– Anna Wisniewska – Grabarczyk
– Mirosław Jabłoński
– Joanna Ochniak
– Łukasz Bogdan
I miejsce zajęła restauracja Lili, statuetkę Juliana Tuwima na ławeczce odebrała właścicielka Liliana Filipiak. Jest to pierwsza nagroda dla tej młodej stażem restauracji, gdyż Liliobecna jest na kulinarnej mapie Łodzi od 21 grudnia 2009.
Lili to klimatyczna restauracja w części starej fabryki Ramischa. To z jednej strony miejsce gdzie można znaleźć polską kuchnię, a z drugiej wariacje potraw z różnych zakątków świata. Kosztowanie wyjątkowych potraw umilają dźwięki spokojnej muzyki. Całość dopełniają misternie zaaranżowane wnętrza.
Zapraszamy na ul. Roosvelta 10.
II miejsce zajęła restauracja Tradycja. Restauracja serwuje dania kuchni polsko – żydowskiej. Wnętrze lokalu utrzymane jest w klimacie lat 20. i 30. XX wieku. Meble, obrazy i dodatki dekoracyjne pochodzą z tamtego okresu i odtwarzają klimat dawnych łódzkich mieszczańskich domów.
Zapraszamy na ul. Sienkiewicza 47
III miejsce zajął Piotrkowska Klub Zieliński i Syn.Połączenie stylu XIX-wiecznej Łodzi z modernizmem powoduje, że wnętrze to jest uważane za jedno z bardziej oryginalnych w mieście. Szkło, metal, subtelne meble i stiuki, kaflowy piec, zdjęcia przedwojennej Łodzi i dwupiętrowy ogródek – to wszystko można spotkać w jednym miejscu, na Piotrkowskiej 97. Klub jako jeden z nielicznych restauracji w Polsce, należy do organizacji SLOW FOOD, propagującej zdrowe żywienie i „ochronę praw do smaku”
Zapraszamy na ul. Piotrkowską 97
Spacerując po Piotrkowskiej w słoneczną sobotę odwiedziłam każdy z 23 lokali. Nie byłam w stanie spróbować wszystkich potraw festiwalowych ale nie to akurat było dla mnie istotne. Chciałam poczuć klimat danego miejsca, zobaczyć jego duszę, posłuchać reakcji gości.
Myślę, że najlepszą oceną Festiwalu Dobrego Smaku są słowa, które usłyszałam od rodowitych Łodzian – to świetny pomysł na promocję, nie mieliśmy pojęcia, że są takie miejsca w Łodzi i od dzisiaj będziemy zaglądać do niektórych herbaciarni i restauracji :).
ZESTAW FESTIWALOWY W KAWIARNIACH I HERBACIARNIACH:
1. Herbaciarnia Niebieskie Migdały
ZESTAW FESTIWALOWY: Herbata Rooibos "Niebieskie Migdały" oraz ciasto czekoladowe z
jabłkami, czekoladą, cynamonem i skórką pomarańczową
2. Dwa Księżyce
ZESTAW FESTIWALOWY: Herbata mrożona lub zwykła oraz ciasteczka księżycowe
3. Owoce i Warzywa
ZESTAW FESTIWALOWY: Ciabatta z pesto, mozzarellą, szynką szwarcwaldzką, pomidorkiem
koktajlowym i rukolą oraz kawa zbożowa
4. Art CaffeZESTAW FESTIWALOWY: Kawa Cafe Art oraz szarlotka z gałką lodów śmietankowych
5. Herbaciarnia Przy Kominku
ZESTAW FESTIWALOWY: Karmelowiec
6. Fresco Cafe
ZESTAW FESTIWALOWY: Kawa po amerykańsku i pomarańczowo- migdałowa muffinka
7. HORT-CAFEZESTAW FESTIWALOWY: Deser lodowy w misce waflowej (2 gałki lodów, bita śmietana, owoce,
polewa czekoladowa lub owocowa, piórko waflowe)
8. Cafe Verte
ZESTAW FESTIWALOWY: Wiśnie podawane na gorąco z lodami
9. Cukiernia Gałeccy
ZESTAW FESTIWALOWY: Kawa czarna oraz babeczka kajmakowa
10. Monaco Cafe
ZESTAW FESTIWALOWY: Letni naleśnik z serem oraz kawa lub herbata
FESTIWALOWE PROPOZYCJE W RESTAURACJACH:
1. Restauracja Indyjska Ganesh
POTRAWA FESTIWALOWA: Butter Chicken
2. Locanda
POTRAWA FESTIWALOWA: Pieczona przepiórka podana na grzance czosnkowej udekorowana
chrupiącym boczkiem
3. Chłopska IzbaPOTRAWA FESTIWALOWA: Malinowo – miętowe polędwiczki drobiowe
4. Miko Sushi
POTRAWA FESTIWALOWA: Chicken teriyaki roll, polany sosem słodko-ostrym z mango
5. The Mexican
POTRAWA FESTIWALOWA: Paella de pollo y con mariscos (Paella z kurczakiem i owocami
morza)
6. IRISH PUB
POTRAWA FESTIWALOWA: Pierś kurczaka w kokosowej panierce podana na grillowanym
kozim serze z owocowym sosem
7. Restauracja Łódzki Klub Biznesu
POTRAWA FESTIWALOWA: Wenecka kieszeń drobiowa serwowana na spaghetti z cukinii
8. Piotrkowska Klub Zieliński i Syn
POTRAWA FESTIWALOWA: Kompozycja sałat z kurczakiem i świeżymi owocami
9. Restauracja Satyna
POTRAWA FESTIWALOWA: Pierś z kurczęcia faszerowana rukolą i szynką parmeńską ułożona
na serowo-orzechowym sosie z placuszkiem warzywnym
10. Restauracja Tradycja
POTRAWA FESTIWALOWA: Pierś kurczaka faszerowana gorgonzolą
11. Restauracja KAMEA
POTRAWA FESTIWALOWA: Spinaci Con Pollo
12. Restauracja&Pub deSki
POTRAWA FESTIWALOWA: Roladka drobiowo-wieprzowa nadziewana szparagami na confi
jabłkowo-chrzanowym
13. Restauracja Lili
POTRAWA FESTIWALOWA: Grillowana pierś z akcentem letnim.
ZAPRASZAM DO GALERII ZDJĘĆ!D.K