Festiwal Kuchni Myśliwskiej i Wina w Krasiczynie – 15 sierpień 2010

Opublikowano: 18-08-2010

15.08.2010 roku na dziedzińcu Zamku w Krasiczynie odbył się Festiwal Kuchni Myśliwskiej i Wina, po raz  VIII  prezentowane były potrawy tej wspaniałej kuchni o bogatych polskich tradycjach i historii . Podczas Festiwalu  odbył się konkurs kulinarny  o tematyce potraw kuchni myśliwskiej.                      

krasiczyn_relacja014.jpg

Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. w Warszawie – Oddział  w Krasiczynie, Waldemar Hołówka Fundacja Klubu Szefów Kuchni,
oraz Firma Vinarius   zaprosili  wszystkich sympatyków myślistwa i koneserów myśliwskiej sztuki kulinarnej do wzięcia udziału w tej  plenerowej imprezie

Celem imprezy jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, z wykorzystaniem dziczyzny.

Zgodnie z programem o godz. 15.00 nastąpiło oficjalne rozpoczęcie festiwalu przez dyr. oddziału ARP  p. Janusza Czarskiego po czym na dziedzińcu zamkowym zabrzmiał   sygnał  nawiązujący do tradycji myśliwskiej. Ponadto całą imprezę uświetniły występy następujących zespołów:

Orkiestra „Fire Band”

Recital muzyki dawnej w wykonaniu Susany Raso ( pieśni dawne i folkowe)

Kapela Podwórkowa „ Beka”

krasiczyn_relacja011.jpg  krasiczyn_relacja012.jpg  krasiczyn_relacja013.jpg

Imprezie towarzyszyły konkursy, zabawy, pokazy oraz degustacje.

krasiczyn_relacja010.jpg

Punktem kulminacyjnym Festiwalu było rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego wraz z ogłoszeniem wyników przez przewodniczącego jury  Waldemara Hołówkę pod patronatem Klubu Szefów Kuchni. Ekipy oceniane były przez Jury Profesjonalne Degustacyjne,  oraz Jury Techniczne składające się z Koneserów Sztuki Kulinarnej, oraz osób posiadających bardzo dużą  wiedzę w tej dziedzinie. Wszyscy uczestnicy biorący udział w konkursie wykazali się dużą kreatywnością w dziedzinie sztuki kulinarnej w związku z czym jury miało niełatwe zadanie w podjęciu ostatecznej decyzji po dłuższej debacie wyłoniono zwycięzców.

Jury oceniające  smak  potraw:

Jury Profesjonalne degustacyjne:

1.      Waldemar Hołówka – Fundacja Klub Szefów Kuchni, Ekspert ds. technologii Winterhalter Gastronom Polska – przewodniczący Jury

2.      Wiesław Bober – Szef Kuchni Hotel Verde Montana w Kudowie Zdroju, Fundacja Klub szefów kuchni

3.      Pani Halina Wysocka  reprezentująca ARP SA  w  Warszawie

4.      Wiesław Zuzek –  (Nie)zwykły Kucharz, zdobywca „Grand Prix” w konkursach krajowych i zagranicznych

5.      inż. Technolog żywienia – żywności Stanisław Kawa, kuchmistrz, były szef kuchni Hotel Posejdon Orbis Gdańsk, Restauracja Cristal, Restauracja Pod Łososiem Gdańsk .

6.       Janusz Zemła – Vinarius

krasiczyn_relacja2001.jpg krasiczyn_relacja2003.jpg

Jury Techniczne:

   1. Krzysztof Gawlik  szef kuchni – RM Gastro

   2. Giancarlo Russo – Fundacja Kub Szefów Kuchni, Restaurator.

   3. Tomasz Nowak –  RM Gastro

krasiczyn_relacja2005.jpg krasiczyn_relacja2007.jpg

 

 Ekipy Kucharzy biorące udział w konkursie  „Kuchnia Myśliwska i Wino”

   1. Łukasz Kozioł ; Szymon Bracik– Restauracja ze smakiem u Koziołka Pszczyna

   2. Irena Brzeska; Zbigniew Grzejda – Villa Rosa Włodzimierzów k/ Piotrkowa Trybunalskiego

   3. Kornacki Bartłomiej; Damian Broda– Villa Verde w Zawierciu

   4. Dorota Pajęcka; Mariusz Nazimek – Hotel Ambasador Rzwszów

   5. Małgorzata Ślęzak; Tomasz Ciaś – Zespół Zamkowo – Parkowy w Baranowie Sandomierskim

   6. Maciej Gołdyn; Monika Mazur – Zespół Pałacowo – Parkowy w Krasiczynie

 

I miejsce puchar oraz nagrodę wartości  3000 zł ufundowaną przez ZZP w Krasiczynie otrzymali  kucharze z hotelu Ambasador Rzeszów

Dorota Pajęcka i Marcin Nazimek za „Comber sarni z leczo cukiniowym i pieczonym knedlem”

krasiczyn_relacja2009.jpg  krasiczyn_relacja2011.jpg



II miejsce puchar  oraz nagrodę 2000 zł  również ufundowaną  przez ZZP w Krasiczynie  otrzymali  kucharze restauracji Villa Verde w Zawierciu

Kornacki Bartłomiej i Damian Broda za „Comber z sarny z sosem jarzębinowym w towarzystwie sufletu borowikowego z delikatnym musem selerowo – buraczkowym”

krasiczyn_relacja2013.jpg krasiczyn_relacja2015.jpg

 

III miejsce puchar oraz nagrodę 1000 zł ufundowaną przez ZZP w Krasiczynie otrzymał – Zespół Zamkowo -Parkowy w Baranowie Sandomierskim

Małgorzata Ślęzak i Tomasz Ciaś za „Comber z Sarny z placuszkami ziemniaczano – cebulowymi w sosie jerzynowym”

krasiczyn_relacja2017.jpg krasiczyn_relacja2019.jpg

 

Ponadto dwa pierwsze miejsce otrzymały wartościowe nagrody ufundowane przez firmę Winterhalter Gastronom Polska, wszyscy  zaś zawodnicy otrzymali dyplomy oraz drobne nagrody pamiątkowe.



Do udziału w imprezie przyczynili się nasi partnerzy handlowi:

Oerlemans Foods       

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „ Szarek „ Jarosław

Firma „ Tropikana”

Hurtownia „ Drimpol”

Hurtownia „ Rich-Pol”

Winterhalter  Gastronom Polska Sp. Z.O.O.

Commerccio Polska

Hurtownia „Ren"

Zespół Zamkowo Parkowy w Krasiczynie serdecznie dziękuje za wsparcie w organizacji festiwalu „Kuchnia Myśliwska i Wino”

Holicka Bożena z-ca dyrektora ds. gastronomii

Waldemar Hołówka