Festiwal Kuchni Myśliwskiej i Wina w Krasiczynie – 15 sierpień 2010
Opublikowano: 18-08-2010

Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. w Warszawie – Oddział w Krasiczynie, Waldemar Hołówka Fundacja Klubu Szefów Kuchni, oraz Firma Vinarius zaprosili wszystkich sympatyków myślistwa i koneserów myśliwskiej sztuki kulinarnej do wzięcia udziału w tej plenerowej imprezie
Celem imprezy jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, z wykorzystaniem dziczyzny.
Zgodnie z programem o godz. 15.00 nastąpiło oficjalne rozpoczęcie festiwalu przez dyr. oddziału ARP p. Janusza Czarskiego po czym na dziedzińcu zamkowym zabrzmiał sygnał nawiązujący do tradycji myśliwskiej. Ponadto całą imprezę uświetniły występy następujących zespołów:
Orkiestra „Fire Band”
Recital muzyki dawnej w wykonaniu Susany Raso ( pieśni dawne i folkowe)
Kapela Podwórkowa „ Beka”
Imprezie towarzyszyły konkursy, zabawy, pokazy oraz degustacje.
Punktem kulminacyjnym Festiwalu było rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego wraz z ogłoszeniem wyników przez przewodniczącego jury Waldemara Hołówkę pod patronatem Klubu Szefów Kuchni. Ekipy oceniane były przez Jury Profesjonalne Degustacyjne, oraz Jury Techniczne składające się z Koneserów Sztuki Kulinarnej, oraz osób posiadających bardzo dużą wiedzę w tej dziedzinie. Wszyscy uczestnicy biorący udział w konkursie wykazali się dużą kreatywnością w dziedzinie sztuki kulinarnej w związku z czym jury miało niełatwe zadanie w podjęciu ostatecznej decyzji po dłuższej debacie wyłoniono zwycięzców.
Jury oceniające smak potraw:
Jury Profesjonalne degustacyjne:
1. Waldemar Hołówka – Fundacja Klub Szefów Kuchni, Ekspert ds. technologii Winterhalter Gastronom Polska – przewodniczący Jury
2. Wiesław Bober – Szef Kuchni Hotel Verde Montana w Kudowie Zdroju, Fundacja Klub szefów kuchni
3. Pani Halina Wysocka reprezentująca ARP SA w Warszawie
4. Wiesław Zuzek – (Nie)zwykły Kucharz, zdobywca „Grand Prix” w konkursach krajowych i zagranicznych
5. inż. Technolog żywienia – żywności Stanisław Kawa, kuchmistrz, były szef kuchni Hotel Posejdon Orbis Gdańsk, Restauracja Cristal, Restauracja Pod Łososiem Gdańsk .
6. Janusz Zemła – Vinarius
Jury Techniczne:
1. Krzysztof Gawlik szef kuchni – RM Gastro
2. Giancarlo Russo – Fundacja Kub Szefów Kuchni, Restaurator.
3. Tomasz Nowak – RM Gastro
Ekipy Kucharzy biorące udział w konkursie „Kuchnia Myśliwska i Wino”
1. Łukasz Kozioł ; Szymon Bracik– Restauracja ze smakiem u Koziołka Pszczyna
2. Irena Brzeska; Zbigniew Grzejda – Villa Rosa Włodzimierzów k/ Piotrkowa Trybunalskiego
3. Kornacki Bartłomiej; Damian Broda– Villa Verde w Zawierciu
4. Dorota Pajęcka; Mariusz Nazimek – Hotel Ambasador Rzwszów
5. Małgorzata Ślęzak; Tomasz Ciaś – Zespół Zamkowo – Parkowy w Baranowie Sandomierskim
6. Maciej Gołdyn; Monika Mazur – Zespół Pałacowo – Parkowy w Krasiczynie
I miejsce puchar oraz nagrodę wartości 3000 zł ufundowaną przez ZZP w Krasiczynie otrzymali kucharze z hotelu Ambasador Rzeszów
Dorota Pajęcka i Marcin Nazimek za „Comber sarni z leczo cukiniowym i pieczonym knedlem”
II miejsce puchar oraz nagrodę 2000 zł również ufundowaną przez ZZP w Krasiczynie otrzymali kucharze restauracji Villa Verde w Zawierciu
Kornacki Bartłomiej i Damian Broda za „Comber z sarny z sosem jarzębinowym w towarzystwie sufletu borowikowego z delikatnym musem selerowo – buraczkowym”
III miejsce puchar oraz nagrodę 1000 zł ufundowaną przez ZZP w Krasiczynie otrzymał – Zespół Zamkowo -Parkowy w Baranowie Sandomierskim
Małgorzata Ślęzak i Tomasz Ciaś za „Comber z Sarny z placuszkami ziemniaczano – cebulowymi w sosie jerzynowym”
Ponadto dwa pierwsze miejsce otrzymały wartościowe nagrody ufundowane przez firmę Winterhalter Gastronom Polska, wszyscy zaś zawodnicy otrzymali dyplomy oraz drobne nagrody pamiątkowe.
Do udziału w imprezie przyczynili się nasi partnerzy handlowi:
Oerlemans Foods
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „ Szarek „ Jarosław
Firma „ Tropikana”
Hurtownia „ Drimpol”
Hurtownia „ Rich-Pol”
Winterhalter Gastronom Polska Sp. Z.O.O.
Commerccio Polska
Hurtownia „Ren"
Zespół Zamkowo Parkowy w Krasiczynie serdecznie dziękuje za wsparcie w organizacji festiwalu „Kuchnia Myśliwska i Wino”
Holicka Bożena z-ca dyrektora ds. gastronomii
Waldemar Hołówka