Festiwal Kulinarny „OSWAJAMY DZICZYZNĘ”

Opublikowano: 21-10-2010

Hubertus Spalski 2010

W dniach od 15 do 17 października 2010 w Spale myśliwi, jeźdźcy oraz kucharze, spotkali się na dorocznym święcie, jakim jest Ogólnopolski Hubertus Spalski.

hubertus_spalski_logo001.jpg

W dniach 15 i 16 października twórca a zarazem prowadzący Spalski Festiwal Kulinarny – Krzysztof Lechowski  w doborowym towarzystwie znawców sztuki kulinarnej, sportowców i dziennikarzy  „oswajał dziczyznę” .

     Na Festiwal Kulinarny złożyły się:

–    Konkurs Kulinarny Profesjonalistów

–    Konkurs Kulinarny Pasjonatów

–    Konkurs Nalewek



KONKURS PROFESJONALISTÓW

Tematem konkursu był stek z jelenia z borowikami i żurawiną.        

Do finału konkursu zakwalifikowało się 10 zespołów,  reprezentujących restauracje i hotele specjalizujące się w daniach z dziczyzny:

1.    Hotel Boss w Warszawie

Zespół w składzie: Artur Wawer i Michał Górecki

2.    Restauracja Folk Gospoda w Warszawie

Zespół w składzie: Maciej Rybicki i Radosław Dmoch

3.    Hotel Grand Sal w Wieliczce

Zespół w składzie: Michał Kuduk i Dariusz Kuduk

4.    Restauracja Jan w Bełchatowie

Zespół w składzie: Przemysław Wieloch i Rafał Woźniak

5.    Pałac Mierzęcin w Mierzęcinie

Zespół w składzie: Jakub Piechuła i Angelika Wajs

6.    Hotel Mościcki w Spale

Zespół w składzie: Adam Koperkiewicz i Piotr Gierczak

7.    Hotel Prezydent w Spale

Zespół w składzie: Dominik Grzelak i Tomasz Bąk

8.    Hotel Sahara w Bielsku Białej

Zespół w składzie: Bartosz Pogorzałek i Adam Sołtys

9.    Hotel Windsor Palace w Jachrance

Zespół w składzie: Mariusz Ziółkowski i Sławomir Maliszewski

   10. Zespół Hotelu Holiday Inn Aylesbury z Anglii,

   (z przyczyn losowych nie mógł wziąć udziału w konkursie)

Ostatecznie w konkursie wzięło udział 9 zespołów

hubertus_spalski025.jpg hubertus_spalski026.jpg

Prace uczestników konkursu oceniało Jury w składzie:

–    Waldemar Hołówka – przewodniczący Jury

–    Krzysztof Gawlik

–    Piotr Szczygielski

–    Zbigniew Łęgowski

–    Michał Suwalski

–    Tadeusz Wojciechowski

–    Michał Fajbusiewicz

hubertus_spalski076.jpg hubertus_spalski089.jpg



I miejsce zajął zespół Restauracji JAN w Bełchatowie


   Za Stek z jelenia marynowany w jarzębinówce, otulony liśćmi niedźwiedziego czosnku, podany z polentą  rozmarynową, rożkiem z borowikami i żurawinowym sorbetem

hubertus_spalski152.jpg

II miejsce zajął zespół Restauracji Folk Gospoda w Warszawie

    Za Jelenia podanego na kaszy jaglanej z dodatkiem borowików z dynią i szpinakiem z delikatnym sosem żurawinowo-winnym

III miejsce zajął zespół Pałacu Mierzęcin w Mierzęcinie

    Za stek z jelenia gotowany metodą sous vide podany z kaszą gryczaną, borowikami i boczkiem w cieście kulebiakowym, smażonymi na maśle i miodzie buraczkami, lekką pianką dyni oraz sosem z palonego masła i żurawiny

hubertus_spalski056.jpg

Wyróżnienie Specjalne otrzymał zespół Hotelu Mościcki w Spale oraz Hotelu Prezydent w Spale

Za doskonałą linię dań z dziczyzny oraz wieloletnią promocję dziczyzny i runa leśnego

hubertus_spalski088.jpg hubertus_spalski106.jpg

     KONKURS PASJONATÓW

W ramach tego konkursu rywalizowały zespoły złożone z kucharzy amatorów, którzy gotowali z tak ogromną pasją, że niejednokrotnie zadziwiali jury złożone z wybitnych szefów kuchni w osobach:

–    Zbigniew Składanek – szef kuchni restauracji Folk Gospoda w Warszawie

–    Dawid Łagowski – szef restauracji Pałacu Mierzęcin

–    Cezary Chromiński –szef kuchni na statku floty offshorwej Adams Ltd

hubertus_spalski093.jpg  hubertus_spalski109.jpg

Na szczególne uznanie jurorów zasłużyły następujące zespoły:

1.    zespół „dzieciaków „  – w składzie Ola Więcek i Kuba Lechowski za polędwicę z daniela na musie selerowym pod kapeluszami ze spalskich borowików

2.    zespół „sportowców” – w składzie Łukasz Cyniak i Paweł Walczak za pulpety z jelenia na kaszy jaglanej

3.    zespół  „rodzinny” – w składzie Ewa Reszka i członkowie rodziny za marynowaną szynkę z dzika i doskonały rosół z jelenia z borowikami

4.    zespół „myśliwski” – w składzie Artur Starnawski i Wiktor Domaradzki za schab z dzika na kluskach kładzionych

hubertus_spalski137.jpg

                 

KONKURS NALEWEK

Tegoroczny konkurs nalewek rozgrywany był w dwóch etapach. Do finału konkursu jury zakwalifikowało 33 nalewki. Po długich degustacjach, jakie odbyły się w Spale w dniach 16 i 17 października 2010 r.,  oraz burzliwych obradach Jury w składzie :

1.    Bogusław Moraczewski

2.    Wojciech Przetakiewicz

3.    Artur Partyka

4.    Sebastian Chmara

5.    Michał Fajbusiewicz

6.    Piotr Piotrowski

Postanowiło rozstrzygnąć szlachetną rywalizację i przyznać:

I miejsce – dla Zygmunta Paczuszki za nalewkę na owocach czarnego bzu

II miejsce – dla Jerzego Kozłowskiego za wiśniówkę

III miejsce– dla Marii Iwaszko za nalewkę na kwiatach czarnego bzu

Jury postanowiło  wyróżnić Ryszarda Czwarnoga za pieprzówkę oraz Tadeusza Wędrychowicza za znakomitą linię nalewek

hubertus_spalski122.jpg hubertus_spalski124.jpg hubertus_spalski126.jpg

Z kulinarnymi pozdrowieniami

i myśliwskim Darz Bór