Festiwal Kulinarny TRANSATLANTYK
Opublikowano: 22-07-2017

Połączenie sztuki kulinarnej z kinem? To możliwe tylko na festiwalu Transatlantyk! Po raz siódmy zaprosiliśmy naszych widzów na niesamowitą, filmową podróż szlakiem wyznaczonym przez wielkich mistrzów kuchni. Zaprezentowaliśmy naszą wyjątkową sekcję – Kino Kulinarne, przygotowaną we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale!
To wydarzenie, które zamieniło na tydzień miasto Łódź w kulinarną stolicę Polski. Sekcja Kina Kulinarnego to najbardziej prestiżowe wydarzenie gastronomiczne w Polsce, które łączy pasję kina i kuchni. Szefowie odnosząc się swoim menu do filmu pokazują jego interpretację na talerzach akcentując najważniejsze i najbardziej charakterystyczne sceny. To co dodaje blasku i niewątpliwie mocno podnosi rangę kolacji to zespół kucharzy i kelnerów którzy synchronicznie i z wielką grację serwują dania mistrzów kuchni.
Każdy z Szefów zaprezentował podczas kolacji 5 dań: Amuse bouche / Strarter / Main I / Main II / Deser
Harmonogram kolacji :
I Kolacja otwarcia – Wojciech Modest Amaro z Atelier Amaro – 15.07.2017r.
– film „Soul”
Pamiętacie słynny dokument „Jiro śni o sushi”, kreślący postać Jiro Ono, sędziwego mistrza tego tradycyjnego, japońskiego dania, którego chce posmakować w jego restauracji cały świat. 90-letni już szef kuchni pojawi się także i w tegorocznej filmowej propozycji Kina Kulinarnego, „Soul”. Ale nie będzie tu jedynym bohaterem – obraz opowiada także o życiu Eneko Atxy, wybitnego kucharza z Hiszpanii. Co ich łączy? I jeden, i drugi mogą poszczycić się prowadzeniem lokalu z trzema gwiazdkami Michelin. Co dzieli? Cała reszta! Atxa i Ono wychowali się w dwóch zupełnie odmiennych sobie tradycjach kulinarnych. Teraz spotykają się, by wzajemnie nauczyć siebie odkrywania smaków lokalnych kuchni.
Blisko 40-letni Atxa wierzy w tradycję, choć jest zakochany w nowoczesnym podejściu do sztuki kulinariów; jego kuchnia bardziej przypomina laboratorium. Z kolei Ono od 80 lat (zaczął pracować jako mały chłopiec) niewiele zmienił w swojej technice przyrządzania wspaniałego sushi. Obejrzyjcie „Soul” i dowiedzcie się, co trzeba zrobić, aby zyskać trzy gwiazdki Michelin, najwyższe wyróżnienie w gastronomii. A raczej: kim trzeba być – o wszystkim, tak w życiu, jak i kuchni, decyduje tytułowa dusza.
http://www.transatlantyk.org/film/soul-1
Wojciech Modest Amaro – jeden z najwybitniejszych kucharzy w Polsce… Przez wiele lat pracował i praktykował u boku znakomitych szefów kuchni, takich jak Ferran Adria (Elbulli), Yannick Alleno (Le Meurice) czy Rene Redzepi (Noma).W 2015 roku otrzymał tytuł Chef of the Year 2015 Gault&Millau.W 2008 roku Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznała mu prestiżową nagrodę Chef de l’Avenir za wybitny talent, a prezydent Akademii napisał:„…dla Wojtka – przyszłego Ferrana Adrii kuchni polskiej – z wyrazami podziwu”, Rafael Anson. Autor bestsellerowej książki „Kuchnia polska XXI wieku”, za którą otrzymał Grand Prix de la Litterature Gastronomique w Paryżu. Książki, która zmieniła oblicze współczesnej kuchni polskiej oraz ukazała możliwości kreatywnego gotowania w odniesieniu do klasycznych i tradycyjnych potraw. W swojej pracy sięga w głąb natury i odkrywa na nowo tajniki kuchni polskiej. Prowadzone przez niego Atelier otrzymało w 2013 roku pierwszą w Polsce gwiazdkę Michelin. Organizator i uczestnik elitarnego wydarzenia COOK IT RAW POLAND, skupiającego 12 największych Szefów Kuchni na świecie.
II kolacja Robert Skubisz z Amber Room – 16.07.2017r.
– film „Monsieur Mayonnaise”
Co łączy znanego australijskiego reżysera Philippe’a Morę z II Wojną Światową i… majonezem? Postać jego ojca. Aby nie zdradzać szczegółów: Georges Mora (urodzony w Lipsku jako Gunter Morawski) należał do francuskiej opozycji, wspólnie ze słynnym mimem Marcelem Marceau pomagał w transporcie żydowskich dzieci do Szwajcarii. Po latach Philippe Mora postanawia oddać hołd ojcu (który po wojnie wyemigrował do Australii) oraz poznać losy tych, którzy zostali przez niego uratowani podczas wojny. Dlatego „Monsieur Mayonnaise” jest dokumentem na poły historycznym, na poły opowiadającym o sztuce (perypetie Georgesa są przekładane przez jego syna na język powieści graficznej) i na poły kulinarnym. Tak, majonez odgrywa w całej historii całkiem sporą rolę. O pracach nad filmem i losach jego rodziny Philippe Mora opowie na Transatlantyku osobiście!
Robert Skubisz – Szef Kuchni warszawskiej Amber Room. Wyznawca idei slow food, niestrudzony propagator kuchni lokalnej i sezonowej, który szlify zdobywał na stażach w znakomitych londyńskich restauracjach, m.in. Alain Dusasse w ekskluzywnym hotelu Dorchester.
http://www.transatlantyk.org/film/monsieur-mayonnaise
III kolacja Katarzyna Daniłowicz z Olszewskiego 128 – 17.07.2017r.
– film „Boginie jedzenia”
Szefowe 3-gwiazdkowych restauracji, sommelierki, biznesmenki… Poznajcie niezwykłe kobiety, które pragną zmienić świat poprzez kulinaria!
Te kobiety wiedzą, że aby to zrobić, potrzebna jest wyjątkowa wizja. Bohaterki „Bogiń jedzenia” pochodzą z różnych części świata. Dzielą ich różnice kulturowe, łączy wspólna pasja. Ale i obawy o to, czy uda się dzięki niej żyć. Uważają gastronomię za sposób porozumiewania się z innymi, jako pomysł na edukację ludzi o ich kulturze, poszerzenie ich roli w społeczeństwie i wspieranie lokalnych gospodarek.
Katarzyna Daniłowicz – ur. 17.02.1986 we Wrocławiu. Skończyła III LO we Wrocławiu . W 2010 r ukończyła studia na Wydziale Architektury Politechniki Wrocławskiej, z tytułem mgr inż. architekt. 2010 – 2012 uczyła się w II letniej Policealnej Szkole Gastronomicznej, którą ukończyła z tytułem technik kucharz. Miejsca pracy: Restauracja Pod Papugami Wrocław 2011 Restauracja Marina Wrocław, 2011 -2013 The Granary –La Suite Hotel – restauracja Mennicza Fusion 2013 – 2015 Olszewskiego 128 – od 05.2015 do teraz.
http://www.transatlantyk.org/film/boginie-jedzenia
Dla jedynej Kobiety Szef podczas tegorocznego kina kulinarnego Katarzyny Daniłowicz był to wieczór pełen atrakcji i emocji. Oprócz kolacji odbyły się jeszcze zaręczyny – na zapleczu kuchni. W końcu hasłem przewodnim była SIŁA KOBIETY – #siłakobiety
Składamy serdeczne gratulacje z okazji zaręczyn 🙂
IV kolacja Tomasz Purol z Blow Up Hall 50/50 wraz z Mariusz Pieterwas z Krew i Woda – 18.07.2017
– film „Boone”
Jeden z najbardziej chwalonych amerykańskich dokumentów sezonu, o którym krytycy pisali, że „Taki film mógłby nakręcić Terence Malick, gdyby tylko chciał skręcić w stronę kina dokumentalnego o prowincji w USA”. Mieli rację, ponieważ „Boone” to piękna, poetycka opowieść o życiu rolnika. Ale nie takim, jakie sobie wyobrażamy, pełnym trudów i cierpienia. Owszem, trzej bohaterowie „Boone”, amerykańscy farmerzy, doskonale wiedzą, że jest to zawód, którego przyszłość stoi i pewnie będzie stała pod znakiem zapytania (o czym dowiadujemy się w filmie ze strzępków zasłyszanych rozmów). Ale tak naprawdę niewiele ich to obchodzi. Chcą pracować jak najlepiej, w dodatku robiąc to, co kochają najbardziej. A kochają uprawianie ziemi. Dlatego „Boone” pokazuje może nie tyle życie, co jego styl, robiąc to z nieskrywaną szczerością obrazu. Codzienność bohaterów filmu jest nam bardzo obca, ale może właśnie dlatego w głębi duszy nieco im zazdrościmy.
Tomasz Purol – zwycięzca 5. edycji Top Chef, Szef Kuchni Blow Up 5050 Hall w Poznaniu. Uwielbia tworzyć dania z rzadkich rodzajów warzyw, a efektem tej pasji jest autorska książka „Warzywniak. Zapomniane smaki”, w której zachęca czytelników do kuchennych, warzywnych eksperymentów.
Mariusz Pieterwas -właściciel i szef kuchni w Gdyńskiej restauracji Krew i Woda. Pasjonat kuchni azjatyckiej, kreatywnego gotowania i tzw. kuchni otwartej. Zdobywca rekomendacji Slow Food Polska, jako pierwszy Szef kuchni na Pomorzu w 2012r. Pięć lat swojego ponad dwudziestoletniego doświadczenia spędził w krajach Europy zachodniej, w tym w wyróżnionej gwiazdką Michelin restauracji Bohemia na kanale La Manche.
http://www.transatlantyk.org/film/boone-1
V kolacja zamknięcia Sebastian Krauzowicz z Strefa w Hotelu Copernicus – 19.07.2017r.
– film „ANDRÉ – The Voice of Wine”
Można śmiało powiedzieć, że tytułowy bohater, Andre Tschelistcheff, zrewolucjonizował przemysł winiarski w Stanach Zjednoczonych. Kiedy w 1938 roku, na mocy kontraktu z Georgesem de Latour, właścicielem winnic w Napa Valley, przyjechał do Kalifornii, był załamany. Owszem, de Latour skarżył się, że jego wina szybko się psują i to Tschelistcheff miał być tym, który pomoże mu coś z tym zrobić, ale ilość rzeczy do poprawy przerosła jego oczekiwania. Zakasał rękawy i został, uporządkował sprawy w Beaulieau Vineyards, a trzy lata później stworzył caberneta, który podbił podniebienia smakoszy wina na całym świecie. Do dziś Tschelistcheff jest uważany za najwybitniejszego kipera wszech czasów, człowieka, który już na etapie oceny organoleptycznej potrafił ocenić wszystkie błędy w produkcji danego rodzaju wina. Jego podejście do zawodu inspirowało tysiące uczniów: Tschelistcheff nie traktował siebie jako biznesmena, bardziej artystę i naukowca, badającego żywy i stale zmieniający się organizm, jakim jest wino. Teraz poznamy go bliżej dzięki filmowi „Andre” autorstwa jego bratanka, Marka.
Sebastian Krauzowicz – jeden z najbardziej utalentowanych Szefów Kuchni w Polsce. Z pochodzenia góral – może dlatego zdecydowany, pewny swego i dążący swoją drogą. Nieszablonowy artysta. Doświadczenia zawodowe zdobywał w renomowanych cztero i pięciogwiazdkowych Hotelach.Obecnie jest Szefem Kuchni w Copernicus Toruń Hotel gdzie prowadzę autorską restaurację Sfera by Sebastian Krauzowicz, pełni też funkcje trenera i Selekcjonera kulinarnej kadry Polski OSSKIC, która ostatnio zdobyła srebrny i brązowy medal podczas IKA CULINARY OLIMPICS 2016 Erfurt. Jak na swój wiek (rocznik 1982) dużo już osiągnął i idzie naprzód. Sebastian Krauzowicz może pochwalić się wieloma osiągnięciami. Jest zdobywcą tytułu Szefa Roku 2016 przewodnika Gault & Millau, nominacji do tytułu Szefa Jutra 2017, jak rownież dwóch czapek, oraz Hermesa Kulinarnego. Na swoim koncie ma także sporo prestiżowych nagród i medali zdobytych w Polsce i zagranicą.
http://www.transatlantyk.org/film/andre-the-voice-of-wine
Organizatorami i pomysłodawcami Kuchni Transatlantyk są Patryk Dziamski wspierający część kulinarną oraz Tomasz Tarkowski odpowiedzialny za serwis i jakość funkcjonowania restauracji.
Projekt powstał przy współpracy z kuratorem sekcji Kulinarisches Kino festiwalu filmowego w Berlinie – Thomasem Struckiem.
autorzy zdjęć: Marta Zając-Krysiak dla Transatlantyk / daretocook.pl /
Wszystkie dania z kolacji znajdziecie Państwo na naszym facebookowym profilu i za kilka dni również na portalu w osobnej relacji.