Festiwal Win Alzackich
Opublikowano: 01-07-2010
Jedną z atrakcji festiwalu było szkolenie winiarskie przeprowadzone przez Thierry’ego Fritscha, enologa z Francji i specjalisty w zakresie win alzackich. Szkolenie zawierało prezentację całego regionu Alzacji jak i jego win oraz degustacje na standach. Po prezentacji pan Fritsch udzielał konsultacji wszystkim zainteresowanym.
Wina z Alzacji, jak podkreślali wystawcy, podbijają serca wielu klientów, którzy polecają je dalej. A dzieje się tak, gdyż wina te doskonale gaszą pragnienie i dobrze smakują zarówno same jako aperitif jak i podane do licznych dań. Z tego powodu cieszą się one dużą popularnością wśród sommelierów i coraz częściej pojawiają się na stołach całego świata. Potwierdzają to dane liczbowe: 35 mln butelek wyeksportowanych do 130 krajów.
W odróżnieniu do pozostałych francuskich regionów, wina z Alzacji nie są nazywane od nazw miejscowości lub winnic, z których pochodzą, ale od odmiany winogron, z których są wytwarzane. A produkuje się je z 7 rodzajów winogron: Sylvaner, Pinot blanc, Riesling, Muscat d’Alsace, Pinot gris, Gewurztraminer oraz Pinot noir. Cechą charakterystyczną win z tego regionu jest również tradycyjna podłużna butelka zwana „fletem alzackim”.
Producenci prezentując publice swoje wina zachwalali, że nadają się one na wiele okazji. Można je podać zarówno na eleganckim przyjęciu, dużym gastronomicznych wydarzeniu jak również na codziennym rodzinnym obiedzie bądź luźnym spotkaniu w gronie przyjaciół. Pasują one jako aperitif i chociaż zazwyczaj łączy się je z rybami i owocami morza, smakują równie dobrze z potrawami z drobiu, dziczyzny jak i słodkimi desererami.
Alzackie wina, docenianie przez koneserów z całego świata, trafiają na stoły najlepszych restauracji, zdobywają nagrody i wyróżnienia. Dobrze, że również w Polsce mają swój festiwal, na którym możemy poznać ich indywidualny smak i charakter.