Finał Wine & Food Noble Night: wyniki konkursu
Opublikowano: 25-09-2017

Za nami jubileuszowa edycja konkursu inicjowanego przez Noble Bank i Noble Concierge. Po raz 10. dwanaście restauracji z całej Polski gotowało na żywo podczas uroczystej gali finałowej. Ich menu oceniło grono ponad tysiąca gości, by wyłonić najlepsze przystawki i dania główne.
Do grona finalistów zakwalifikowały się kuchnie z najróżniejszych regionów, wśród nich młode restauracje, które mimo wszystko świetnie poradziły sobie z wyserwowaniem kilkuset pięknie przyrządzonych dań w jednym czasie.
Co roku dokonanie wyboru dwunastu finalistów w pierwszym etapie konkursu jest coraz trudniejsze – przyznaje Anna Zieja, producent eventu Wine & Food Noble Night. – Odnosimy wrażenie, że restauracje skokowo wręcz podnoszą kulinarny poziom, a korzystanie z dobrodziejstw lokalnych, najświeższych składników stało się standardem – dodaje. To właśnie regionalne polskie smaki dominowały w tegorocznym menu gali. Do rywalizacji o najlepsze ich kompozycje stanęły:
- 5th Avenue – DoubleTree by Hilton Kraków, Kraków, szef kuchni: Rafał Drobniak
- Dwór Kombornia – Magnolia, Korczyna, szef kuchni: Marcin Majchrzak
- Dwór Sieraków, Dobczyce, szef kuchni: Janusz Fic
- La Cantina, Katowice, zespół
- La Brasserie Moderne, Warszawa, szef kuchni: Maciej Majewski
- Lumière, Baranowo, szef kuchni: Jakub Kasprzak
- Ostoja Chobienice, Siedlec, szef kuchni: Maciej Barton
- Projekt 36, Sopot, szef kuchni: Marcin Leszczyński
- Qualita, Kraków, szef kuchni: Marcin Dudek
- Szara Gęś, Kraków, szef kuchni: Michał Stężalski
- The Time, Poznań, executive chef: Roman Kosmalski
- Uroczysko Siedmiu Stawów, Niemcza, szef kuchni: Damian Chajęcki
Za najlepszą przystawkę publiczność uznała mus z foie gras, konfiturę z czereśni i macerowanych fig z tostowaną chałką i galaretką z suszonych winogron przygotowaną przez restaurację Szara Gęś (Kraków). Drugie miejsce zajęła restauracja Ostoja Chobienice (Siedlec). Trzecia na podium stanęła restauracja Qualita (Kraków).
Najsmaczniejszym daniem głównym okazała się polędwica cielęca, purée z topinamburu, sos
z pieczonej grasicy, łupina topinamburu, gołąbek z czerwonej kapusty z giczą cielęcą z restauracji Szara Gęś. Zaraz po niej uplasowała się restauracja Ostoja Chobienice. Miejsce trzecie zajęła restauracja Lumière (Poznań).
Osobną nagrodę przyznało jury profesjonalne w składzie: Adam Chrząstowski (szef kuchni Ed Red w Krakowie i Warszawie), Łukasz Budzik (szef kuchni Mennicza Fusion we Wrocławiu), Karol Okrasa (wielokrotnie nagradzany szef kuchni i osobowość telewizyjna), Paweł Oszczyk (obecnie związany z grupą HoReCa w Makro Cash and Carry), Maciej Dobrzyniecki (Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce) oraz Andrea Camastra (szef gwiazdkowej restauracji Senses w Warszawie).
Za najlepsze menu, jury profesjonalne uznało przygotowane przez restaurację Szara Gęś z Krakowa.
Nagrodę dla zwycięzców ufundowała Akademia Gastronomiczna w Polsce. Najlepsi – laureaci pierwszych miejsc w kategorii Przystawka i Danie główne pojadą na szkolenie do jednej z najbardziej wpływowych restauracji świata – El Celler de Can Roca w Gironie (3 gwiazdki Michelin, nr 3 na liście The World’s 50 Best Restaurants 2017). Dodatkowo firma Diageo ufundowała sześciolitrową butelkę Ciroca.
Nagrodą za zajęcie drugiego miejsca jest staż w Restauracji Senses pod okiem szefa Andrei Camastry.
Za zajęcie trzeciego miejsca nagrodą jest udział w programie rozwojowym dla menedżerów gastronomii Made Progress oraz Ekspres Expert & Milk od Nespresso z kompletem kawy w kapsułkach.
Nagrodą jury profesjonalnego jest udział w Madrid Fusión 2018, ufundowany przez Restaurację Senses oraz Szampan Bollinger, ufundowany przez Winkolekcję.
O wyjątkowo szykowną oprawę wieczoru zadbali partnerzy wydarzenia:
Winkolekcja z pieczołowicie opracowanym menu sommelierskim,
Diageo z utytułowanym bartenderem Januszem Lemieszem,
MCC Mazurkas & Mazurkas Catering 360˚, który przygotował jubileuszowy tort oraz mistrzowski deser,
Gaggenau, które wraz z wielokrotnie nagradzanym szefem kuchni Witoldem Iwańskim przygotowało specjalne danie degustacyjne: polską wołowinę z piklami, kurkami i jałowcem
Złoto Hiszpanii z Arturem Grajberem, który także zadbał o doskonały pokaz live cooking wieprzowiny iberyjskiej
Nespresso ze specjalnie skomponowanym coffee pairingiem do deseru,
Atelier Mesmetric, który wyposażył strefę chill out w luksusowe meble Vitry
Floral Academy z wysmakowanymi kompozycjami florystycznymi
Dior z dedykowaną strefą beauty
A także: Mastercard, BMW, Asseco, MadeProgress, Longbridge Development, Akademia Gastronomiczna, Senses Restaurant, Ronnefeldt, Baziółka, Intereuropol, Ambasador 92, Dolomia, NetJets i patroni medialni: TVN, DDTVN, Kuchnia+, L’Officiel, Monitor, Gala, Food Service.
Więcej informacji o wydarzeniu: www.noblenight.pl
facebook.com/WineAndFoodNobleNight