Fundacja Klubu Szefów Kuchni wspiera akcję „gotuj z sercem”
Opublikowano: 09-12-2011

8 grudnia 2011r. odbyła się premiera drugiej już edycji książki „gotuj z sercem”. Na spotkanie autorskie wszystkich zainteresowanych zaprosiła Polska Akcja Humanitarna i Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
„gotuj z sercem” to nie tylko książka, ale cała akcja budowania świadomości społecznej w zakresie racjonalnego, dobrego żywienia. Problemem bowiem jest zarówno niedożywienie ilościowe, jak i jakościowe. Dochód ze sprzedaży książki zasili w całości akcję Pajacyk – dożywianie dzieci w szkołach, świetlicach i tam gdzie występuje taka potrzeba.
W książce znalazły się przepisy na proste w przygotowaniu dania oparte na lokalnych składnikach najwyższej jakości. Wśród znakomitości, które podzieliły się swoimi kulinarnymi sekretami znaleźli się między innymi szefowie z Fundacji Klubu Szefów Kuchni a wśród nich: Bożena Sikoń-Wojtal, Dariusz Struciński, Tomek Deker, Jerzy Pasikowski, Robert Sowa i Joseph Seeletso.
– Idea jest szczytna, ważne jest dla nas by jak najwięcej dzieci było najedzonych smacznie i wartościowo. Jako Fundacja Klubu Szefów Kuchni wspieramy akcję „gotuj z sercem” na rzecz Pajacyka, ponieważ uważamy, że takie działania są bardzo potrzebne. Liczby mówią same za siebie – 160 tysięcy dzieci w Polsce jest niedożywionych i nie objętych żadnym programem dożywiania, a przecież tyle jedzenia codziennie się marnuje. Zachęcamy wszystkich celebrytów, restauratorów, szefów kuchni do udziału w tym przedsięwzięciu , aby taka akcja była kontynuowana również w ciągu całego roku. Nauczmy się dostrzegać potrzeby innych ludzi – małych ludzi, którzy są przecież naszą przyszłością – powiedział Robert Sowa na spotkaniu w empiku.
******
Fundacja Klub Szefów Kuchni powstała w 2008 roku z inicjatywy Klubu Szefów Kuchni: elitarnej organizacji, zrzeszającej najlepszych szefów kuchni w Polsce. Znani z telewizyjnych ekranów i najlepszych restauracji kucharze łączą siły, pomysły i entuzjazm, promując polską kuchnię i troszcząc się o edukację młodego pokolenia kucharzy. Celem działania Fundacji KSK jest kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych, uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych członków Klubu Szefów Kuchni oraz organizowanie i pomoc w przeprowadzaniu pokazów, szkoleń, konkursów i wystaw.
Dorota Karwacka
PR dla Fundacji KSK
smarten.pl