GÉRARD BASSET – Odszedł wybitny sommelier
Opublikowano: 22-01-2019
Branża winiarska pogrążona jest w smutku, ponieważ 16 stycznia odszedł Gérard Basset – najbardziej uznany na świecie sommelier…
Gerard był pierwszą i jak dotąd jedyną osobą na świecie, która dokonała w branży winiarskiej niemożliwego. Posiada on bowiem połączone tytuły: Master of Wine, Master Sommelier, Wine MBA, OIV MSc in Wine Management i World’s Best Sommelier. Ukoronowaniem jego niezwykłej wiedzy był kwiecień 2010 roku, kiedy wygrał Mistrzostwa Świata Sommelierów, wzmacniając swoją niezwykłą dominację w branży. Zostało to dodatkowo podkreślone, gdy w 2011 otrzymał OBE w Queen’s Birthday Honors za usługi gościnności.
Urodzony i wychowany we Francji, początkowo kształcił się na szefa kuchni, ale rozpoczął karierę sommeliera, gdy w latach 80. przeniósł się do Wielkiej Brytanii. Nie minęło wiele czasu, zanim jego niezwykły talent stał się przedmiotem zainteresowania branży winiarskiej. W krótkim czasie został wyróżniony trzema tytułami: nagroda dla najlepszego brytyjskiego sommeliera roku, dla najlepszego międzynarodowego sommeliera dla francuskich win i najlepszego sommeliera europejskiego.
Równolegle z jego sukcesem rozrastało się jego imperium biznesowe. Trzeba pamiętać bowiem, że Gérard Basset był współzałożycielem sieci 16 hoteli butikowych Hotel du Vin w Wielkiej Brytanii oraz właścicielem hotelu TerraVina, który niedawno zmienił się w Spot in the Woods.
Jego żona, Nina, powiedziała: „Walczył z rakiem i jesteśmy pocieszeni, że zmarł w domu otoczony przez swoją rodzinę i że jest teraz spokojny. […] Jesteśmy głęboko wdzięczni za wsparcie, jakie otrzymaliśmy od naszych przyjaciół z całego świata, w tym wielu z branży winiarskiej, hotelarskiej – wiemy, że Gerard był kochany przez wszystkich, którzy go znali. „
Ci, którzy go osobiście poznali podkreślają, że charakteryzowały go nienaganne maniery oraz uśmiech, który nigdy nie schodził z jego twarzy. Lubił żartować sam z siebie, w tym ze swojego nosa. Najbliżsi mieli nazywać go „Gérard The Nose Basset, co jednak miało nawiązywać do jego wybitnych umiejętności degustacyjnych.