Gospodynie z Lubelszczyzny u Roberta Sowy

Opublikowano: 26-12-2014

W miniony wtorek,16 grudnia Robert Sowa zorganizował świąteczne spotkanie z gospodyniami z powiatu lubelskiego. Do Warszawy przyjechały gospodynie wytwarzające potrawy tradycyjne z obszaru Lokalnych Grup Działania „Kraina wokół Lublina”, „Owocowy Szlak”, „Ziemia Biłgorajska” i LGD Ziemi Kraśnickiej.

_DSC2341

Lunch odbył sie w restauracji Sowa & Przyjaciele, gdzie gospodarz spotkania skomponował specjalne menu dla zaproszonych gospodyń. Carpaccio z jelenia ze smażonymi borowikami i musztardą gruszkową, grasica cielęca z patelni z boczniakami i krokietem z chorizo oraz policzki wołowe z sosem Porto i puree kalafiorowym to niektóre popisowe dania, którymi Robert Sowa podjął przyjezdnych gości.

_DSC2310  _DSC2347

Panie długo zachwalały restauracyjną kuchnię, pytając o szczegóły i sposoby przygotowania autorskich dań Roberta Sowy.

Nie obyło się bez degustacji potraw specjalnie przywiezionych przez Panie z kół gospodyń wiejskich. Smalec fasolowy z Opola Lubelskiego, piróg biłgorajski, buraczaki, kapusta uwarzana z olejem lnianym, wędzona szyneczka z karpia, zielone pierogi z bobem i skwarkami, pasztet z królika z Kraśnika, to oryginalne produkty, które zachwyciły Mistrza Sowę.

_DSC2326  _DSC2336

Po obfitej kulinarnej uczcie doskonałym digestifem okazała się przywieziona, oryginalna żurawinówka oraz wino z winnicy Solaris.

Po degustacji potraw, odbyła się dyskusja na temat wykorzystania kuchni regionalnej w nowoczesnej gastronomii. Wymieniano przepisy i spostrzeżenia kulinarne, zrobiono pamiątkowe zdjęcia, a Panie mogły również zobaczyć, jak przygotowuje się potrawy w restauracyjnej kuchni.

Na koniec sympatycznego spotkania, Robert Sowa obdarował gości książkami swojego autorstwa „Życie kocha jeść” oraz kompletem przypraw firmy Prymat, które na pewno zostaną spożytkowane w przedświątecznych przygotowaniach.

_DSC2383