Gotowanie jest wyzwaniem

Opublikowano: 30-10-2013

Gdyby mógł Pan opisać swoje potrawy 3 słowami…

Tomasz Jakubiak: Moja kuchnia jest przede wszystkim: smaczna, prosta i przaśna!

wigilia.ksk2012053

 

Jaka kuchnia jest najbliższa Pana sercu i dlaczego?

 

TJ: Nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Najbliższa mojemu sercu jest prawdziwa, domowa kuchnia, która gościła na moim rodzinnym stole. Uwielbiam gołąbki, gulasze, kasze, kotlety czy przepyszne zupy… To kuchnia wspomnień i  beztroskiego dziecięcego życia. Myślę że każdy tak ma!
Teraz, gdy wymyślam potrawy staram się aby widzowie mieli podobne odczucia. Chciałbym, aby przypomnieli sobie jak bardzo kochają ziemniaki z zsiadłym mlekiem czy mielonego z buraczkami.

 

Jakiego składnika nie może zabraknąć u Pana w kuchni?

TJ: Szczypty pasji, miłości i pożądania do tego, co się gotuje.

A tak trochę bardziej poważnie, to nie wyobrażam sobie kuchni bez warzyw! Oczywiście jestem mięsożercą w pełnej krasie, ale jestem w stanie odmówić sobie tej przyjemności raz na jakiś czas. Nie wyobrażam sobie natomiast ani jednego dnia bez warzyw! Jestem uzależniony od sałaty, pomidorów, ziemniaków, kapusty czy buraków. Tak, bez tego nie wchodzę do kuchni i nie siadam  do stołu.

więcej na stronie: http://www.dolcevitamagazyn.pl/strona/kuchnia/tomasz_jakubiak_gotowanie_jest_wyzwaniem

aut. Agnieszka Wysocka