Gotowanie na polanie

Opublikowano: 05-05-2010

W niedzielę 2 maja 2010 roku w godz. 10.00-18.00 w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odbyła się kolejna edycja "Gotowania na polanie", czyli imprezy plenerowej adresowanej do miłośników kuchni regionalnej.

Celem imprezy jest popularyzowanie tradycji kulinarnych Mazowsza w regionie oraz wśród mieszkańców innych obszarów Polski.

Tego dnia na terenie muzeum dla gości odwiedzających skansen otwarte były wszystkie zagrody oraz kościół, kaplica i wiatrak. Przepięknie wykonane wystawy przybliżyły odwiedzającym świat, który w dzisiejszych czasach jest już tylko wspomnieniem. W zagrodach twórcy prezentowali swoje umiejętności w pokazach rzemiosła i rękodzieła ludowego: kowalstwa, tkactwa, plecionkarstwa, haftu, papieroplastyki i rzeźby. Prezentowane były również codzienne zajęcia gospodarskie, takie jak: pranie i maglowanie bielizny, wirowanie śmietany za pomocą centryfugi, ubijanie masła w kierzance.

Na polanie czekały na piknikowiczów liczne atrakcje kulinarne, z których najważniejszy był konkurs na "Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką" oraz kiermasz regionalnych przysmaków. Głównym jurorem konkursu był Robert Sowa, który po raz pierwszy gościł w sierpeckim skansenie i był nim wprost zauroczony.

degustacja_2.jpg   degustacja.jpg

Robert opowiedział widzom o swojej przygodzie z kulinariami, o dotychczasowych doświadczeniach zawodowych i fascynacji różnymi smakami. Zachęcał też gości do degustowania rosołu z perliczki i aromatycznych żeberek z młodą kapustą, które na podstawie jego autorskiego przepisu przygotowały panie pracujące w skansenie. Potrawy były naprawdę zachwycające. 

kiermasz__2.jpg   kiermasz_.jpg

Oprócz dania Roberta Sowy można było spróbować kilkadziesiąt różnych specjałów kuchni regionalnej. Były wśród nich zupy, dania mięsne, rozmaite pierogi, kluski, babki ziemniaczane, przetwory z owoców i warzyw, ciasta, faworki, racuchy, makowce i wiele innych. Nie zabrakło również tradycyjnego chleba ze smalcem i ogórkiem oraz nalewek, win domowej roboty i regionalnych piw.

kiermasz__4.jpg   kiermasz__3.jpg

W atmosferę piknikowej zabawy wprowadzały gości występy artystyczne. Ciekawe było współtworzone przez widzów widowisko weselne Stowarzyszenia Regionalnego Wsi Urzecze „Łowiczanie” oraz występ zespołu folkowego „Czeremszyna”.

wreczenie_nagrod_2.jpg   wreczenie_nagrod.jpg

Podczas, gdy uczestnicy niedzielnego pikniku degustowali mazowieckie „smaczki” i bawili się przy dźwiękach muzyki ludowej, Robert Sowa i pozostali członkowie jury oceniali kolejne dania, zwracając uwagę na ich wygląd, związek z tradycją oraz oczywiście smak. Łącznie jury oceniło prawie 40 potraw, ale wyłonienie zwycięzców nie sprawiło zbyt wielu problemów. Laureaci konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody z rąk Marszałka Województwa Mazowieckiego – Adama Struzika, przewodniczącego jury Roberta Sowy oraz dyrektora sierpeckiego muzeum – Jana Rzeszotarskiego.

sierpc017.jpg   sierpc018.jpg  

Patronat medialny:

gazeta_wyborcza.jpg  radio_dla_ciebie.jpg