Gotowanie po ambasadorsku – kolejna edycja!
Opublikowano: 22-10-2010

Podczas warsztatów panie Ambasadorowe pod bacznym okiem Karola Okrasy uczą się przygotowania typowych polskich dań i zapoznają się z charakterystycznymi dla naszego kraju produktami. Zdobyta podczas spotkań wiedza z pewnością przyczyni się do promocji Polski i jej kulinarnych tradycji.
Pierwsze z planowanych zajęć tej edycji warsztatów odbyło się 12 października w restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Chociaż tematem tego spotkania były kluski z nazwy „leniwe”, Panie z dużym zaangażowaniem przystąpiły do wyrabiania, lepienia, wałkowania i gotowania tej tradycyjnej polskiej potrawy. Szczególne zainteresowanie wśród kursantek wzbudził sposób podawania tego dania – z bułką tartą podsmażaną wraz z cukrem na maśle.
Po udanym gotowaniu uczestniczki kulinarnych lekcji zostały zaproszone na wspólny lunch. Serwowane dania zostały specjalnie opracowane tak, aby przybliżyć Paniom jeszcze więcej polskich smaków i ukazać je w nowoczesnej formie.
Tym razem w menu znalazły się następujące potrawy:
– Kaczka pieczona z gotowaną czerwoną kapustą oraz jabłkami smażonymi z majerankiem
– Kremowa zupa ze szczawiu z pierożkami z bryndzą i prażonymi orzechami
– Delikatny pudding z białego sera i dyniowego puree z sosem śliwkowym
– Grillowany oscypek z trzema konfiturami
– Wybór polskich serów m.in. owczy, krowi, wędzony i naturalny oraz Wołoski
Motywem przewodnim tego spotkania były polskie sery. Małżonki Ambasadorów wykazały duże zainteresowanie taką różnorodnością naszych rodzimych produktów. Jak na pilne uczennice przystało zadawały swojemu nauczycielowi wiele pytań i chętnie wymieniały opinie na temat naszej rodzimej kuchni.
Kolejne zajęcia odbędą się 3 i 23 listopada.Cykl spotkań zakończy uroczysta gala (7 grudnia), na której zostaną rozdane dyplomy ukończenia kursu.
Na następnym spotkaniu Karol Okrasa podniesie poprzeczkę jeszcze wyżej – zapozna kursantki z tajnikami wędzenia, ma się również pojawić dziczyzna. Jak z takim wyzwaniem poradzą sobie tym razem Panie Ambasadorowe? Przeczytacie o tym wkrótce na Newsgastro.pl