Gotowanie po ambasadorsku – kolejna edycja!

Opublikowano: 22-10-2010

Ruszyła kolejna edycja warsztatowych spotkań dotyczących polskiej kuchni dla akredytowanych w Warszawie żon ambasadorów. Stowarzyszenie Polska Wódka, renomowana warszawska restauracja Belvedere oraz mistrz kuchni Karol Okrasa już po raz trzeci zaprosili przedstawicielki środowiska dyplomatycznego do poznawania specjałów z naszego rodzimego stołu.

belv12_10_010.jpg belv12_10_304.jpg

Podczas warsztatów panie Ambasadorowe pod bacznym okiem Karola Okrasy uczą się przygotowania typowych polskich dań i zapoznają się z charakterystycznymi dla naszego kraju produktami. Zdobyta podczas spotkań wiedza z pewnością przyczyni się do promocji Polski i jej kulinarnych tradycji.

belv12_10_058.jpg   belv12_10_123.jpg belv12_10_169.jpg

Pierwsze z planowanych zajęć tej edycji warsztatów odbyło się 12 października w restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Chociaż tematem tego spotkania były kluski z nazwy „leniwe”, Panie z dużym zaangażowaniem przystąpiły do wyrabiania, lepienia, wałkowania i gotowania tej tradycyjnej polskiej potrawy. Szczególne zainteresowanie wśród kursantek wzbudził sposób podawania tego dania – z bułką tartą podsmażaną wraz z cukrem na maśle.

 belv12_10_189.jpgbelv12_10_197.jpgbelv12_10_239.jpg

Po udanym gotowaniu uczestniczki kulinarnych lekcji zostały zaproszone na wspólny lunch. Serwowane dania zostały specjalnie opracowane tak, aby przybliżyć Paniom jeszcze więcej polskich smaków i ukazać je w nowoczesnej formie.

 belv12_10_201.jpg  belv12_10_262.jpg

Tym razem w menu znalazły się następujące potrawy:

belv12_10_306.jpg

– Kaczka pieczona z gotowaną czerwoną kapustą oraz jabłkami smażonymi z majerankiem

belv12_10_274.jpg

– Kremowa zupa ze szczawiu z pierożkami z bryndzą i prażonymi orzechami

– Delikatny pudding z białego sera i dyniowego puree z sosem śliwkowym

belv12_10_347.jpg

– Grillowany oscypek z trzema konfiturami

belv12_10_362.jpg



– Wybór polskich serów m.in. owczy, krowi, wędzony i naturalny oraz Wołoski

belv12_10_375.jpg

Motywem przewodnim tego spotkania były polskie sery. Małżonki Ambasadorów wykazały duże zainteresowanie taką różnorodnością naszych rodzimych produktów. Jak na pilne uczennice przystało zadawały swojemu nauczycielowi wiele pytań i chętnie wymieniały opinie na temat naszej rodzimej kuchni.

belv12_10_295.jpg belv12_10_372.jpg

Kolejne zajęcia odbędą się 3 i 23 listopada.Cykl spotkań zakończy uroczysta gala (7 grudnia), na której zostaną rozdane dyplomy ukończenia kursu.

belv12_10_313.jpg belv12_10_317.jpg

Na następnym spotkaniu Karol Okrasa podniesie poprzeczkę jeszcze wyżej – zapozna kursantki z tajnikami wędzenia, ma się również pojawić dziczyzna. Jak z takim wyzwaniem poradzą sobie tym razem Panie Ambasadorowe? Przeczytacie o tym wkrótce na Newsgastro.pl