Gotowanie Wielkiej Zalewajki dla Zosi

Opublikowano: 23-08-2013

IV Ogólnopolski Festiwal Zalewajki 8 września 2013r. w Parku Solidarności w Radomsku

 Zalewajka

 

Znane są już szczegóły tegorocznej, czwartej już edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki. Impreza odbędzie się 8 września w Parku Solidarności w Radomsku. Jak w latach ubiegłych, przyświecać jej będą hasła promocji tradycyjnej i naturalnej żywności oraz podnoszenia świadomości zdrowotnej. 
Pomocą będą służyć lekarze, specjaliści z zakresu dietetyki oraz promotorzy zdrowego odżywiania, którzy zachęcą do aktywnego i zdrowego stylu życia – mówi Katarzyna Tadeusiak z wydziału kultury i promocji Urzędu Miasta w Radomsku.

Zalewajka.logosy

Gośćmi Specjalnymi wydarzenia będą:

Kurt Scheller – dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej, laureat wielu prestiżowych nagród, członek i założyciel organizacji kulinarnych w Polsce i innych krajach 
 KurtScheller

Anna Starmach – Gwiazda programu Masterchef i Pyszne 25
 AnnaStarmach

Stałymi punktami programu będą konkursy na „Mistrza Radomszczańskiej Zalewajki” i „Najlepszy Smak Radomszczańskiej Zalewajki”, w których udział wezmą lokalne restauracje. 

O Radomszczańskiej Zalewajce

Tradycyjna potrawa (wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi) od zawsze związana z miastem. Jej początki sięgają XIX wieku, kiedy to w codziennym jadłospisie dominowała zdrowa żywność pochodząca z zasobów lasów i pól. Podstawowym składnikiem zupy był domowy żur przygotowany na bazie wody pochodzącej z głębinowych ujęć w Radomsku,  mączastych odmian ziemniaka uprawianych w okolicach miasta, oraz nadających jej niepowtarzalnego smaku suszonych grzybów – gąsek, zwanych też zieleniatkami. Radomszczańską zalewajkę wzbogacał smak śmietany i zamiennie – wytopionej słoniny lub sadła.

zupa.zalewajka

W recepturze radomszczańskiej zalewajki zawarta jest wielowiekowa tradycja, niepowtarzalny smak, prostota i zdrowie. Stanowi przysmak stołów i serwowana jest przy wielu okazjach. Jej wyjątkowość – szczególnie dla osób spoza Radomska – jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.

 

Wydarzeniem towarzyszącym IV Ogólnopolskiemu Festiwalowi Zalewajki Radomsko 2013 będzie próba pobicia dotychczasowego Rekordu Polski z   01 czerwca 2009r,  gdzie Radomsko zasłynęło z ugotowania największej  ilości radomszczańskiej zalewajki.

Podczas XV edycji Dni Radomska Teatr Kulinarny Krzysztofa Górskiego zużywając:

2000 l wody,

120 l żurku,

230 kg ziemniaków,

7 kg suszonych grzybów,

30 l śmietany,

40 główek czosnku,

60 kg cebuli,

100 kg słoniny,

15 kg przypraw

ugotował 2480 litrów radomszczańskiego specjału, co dało   8000 porcji, które trafiły do zgromadzonej publiczności. W ten sposób zapewnili  sobie wpis  do Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości.

  

 

 

Próbę pobicia dotychczasowego rekordu podjęli się Waldemar Hołówka i Przemysław Wieloch którzy wraz z zaproszonymi mistrzami sztuki kulinarnej ugotują w wielkim kotle Radomszczańską Zalewajkę wg tradycyjnej receptury.  Akcji tej przyświeca cel charytatywny gdzie ugotowana zupa będzie wydana gościom imprezy za przysłowiową złotówkę na rzecz podopiecznej Fundacji Wcześniak – Zosi Wieloch  pod hasłem „POMOC DLA ZOSI” http://wczesniak.pl/component/content/article/385

Dodatkowo podczas akcji gotowania zupy w namiocie Szefów Kuchni będzie prowadzona licytacja różnych przedmiotów i usług.

Cała akcja odbywa przy współorganizacji Urzędu Miasta Radomsko, Hotelu*** TED i Restauracji Jan w Bełchatowie.
Patronat objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

Wszystkie osoby i firmy zainteresowane jakimkolwiek wsparciem i pomocą tejże akcji proszone są o kontakt z:
Waldemar Hołówka    Tel. 609 548 355 mail. w.holowka@holsongroup.eu
lub Przemysław Wieloch Tel. 691 784 761 mail.  przemekwieloch@gmail.com

Z kulinarnym pozdrowieniem

Waldemar Hołówka  &   Przemek Wieloch