Gotuj lokalnie z Marcinem Budynkiem

Opublikowano: 25-03-2014

Akademia Kulinarna Marcina Budynka wraz z Fundacją Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni realizuje projekt warsztatów kulinarnych dla szkół gastronomicznych. Celem projektu jest przekazywaniu wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw. 

AK.MarcinaBudynka

 

Ważne jest by wykorzystywać i wzmacniać lokalny potencjał regionu poprzez wykorzystanie dziedzictwa kulturowego, jakim są tradycyjne i regionalne produkty. Cały projekt jest podzielony na trzy etapy: szkolenie dla nauczycieli ze szkół biorących udział w programie, warsztaty kulinarne w szkołach i konkurs dla uczniów na danie wykorzystujące produkty regionalne. Konkurs kulinarny odbędzie się trzeciego dnia targów Targów EuroGastro 2014 (28 marca) w Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.

 FunduszEur.Rozw.Wsi

Szkolenie dla nauczycieli odbędzie się podczas Targów EuroGastro, gdzie doświadczeni szefowie kuchni będą starali się pokazać, w jaki sposób można, wykorzystując produkty z najbliższego otoczenia, kreować nowe trendy kulinarne. Ważne jest prezentowanie tradycyjnych produktów w nowych wydaniu, w nowej formie. Podczas szkolenia nauczyciele nie tylko będą uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, ale także zmierzą się w konkursie na najsmaczniejsze oryginalne danie, stworzone na bazie produktów z regionu Małopolski. Nasze szkolenie skierowaliśmy do nauczycieli, bo zależy nam na tym, by przekazywali swoją wiedzę i pokazywali swoim uczniom – przyszłych szefów kuchni, jak ważny jest produkt, jego pochodzenie i jakość, że warto korzystać z tego, co oferuje nam najbliższe otoczenie i regionalni producenci.

Wparcie merytoryczne projektu:

KSK.logo