Gotujemy Pronature

Opublikowano: 27-06-2013

Pierwsze spotkanie Polskich Szefów Kuchni „Gotujemy Pronature” rozpocznie się już w najbliższą niedzielę tj. 30.06.2013 r. w Choczewie na Pomorzu. Działania w terenie i wspólne gotowanie będą przebiegać pod hasłem „Bronimy godności polskich ryb, czyli rybka lubi pływać;)”. Zaproszona ekipa szefów to najbardziej cenieni mistrzowie kulinarni z różnych stron Polski: Adam Chrząstowski (Kraków), Arleta Żynel (Białystok), Adam Woźniak (Gdańsk), Paweł Oszczyk (Warszawa), Andrzej Polan (Warszawa), Witek Iwański (Serock), Sebastian Krauzowicz (Toruń), Maciej Nowicki (Warszawa) i Łukasz Toczek (Gdańsk).
naposszefowiePicsArt_1372014082925_resized

Na łonie natury, w obliczu nieprzewidywalnych zachowań przyrody uczestnicy wyprawy pochylą się nad polskimi rybami z morza i kaszubskich jezior. W atmosferze integracji, współpracy i wymiany doświadczeń będą badać różnorodność, jakość i atrakcyjność niespotykanych, rzadkich lub zapomnianych gatunków polskich ryb. Akcja będzie toczyła się na morzu, plaży, w lesie… Wydarzenie jest organizowane wspólnie z lokalnymi autorytetami i osobowościami kulinarnymi: rybakami, gospodyniami wiejskimi i rolnikami.
plakat_fb_pronature_plakat_5a
Inicjatorką akcji jest Pani Justyna Zdunek, która wspólnie z Szefem Kuchni Łukaszem Toczkiem tworzy gdańską restaurację Metamorfoza. Organizatorzy zainspirowani ubiegłorocznym „Cook It Raw” postanowili zaprosić polskich szefów kuchni, aby w rodzimym gronie dzielić się bezcennymi doświadczeniami związanymi z kuchnią polską. Spotkanie ma charakter poznawczy, prestiżowy, a nie komercyjny. Pełna relacja z wydarzenia będzie dostępna na:
https://www.facebook.com/MetamorfozaGdanskPronature .
Rzecznikiem i współorganizatorem akcji jest Agnieszka Małkiewicz, która wspólnie z Justyną Zdunek prowadzi program Metamorfoza Gdańsk Pronature.
*
„Metamorfoza Gdańsk Pronature” zainicjowany przez Justynę Zdunek propaguje dziedzictwo, tradycje i ciekawostki kulinarne Pomorza. W ramach programu są podejmowane inicjatywy, które mają zwrócić uwagę władz, biznesu, mediów lokalnych, polskich i zagranicznych na niedocenianą i nieodkrytą dotąd kulturę kulinarną Pomorza. „Metamorfoza Gdańsk Pronature” ma na celu propagowanie i odświeżanie tradycji kucharskiej, odkrywanie produktów naturalnych, zwiększanie atrakcyjności turystycznej i gastronomicznej regionu, promowanie producentów dóbr spożywczych i Eko-biznesów, wspieranie inicjatyw ekologicznych i rolniczych.
Justyna Zdunek właścicielka restauracji Metamorfoza poszukuje, odkrywa i inspiruje Szefa Kuchni Łukasza Toczka, który w niebanalny sposób korzysta z regionalnych produktów. Restauracja posiada własne gospodarstwo, które jest źródłem zaopatrzenia w trudno dostępne, ale cenne produkty spożywcze, takie jak kapłony. W Łąkach Tczewskich hodowane są również kury zielononóżki.