Grecka wielkanoc
Opublikowano: 04-04-2010

Dania autorstwa niezastąpionego Theofilosa Vafidisa – Greka, który sławi zwyczaje i tradycję wspaniałej Grecji. Zapraszamy na świąteczne dania.
Żurek z juwarlakia – greckimi mięsnymi kuleczkami
• Rosół wołowy 5 szklanek
• Pęczek włoszczyzny
• Czosnek 3 ząbki
• Pomidory suszone 6szt
• Zakwas 2szklanki
• Ser Manouri 200g
• Sól, pieprz, oregano
• Mięso mielone wołowo wieprzowe 0,5kg
• Tarta cebula 2 łyżki
• Ryż 200g
• Posiekana natka pietruszki 3 łyżki
• Posiekany koperek 2 łyżki
• Oliwa Extra Virgin 2 łyżki
• Mąka 4 łyżki
Ugotować rosół z włoszczyzną i przecedzić. W misce wymieszać mięso, cebulę, ryż, olej, natkę pietruszki, koperek, sól i pieprz, wyrobić na jednolitą masę, ulepić małe kuleczki, obtoczyć w mące i gotować na rosole na małym ogniu pod przykryciem około 15 min.
Wlać zakwas, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować kolejne 10min. Doprawić do smaku pieprzem, solą i oregano. Do talerzy pokruszyć ser Manouri, wlać porcję żurku i dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Paparunopitakia – rożki z ciasta Fillo z nadzieniem makowym
• Ciasto Filo – ¼ opakowania
• Masa makowa 200g
• Pokrojone morele 2 łyżki
• Migdały posiekane 2 łyżki
• Masło 50g
• Miód naturalny
• Jogurt grecki 200g
Wymieszać masę makową z migdałami i morelami. Z rulonu ciasta Fillo odkroić kawałek o szerokości 9cm ( z całego rulonu 4x9cm). Na pasek ciasta nakładać niewielką porcję farszu i zawijać po przekątnej, aby uzyskać kształt trójkąta. Rozpuszczonym masłem posmarować blachę i układać rożki. Smarować wierzchnią stronę rożków. Piec 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. temperaturze 180 stopni C. Gorące rożki skropić miodem i podawać z greckim jogurtem, serwowanym wałkownicą do lodów.
Kuneli stifado – królik duszony z małymi cebulkami
• Mięso z królika 800g
• Szalotka 0,5kg
• Ser Kaseri tarty 3 łyżki
• Rosół warzywny 1 szklanka
• Pomidory con casse zmiksowane 400g
• Wino czerwone wytrawne 0,5l
• Czosnek obrany 1 główka
• Liść laurowy 2szt
• Ziele angielskie 4szt
• Goździki 4szt
• Cynamon 1 kawałek
• Ocet winny 1łyżka
• Cukier 2 łyzeczki
• Sól, pieprz, oregano
• Oliwa Pomace do smażenia
Na patelnię wrzucić obrane szalotki (w całości) i grubo pokrojony czosnek. Chwilę podsmażyć, dodać do gotującego się mięsa, wrzucić przyprawy i dusić pod przykryciem przez 30min. Dodać pomidory, wino, cukier i ocet winny i dusić wszystko do miękkości. Podawać posypane tartym serem Kaseri.
A wszystkich którzy zakochali sie w kuchni Grecji zapraszamy na V Festiwal Kuchni Greckiej: