Gęsie udka Adama Chrząstowskiego nagrodzone
Opublikowano: 02-11-2010

Szefowie kuchni, współpracujący ze Slow Food Polska, nagrodzili Adama Chrząstowskiego. Jego udka gęsie confit z chutneyem ze śliwek wygrały konkurs na najlepszą potrawę z gęsi, w akcji „Gęsina na świętego Marcina 2009” organizowanej przez Slow Food Polska. Do wydarzenia zaproszono szesnaście najlepszych restauracji w kraju. Ich zadaniem było przygotowanie autorskiego menu opartego na polskiej gęsinie. Przepis przygotowany przez Adama Chrząstowskiego z krakowskiej Ancory okazał się w głosowaniu szefów kuchni najlepszy.
W poniedziałek 18 października Adam Chrząstowski z krakowskiej restauracji Ancora, a zarazem członek prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, odebrał nagrodę Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotra Całbeckiego. Wyróżnienie wręczono podczas warsztatów kulinarnych w Przysieku pod Toruniem, inaugurujących koleiną edycję „Gęsiny na świętego Marcina”.
Udka gęsie confit z chutneyem ze śliwek według Adama Chrząstowskiego:
4 udka gęsie
1 litr gęsiego tłuszczu
1 główka czosnku
2 łyżki soli
4 łyżki majeranku
liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn
200 g śliwek mrożonych bez pestek
2 cm świeżego imbiru
1 posiekana szalotka
1 łyżeczka przyprawy garam masala
2 ząbki czosnku rozetrzeć z solą i wymieszać z majerankiem. Natrzeć udka i odstawić na 12 godzin. Następnie zalać udka tłuszczem, dodać zioła i resztę czosnku. Gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5 – 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Schłodzić udka w tłuszczu. Przed podaniem wyjąć z tłuszczu i dopiec w piecu, tak aby skórka była brązowa i chrupka.
W tym czasie na tłuszczu gęsim zeszklić szalotkę i imbir, dodać śliwki i garam masala. Dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Podawać jako sos do udek.
Adam Chrząstowski
Wiele lat temu dla gotowania porzucił studia filozoficzne. Swoją karierę zawodową zaczynał w warszawskim Hotelu Bristol. Następnie objął stanowisko jednego z szefów kuchni, restauracji Hotelu Sheraton w Warszawie. W poszukiwaniu smaku zawędrował aż do odległego Szanghaju, gdzie przez dwa lata pełnił funkcję szefa kuchni restauracji Hunters i Tropicana. Przez 4 lata był asystentem Kurta Schellera w hotelu Rialto (Warszawa).
Adam Chrząstowski był również trenerem Kulinarnej Reprezentacji Polski Juniorów, z którą uczestniczył w prestiżowych konkursach, mistrzostwach i pucharach świata, olimpiadach kulinarnych. Jego uczniowie są dziś szefami kuchni wielu znanych restauracji. Obecnie możemy skosztować potraw jego autorstwa w krakowskiej restauracji Ancora, której jest jednocześnie szefem kuchni i współtwórcą. Przez cztery sezony był gospodarzem programu „Adam po pracy” na antenie Kuchni.tv.