Gęsina na polskim stole

Opublikowano: 26-11-2012

18 listopada w Restauracji  Sowa & Przyjaciele odbyło się spotkanie blogerów i dziennikarzy kulinarnych. Na zaproszenie Roberta Sowy miłośnicy dobrej kuchni zgromadzili się na kolacji degustacyjnej, której motywem przewodnim była polska gęsina. Współorganizatorką spotkania była Patrycja Siwiec, która łączy pracę dziennikarki zajmującej się tematyką kulinarną z blogowaniem.

Logo_SOWA__przyjaciele

Kolacja była okazją nie tylko do degustowania tego, co przygotował zespół kucharzy Roberta Sowy, ale zapoczątkowała również ciekawą dyskusję pomiędzy blogerami, profesjonalnymi dziennikarzami i kucharzami o tym, kto może zostać recenzentem restauracji. Pasjonaci i profesjonaliści wymieniali się swoimi poglądami na temat tego, kto posiada odpowiednie kompetencje, by oceniać restauracje.  Poruszono także kwestie tradycji recenzji kulinarnych w prasie i na kim, na polskim rynku wydawniczym, można się wzorować.

Spotkanie było o tyle innowacyjne, że nie zamykało się w formie standardowych warsztatów kulinarnych typu: uczeń- mistrz. Celem było poznanie się i dyskusja pomiędzy tymi, którzy jedzą (blogerzy, dziennikarze) oraz tymi, którzy to jedzenie przygotowują (szefowie i kucharze).  

Menu autorstwa Roberta Sowy, Andrea Camastra i Przemysława Klimy
* Foie gras z cieniutkim plasterkiem czarnej trufli, galaretką z wina Moscato, podkreślone konfiturą z borówki oraz słodkimi kuleczkami z orzechów pini w towarzystwie cukru pudru
* Żołądek gęsi z musztardowcem w postaci sosu, puree z topinamburu i miodu z pietruszką
* Smażone foie gras z hibiskusem i groszkiem cukrowym, podane na brioszce
* Gęś confit z sosem parmentier
* Noga gęsi z kasztanami, karmelizowaną dynią i marynowanym rydzem
* Sorbet z buraka ze słonym krowim serem podkreślony dymem wiśniowym z anyżem

Wśród zaproszonych gości znaleźli się:
1. Agata Godlewska (Magazyn Food Service)
2. Kamil Antosiewicz (Magazyn SMAK)
3.Monika Powalisz (Magazyn SMAK)
4. Piotr Adamczewski ( Tygodnik Polityka)
5. Laura Osęka (Books for Cooks)
6. Kasia i Robert (Where’s the Food)
7. Marta Glinka (Restaurantica)
8. Joanna Mróz (Froblog)
9. Marzena Gregier Franco (Smaki Portugalii)
10. Edyta Kusińska (Madame Edith)
11. Ola Oslislo (Ostryga)

Informacje na temat spotkania znajdziecie Państwo również na poniższych stronach:
Relacja Laury Osęki:
http://bookoftaste.blogspot.com/2012/11/gesina-na-stole-u-roberta-sowy.html
Relacja Edyty Kusińskiej:
http://madameedith.blogspot.com/
Fotorelacja Katarzyny i Roberta z bloga Where’s the Food:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.452019244833106.88936.303508103017555&type=1

Gęsina na polskim stole: podsumowanie spotkania blogerów i dziennikarzy w Restauracji Sowa & Przyjaciele

Opublikowano: 26-11-2012

18 listopada w Restauracji  Sowa & Przyjaciele odbyło się spotkanie blogerów i dziennikarzy kulinarnych. Na zaproszenie Roberta Sowy miłośnicy dobrej kuchni zgromadzili się na kolacji degustacyjnej, której motywem przewodnim była polska gęsina. Współorganizatorką spotkania była Patrycja Siwiec, która łączy pracę dziennikarki zajmującej się tematyką kulinarną z blogowaniem.

Logo_SOWA__przyjaciele

 Kolacja była okazją nie tylko do degustowania tego, co przygotował zespół kucharzy Roberta Sowy, ale zapoczątkowała również ciekawą dyskusję pomiędzy blogerami, profesjonalnymi dziennikarzami i kucharzami o tym, kto może zostać recenzentem restauracji. Pasjonaci i profesjonaliści wymieniali się swoimi poglądami na temat tego, kto posiada odpowiednie kompetencje, by oceniać restauracje.  Poruszono także kwestie tradycji recenzji kulinarnych w prasie i na kim, na polskim rynku wydawniczym, można się wzorować.

Spotkanie było o tyle innowacyjne, że nie zamykało się w formie standardowych warsztatów kulinarnych typu: uczeń- mistrz. Celem było poznanie się i dyskusja pomiędzy tymi, którzy jedzą (blogerzy, dziennikarze) oraz tymi, którzy to jedzenie przygotowują (szefowie i kucharze).  

Menu autorstwa: Roberta Sowy, Andrei Camastra, Przemysława Klimy
Foie gras, czarna trufla, konfitura z borówki, galaretka z wina Moscato
Żołądek gęsi, musztardowiec, pietruszka, miód
Smażone foie gras, hibiskus, groszek cukrowy
Gęś confit, parmentier, trufla, puder z wędzonego pora
Noga gęsia, kasztany, karmelizowana dynia
Burak, ser krowi, dym z wiśni

Wśród zaproszonych gości znaleźli się:
1. Agata Godlewska (Magazyn Food Service)
2. Kamil Antosiewicz (Magazyn SMAK)
3.Monika Powalisz (Magazyn SMAK)
4. Piotr Adamczewski ( Tygodnik Polityka)
5. Laura Osęka (Books for Cooks)
6. Kasia i Robert (Where’s the Food)
7. Marta Glinka (Restaurantica)
8. Joanna Mróz (Froblog)
9. Marzena Gregier Franco (Smaki Portugalii)
10. Edyta Kusińska (Madame Edith)
11. Ola Oslislo (Ostryga)