Gęsina nie tylko na św. Marcina

Opublikowano: 06-06-2013

I OGÓLNOPOLSKI  KONKURS KULINARNY –  GĘSINA NIE TYLKO NA ŚWIĘTEGO MARCINA  2013 r. W KUDOWIE ZDRÓJ  ZAKOŃCZONY

 

plakat-kwadrat

 

Dwudziestu  Kucharzy reprezentujących restauracje i hotele z całej Polski  rywalizowało w sobotę 1 czerwca 2013 r. w Konkursie  Kulinarnym. Tegoroczna edycja konkursu odbyła się po raz pierwszy w Kudowie Zdroju w Parku Zdrojowym w Teatrze Pod Blachą. Motywem przewodnim były potrawy z gęsiny z dodatkiem Mioduli Prezydenckiej Firmy Toorank oraz dowolnych produktów według inspiracji uczestników.

gesina.logosy

Nasza impreza miała na względzie przypomnienie i przywrócenie tradycji jedzenia przepysznej gęsi w naszych domach. Polska jest jednym z największych producentów gęsi w Europie. Spożycie drobiu zdominowały kurczaki i kaczki a gęsi stały się marginesem w polskiej kuchni.

Organizatorem  konkursu było Stowarzyszenie Turystyki i Biznesu w Kudowie Zdroju przy współpracy z Urzędem Miasta Kudowa Zdrój oraz przy wsparciu merytorycznym Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Stowarzyszenie Turystyki i Biznesu w Kudowie Zdrój reprezentowali : Hotel Verde Montana, Pensjonat Rajski Dom, Villa SPA Scaliano, Hotel Kudowa , Hotel Amalia, Hotel Adam SPA,  Hotel Rydz.

Restauratorzy i hotelarze z Kudowy Zdrój czynnie włączyli się w organizację tego przedsięwzięcia.

Uroczyste otwarcie Konkursu nastąpiło o godz.12,00 na scenie w Parku Zdrojowym.

Bober_Pasikowski  ekipas_wywiad

Konkurs otwierali :

Czesław Kręcichwost – Burmistrz Miasta Kudowa Zdrój

Andrzej Kanecki – Zastępca Burmistrza Miasta Kudowa Zdrój

Włodzimierz Chlebosz – Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego

Eugeniusz Kłopotek – Poseł na Sejm RP z ramienia PSL

Andrzej Dąbrowski – Poseł RP

Krzysztof Baldy – Członek Zarządu Powiatu Kłodzkiego

Ryszard Niebieszczański – Prezes Powiatowego Polskiego Stronnictwa Ludowego w Kłodzku

Wiesław Dziuda – Prezes Stowarzyszenia Turystyki i Biznesu w Kudowie Zdrój

Wiesław Bober – V-ce Prezes Stowarzyszenia Turystyki i Biznesu w Kudowie Zdrój, Dyrektor Gastronomii Hotelu Verde Montana w Kudowie Zdroju.

Ekipa7  Ekipy_8

Dyrektor Instytutu Zootechniki – Państwowy Instytutu Badawczy – Zakład Doświadczalny – Kołuda  Wielka mgr inż. Eugeniusz Kłopotek , poseł RP z ramienia PSL  zaszczycił swą obecnością naszą imprezę. Instytut prowadził prace hodowlano-badawcze nad gęsią. Prace te  pozwoliły na utrwalenie cech użytkowych gęsi , której nadano  nazwę handlową – Gęsi Białej Kołudzkiej. Dyrektor Eugeniusz Kłopotek przekazał pisklęta gęsi  kołudzkiej w celu rozwoju hodowli dla gospodarstwa w Gołaczowie, wioski położonej w pobliżu Kudowy Zdrój.

Imprezę poprowadził konferansjer Dariusz Maląg.

Zawodników w konkursie kulinarnym oceniało jury w składzie :

  1. 1. Jerzy Pasikowski – przewodniczący – Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  2. 2. Mirosław Drewniak – członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  3. 3. Giancarlo Russo – członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
  4. 4. Tomasz Szymański – Konsultant Kulinarny Firmy Bonduelle
  5. 5. Joanna Edlinger        – Smakosz Kulinarny – Austria/Wiedeń 

Potrawy z gęsiny przygotowało  10 ekip . Każda z ekip  musiała przygotować potrawę w formie dania głównego  w ciągu   1,5 godz. dla 5 osób i jeden talerz wystawowy. Obowiązkowym produktem była pierś z gęsi z dodatkiem Mioduli Prezydenckiej Firmy Toorank. Ekipy zastosowały różnorodne techniki , w tym bardzo nowoczesne elementy kuchni molekularnej, Sous Vide . Ekipy miały do dyspozycji produkty Firmy FUSION  GUSTO oraz przyprawy Firmy PRYMAT.

Jury najbardziej zachwyciło się daniem przygotowanym przez ekipę w składzie  Łukasz Grabowski i Mariusz Roch z Hotelu Verde Montana 4* w Kudowie Zdroju, którzy zdobyli 547 punktów   w klasyfikacji  generalnej a tym samym I miejsce w konkursie.

1mc.gesina001


II miejsce – 522 punkty przypadło ekipie w składzie Paweł Pyra , Tomasz Wożniak z Hotelu Columna Medica 4* z Łaska.

2mc.gesina002

 

III miejsce 500 punktów – Michał Kuduk, Stanisław Staszak – Hotel Grand Sal 4* – Kopalnia Soli Wieliczka w Wieliczce.

3mc.gesina002

Ponadto udział wzięli :

Krzysztof Sikora , Agata Jarosik – Restauracja Kopalnia Soli Wieliczka- Wieliczka

Paweł Ryckiewicz, Tomasz Nowak – Restauracja Kredens – Wilkszyn

Zbigniew Łęgowski, Rafał Zalewski – Hotel Luxor 3* – Lublin

Anna Niedziałkowska, Anna Jaworska – Hotel Fryderyk 3 * – Duszniki Zdrój

– Adrian Kubabski , Tomasz Gełesz – Bukowy Park Hotel 4* Polanica Zdrój

Adam Siemczonek, Magda Lipińska – Pensjonat Polanica Zdrój 4* – Polanica Zdrój

Damian Chmielewski, Łukasz Antoszczyszyn – SPA SCALIANO 3* – Kudowa Zdrój

Uczestnicy zostali uhonorowani licznymi nagrodami :

urządzenia kuchenne Cooking Chef KM086, Blendery HB 724 , Blendery HB 714 , czajniki bezprzewodowe JKP350  – Firmy KENWOOD, odkurzacze , srodki czystości Firmy ECOLAB, zestawy przypraw, zestawy grillowe, krajalnica , toster ufundowane przez Firmę PRYMAT. Firma Direct Shop przygotowała naczynia do gotowania, komplet sztućców, kuchnię indukcyjną, 2 czeki każdy na kwotę 500 zł. Pamiątkowe puchary przygotowała Firma EDBO – Urszula i Edward Bober, Fabryka Porcelany AS Ćmielów – Adam Spała oraz statuetki  gąski wykonane przez Galerię Artystyczną ORSO.

Gesina_puchary  Miodula

Słodycze przygotowała Słodka Manufaktura Leona, 2 tablety dla zdobywców I miejsca od Przedsiębiorstwa Piekarsko Cukierniczego MACHELA – Maciej Machela.

Do Parku Zdrojowego przybyło wielu mieszkańców, którzy mogli popróbować wspaniałego gulaszu z gęsiny prosto z patelni plenerowej Waldemara Załuskiego z Kłodzka. Produkty do gulaszu kudowskiego , gęsina ufundowała Firma ATS Trade Hurtownia Mięsa i Wędlin – Tomasz Syper , warzywa Firma Oerlemans , Bonduelle . Pomidory i ogórki z Gospodarstwa Ogrodniczego Mateusza Mularskiego oraz  gulasz z Patelni plenerowej były przekazywane za symboliczne datki do puszek. Dochód z tego przedsięwzięcia zostanie przekazany na dożywianie dzieci z Kudowy Zdrój.

Firma PROGAST – Grzegorz Bednarz przekazała piersi z gęsi dla ekip startujących w  konkursie.

O napoje zadbała STAROPOLANKA, COCA COLA a Firma COMMERCIO dostarczyła i parzyła wspaniałą kawę.

Kompania Piwowarska była sponsorem piwa Pilsner Urquell.

Firma IGLOTEX i FIRMA SITEX dostarczyła również swoje produkty.

Firma HORECA Kłodzko wsparła konkurs.

Pomysłodawcą i organizatorem I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina „  był Wiesław Bober Dyrektor Gastronomii  Hotelu Verde Montana a jednocześnie V-ce Prezes Stowarzyszenia Turystyki i Biznesu w Kudowie Zdroju.

Zainteresowanie konkursem okazało tak duże, że organizatorzy planują w przyszłym roku zaprosić do konkursu ekipy z innych krajów i nadać  konkursowi charakter międzynarodowy.

Z kulinarnym pozdrowieniem.

Organizator

ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!