HASHI SUSHI W Kościerzynie

Opublikowano: 16-11-2010

Dnia 9 listopada w Powiatowym Zespole Szkół    nr 1 w Kościerzynie  ,,Ekonomik”  odbyło się niecodzienne szkolenie dla uczniów z   Technikum Gastronomicznego z zakresu kuchni japońskiej . Z inicjatywy nauczycieli: Pani Genowefy Gierszewskiej i Pana Tomasza Grzegorzewskiego oraz Przemysława Formeli wiceprezesa Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski   zaproszono do udziału w szkoleniu profesjonalistów Pawła Szczeszka  i Floriana Piotrkowskiego,  którzy  na co dzień pracują w Restauracji Japońskiej  HASHI SUSHI  w  Gdyni . Na szkolenie przybył także Daniel Przytarski Szef  Kuchni Zajazdu Florencja, który zaprezentował produkty firmy Hiestand.

hashisushi001.jpg



Celem szkolenia było przybliżenie uczniom szkół gastronomicznych coraz bardziej popularnej w Polsce kuchni japońskiej. Panowie z restauracji HASHI SUSHI  w trakcie prowadzenia szkolenia przedstawili historię pochodzenia sushi i sposobie podawania  specjalnie przygotowanego ryżu oraz ryby stanowiącej dodatek, która w większości przypadków jest surowa.

sushiszkol002.jpg

Na zdjęciu od prawej  Sebastian Raulin  z Hotelu Kozi Gród i Paweł Szczeszka HASHI SUSHI

 

sushisz006.jpg sushiszkolenie004.jpg

Zainteresowanie szkoleniem było ogromne, nawet całe grono pedagogiczne „Ekonomika”  w chwili wolnej od zajęć dydaktycznych poświęciło kilka minut  na przyglądanie się, jak przebiega owo szkolenie z sushi. Co więcej, znalazło się kilku nauczycieli, którzy zadawali więcej pytań odnośnie przygotowania sushi, niż uczniowie Technikum Gastronomicznego.

 sushiszkol008.jpg sushiszkol010.jpg

Organizatorzy szkolenia są bardzo zadowoleni z przebiegu takiej akcji dla swoich uczniów i  mają  chęc  przeprowadzenia więcej  takich akcji w własnej szkole. Przy okazji chcą podziękować właścicielom restauracji HASHI  SUSHI  za pomoc w realizacji takiego projektu .Podziękowania też należą się firmie LIMITO z Gdańska  za wsparcie materialne bez tych firm nie było by miejsca aby uczniowie szkoły w Kościerzynie mogli na chwilę przenieść się do kraju kwitnącej wiśni .


 sushiszkol012.jpg

Wspólne zdjęcie po zakończonym szkoleniu


Przygotował   Tomasz Grzegorzewski