Himalaje smaków…

Opublikowano: 21-10-2012

 

Na początku września wraz z „pierwszym dzwonkiem” na kulinarnej mapie Warszawy wyrosła restauracja Sowa i Przyjaciele. Wymarzona, wyczekana, niemalże wyśniona restauracja jednego z najlepszych szefów w Polsce, Mistrza kulinarnego Roberta Sowy. 

Logo_SOWA__przyjaciele
Miejsce nietuzinkowe, z własnym klimatem, ciepłe ale i surowe w swojej okazałości. Idea kuchni międzynarodowej z elementami polskich smaków i regionalnych produktów okazała się strzałem w dziesiątkę. Odwiedzana licznie przez Gości, już jest określana mianem jednej z najlepszych restauracji w mieście, jeśli nie w Polsce.
Sowa.Przyjaciele014  Sowa.Przyjaciele009
Można powiedzieć, iż restauracja Sowa i Przyjaciele stała się kulinarną mekką najlepszych szefów kuchni w Polsce. Dlaczego? Ponieważ Robert Sowa na każdym kroku deklaruje otwarcie na innych znawców sztuki kulinarnej, których zdanie i uwagi bardzo sobie ceni. Do tej pory odbyło się wiele nieoficjalnych kolacji w gronie profesjonalistów a wśród nich znaleźli się: Henryk Nieciejowski, Artur Grajber, Wojciech Pasikowski, Giancarlo Russo,  Jerzy Pasikowski, Teo Vafidis, Krzysztof Baranowski, Dariusz Zahorański, Artur Świerżewski i wielu innych.  
kolacja.szefow004  
To duża wartość móc z kolegami po fachu wymieniać spostrzeżenia na temat kuchni. Jest tyle pomysłów na dania, połączenia smakowe ilu jest ludzi. Kolejny szef w mojej kuchni, to kolejne wartościowe doświadczenie a tym samym zadowolenie Gości restauracji Sowa i Przyjaciele. Dlatego zapraszamy i gotujemy z Szefami nie tylko z całej Polski ale i Europy – przyznaje Robert Sowa.
kolacja.szefow008  kolacja.szefow010

Poza codziennymi Gośćmi odbywa się tu mnóstwo uroczystości, imprez okolicznościowych i spotkań przy dobrym winie i wykwintnym menu.

ferrari.rs004  2ferrari.rs097

Ostatnio sam mistrz Robert gościł wielu znakomitych ludzi ze świata biznesu, finansjery, polityki i sportu. Ekskluzywne kolacje, o których mowa były również doskonałą okazją do promocji najnowszych modeli Ferrari. Samochody w pełnej okazałości prezentowały swoje wdzięki przed restauracją i były wspaniałą ucztą dla oka.  W środku natomiast zadbano o podniebienia Gości. A w menu znalazły się następujące dania:

Plastry rolady z matiasa holenderskiego

z racuszkami ziemniaczanymi, kwaśną śmietaną

i czerwonym kawiorem

 kolacja.szefow012

 

****

 

Policzki cielęce na purée z selera i sera Bursztyn

podane z warzywami i sosem vinaigrette z musztardą Dijon

2ferrari.rs047

****

 

Smażone przegrzebki z szynką Joselito, sałatą rzymską,

kaparowo-rodzynkowym sosem vinaigrette

oraz purée z kalafiora i wanilii

2ferrari.rs081

****

Bisque ze skorupiaków z krewetkami królewskimi

i marynowanym mięsem kraba z Alaski

RS.rest030

 

****

Jabłkowy boczek wieprzowy glazurowany w sosie BBQ

podany z karmelizowanymi ziemniakami,

sałatką coleslaw i wiejską kaszanką z podrobami

 

****

Deser z passiflory z czekoladą Valhrone i pianką jogurtową

2ferrari.rs086

 

W trakcie bankietu serwowane były wina pochodzące z własnego importu restauracji, o których dobór do menu zadbał szef sommelierów Michał Jancik. Do policzków cielęcych podano wino Barbera d’Alba Seghesio. Przegrzebki z szynką Joselito podane zostały w asyście Sauvignon Blanc z regionu z Alto Adige zaś boczek wieprzowy z aromatem jabłkowym smakował wyśmienicie z winem Rosso di Montalcino, Podere Brizio. Wszystkie wymienione wina dostępne są w stałej ofercie restauracji a przy zakupach detalicznych oferowany jest rabat 20%.
Wieczór obfitował w intensywne doznania aromatyczno smakowe, które  spontanicznym występem uświetnił światowej sławy wirtuoz skrzypiec i kompozytor pan Bogdan Kierejsza.

2ferrari.rs055  2ferrari.rs058  2ferrari.rs035

Dodatkową atrakcją była ekspozycja kieliszków marki Robe&Berking. Wykonane z czystego srebra, świetnie podnoszą smak i dają dużą przyjemność delektowania się szlachetnym trunkiem jakim niewątpliwie jest champagne. Należy dodać, iż są to najdroższe kieliszki do wina dostępne obecnie w sprzedaży. Sztuka wyceniana jest na około 9 tysięcy złotych.

Jack.RS001  Jack.RS002

Po kolacji dla podkreślenia wyjątkowości wieczoru, koneserzy nieco mocniejszych smaków mieli przyjemność wziąć udział w wyjątkowej degustacji single malt whisky, o której walorach opowiadał w kilcie – Jacek Krawczyk – właściciel firmy Smarten (www.smarten.pl), miłośnik i ekspert w temacie „wody życia”.  Na co dzień Goście mogą również spróbować ciekawego whisky menu  i innych ekskluzywnych alkoholi, które dla restauracji Sowa i Przyjaciele specjalnie przygotował Jacek Krawczyk
2ferrari.rs010  2ferrari.rs021
Ukontentowani Goście opuszczali restaurację Sowa i Przyjaciele z ekskluzywnymi upominkami i ostatnią książką Roberta Sowy – „Życie kocha jeść”, by w zaciszu domowej kuchni móc kontynuować przygodę kulinarną  z przepisami Mistrza.
O bezpieczny powrót Gości do domu zadbała firma Auto Idea z Łomianek Lease & Go.

2ferrari.rs014  2ferrari.rs093

Wszystkich wielbicieli ciekawych smaków zapraszamy na ulicę Gagarina 2. 

Autor – Smarten.pl

 

Logo_SOWA__przyjaciele


Logo.Nespresso brown_forman.logo 
logogmsSMARTEN_logo_2

Tomasz.Miszczak

ferrari-logo  pepsilogo