Historia SPKiC w sprawozdaniach 2005-2009r.
Opublikowano: 04-12-2009
                                
    
Sprawozdanie z  działalności Zarządu Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski w latach  2005-2009
    
Dnia 01.09.2005 w Hotelu Posejdon w Gdańsku odbyły się kolejne, zgodne ze statutem wybory do władz Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski . W zebraniu wzięło udział 86 członków SPKIC RP z czego 86 osoby miały prawo do głosowania.    
Zarząd  SPKIC rp 2005 -2009:    
Prezes: K. Szulborski ,    
V-ce Prezes: Z. Senwicki,    
 V-ce Prezes: W. Dembowski,    
Sekretarz: A. Nagórska,    
Skarbnik: A. Ławniczak,    
Członek zarządu: T. Deker, M. Pietrzak.
Komisja Rewizyjna SPKIC rp  2005 -2009:    
Paweł Rądlewski, Jan Tomczyński, Paweł Macioszczyk, Krzysztof Zabłocki, Edward Sikorski.
ZAŁOŻENIE ZARZĄDU „Stworzyć wizję określającą zasadniczą filozofię i kierunek rozwoju Stowarzyszenia poprzez powołanie zespołu kucharzy, który zgłębi tajniki kuchni pomorskiej i kaszubskiej oraz będzie ją promował na arenie Międzynarodowej.”    
W 2006 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski liczyło 136 osób ( zgodnie z zapłaconymi składkami ). W tym okresie Zarząd wraz z członkami  SPKIC rp. zorganizowali i wykonali popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:    
– Pokazy i promocja produktów firm sponsorskich w trakcie comiesięcznych zebrań.    
– Udział w XV Finale WOŚP wykonanie 1500 porcji pierogów z farszem rybnym.      
– Udział w IV Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie.    
– GASTROEXPO- organizacja konkursu kulinarnego.    
 – AMBERIF Międzynarodowe Targi Bursztynu, promocja zupy bursztynowej.    
– Gdańskie Targi Turystyczne ? pokazy kulinarne i promocja firm sponsorskich.    
– Oprawa kulinarna Ogólnopolskiego Konkursu ?Policjant Ruchu Drogowego 2006?.    
– Pomoc w organizacji festynu rodzinnego z okazji Dnia Matki i Dnia Dziecka.    
– Udział w imprezach organizowanych przez SUDETY IT.    
– Organizacja III Mistrzostw Polski ? DORSZOWE ŻNIWA (01-04.06.2006).    
– Udział w VI Mistrzostwach Polski w Potrawach z Ryb ?Sielawa Blues?.    
– Współorganizacja VII Festiwalu Dobrego Humoru.    
– VII Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu ? Jantar.    
– Jarmark Dominikański-pokazy kulinarne i promocja firm.                                                     
– Organizacja kulinarna wystaw artystycznych w OWS ?Bałtyk? w Jastrzębiej Górze .    
– Jarmark Gwiazdkowy- konkurs kulinarny.    
SZKOLENIA WSZYSTKICH CZŁONKÓW SPKIC RP W NOWO OTWARTYM STUDIO KULINARNYM PRZY Komendzie Wojewódzkiej Policji w Gdańsku.     
W 2006 roku odbyło się 10 comiesięcznych zebrań z członkami SPKIC RP.
Sponsorami SPKIC RP były następujące firmy:    
ECOLAB , MEDIUM-FAGOR , FARM-FRITES , BONNDUELLE , CHEMAN,  GRONEX, WITEX-HANDEL, NESTLE , NESTLE-SCHELLER .    
 
    
W 2007 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski liczyło 106 osób ( zgodnie z zapłaconymi składkami ).    
Odbyły się wybory uzupełniające. Za A. Nagórską, która złożyła rezygnację z powodów osobistych i braku czasu na funkcje Sekretarza powołano K. Wierzbę. Odwołano nieangażującego się w prace Stowarzyszenia  pierwszego Członka Zarządu  M. Pietrzaka   i powołano na to miejsce  T.Seide , odwołano również po pisemnej rezygnacji z powodu zwiększonych obowiązków zawodowych  T. Dekera i powołano P. Tworkowskiego .    
W 2007r. po wyborach uzupełniających  Zarząd SPKIC rp składał się z :    
Prezes: K. Szulborski,    
V-ce Prezes: Z. Senwicki,     
V-ce Prezes: W. Dembowski,    
Sekretarz: K. Wierzba,    
Skarbnik: A. Ławniczak oraz Członkowie zarządu: T. Seide i  P. Tworkowski.    
    
W tym okresie Zarząd wraz z członkami  SPKIC rp zorganizował i wykonał popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:    
– Udział w XVI Finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.    
– Udział V Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie .    
– GASTROEXPO- organizacja konkursu kulinarnego.    
 – AMBERIF Międzynarodowe Targi Bursztynu.    
– Gdańskie Targi Turystyczne ? konkurs kulinarny.    
– Oprawa kulinarna Ogólnopolskiego Konkursu ?Policjant Ruchu Drogowego 2007?.    
– Organizacja IV Mistrzostw Polski ? DORSZOWE ŻNIWA.    
– Współorganizacja VIII Festiwalu Dobrego Humoru.    
– VIII Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu ? Jantar.    
– Jarmark Dominikański- pokazy kulinarne.                                                                                
– Jarmark Gwiazdkowy- konkurs kulinarny.                                                                                   
– ?Zdrowe jedzenie, to zdrowe życie? kucharze w szkole podstawowej nr50.    
W 2007 roku odbyło się 12 comiesięcznych zebrań z członkami SPKIC.    
Sponsorami SPKIC RP były następujące firmy:    
ECOLAB , MEDIUM-FAGOR , FARM-FRITES , BONNDUELLE , CHEMAN,  GRONEX WITEX-HANDEL, TOGO , NESTLE , NESTLE-SCHELLER .    
  
    
    
W 2008 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski liczyło 97 osoby ( zgodnie z zapłaconymi składkami ).    
W tym okresie Zarząd wraz z członkami  SPKIC rp zorganizował i wykonał popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:    
Pokazy i promocja produktów firm sponsorskich w trakcie comiesięcznych spotkań  członków SPKiC RP  w pierwszy poniedziałek każdego miesiąca o godz. 18.00.    
 – Udział w XVII Finale WOSP ? gotowanie 300 litrów  zupy  grochowej.    
 – Udział w VIII Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie (Hotel Mariott).    
 – GASTROEXPO- KONKURS KULINARNY Z FIRMĄ  BONDUELLE ? ZIELONE CZAPKI.     
 – AMBERIF – Międzynarodowe Targi Bursztynu  (MTG S.A.) .    
 – Organizacja V Mistrzostw Polski – Dorszowe Żniwa (Skwer Kościuszki w Gdyni.    
 – Współorganizacja IX Festiwalu Dobrego Humoru (Targ Węglowy Gdańsk).    
 – IX Mistrzostwa Świata w Poławianiu Bursztynu – pokazy kulinarne.    
 – Udział w  Olimpiadzie Kulinarnej Erfurt 2008  ( KUCHNIA REGIONALNA ).                                     
Reprezentacja POMERANIA TEAM składająca się z Członków  Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski zdobyla po raz pierwszy w Historii Gastronomi Polskiej i Pomorskiej Brązowy medal na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie- najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym na Świecie.    
                   
W 2008 roku odbyło się 8 zebrań z członkami SPKIC RP    
Sponsorami SPKIC RP były następujące firmy:    
ECOLAB, FARM-FRITES , CHEMAN,  GRONEX, TOGO , NESTLE , NESTLE-SCHELLER. 
Zmieniono siedzibę Stowarzyszenia z ul. Kaplicznej 30 Gdańsk 80-749 na Mierzeszyn 80-041 ul. Polna 4 .
 
    
W 2009 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników region pomorski liczyło 50 osóby ( zgodnie z zapłaconymi składkami ).    
W tym okresie Zarząd wraz z członkami  SPKIC rp zorganizował i wykonał popularyzując pomorską sztukę kulinarna następujące imprezy kulinarne:    
 -Pokazy i promocja produktów firm sponsorskich wśród członków SPKiC RP.    
 – Udział w IX Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Warszawie (Hotel LORD ).    
 – GASTROEXPO- KONKURSU KULINARNY z Carving Team Polska.    
 – Organizacja VI Mistrzostw Polski – Dorszowe Żniwa .    
 – Współorganizacja X Festiwalu Dobrego Humoru (Targ Węglowy Gdańsk).    
 – X Mistrzostwa Świata w Poławianiu Bursztynu – pokazy kulinarne.
V-ce Prezes Z.Senwicki złożył pisemną rezygnacje z pełnionej funkcji , którą Zarząd przyjął jednogłośnie, jednocześnie przekazując obowiązki V-ce Prezesa W.Dembowskiemu.
W 2009 roku odbyło się 5 zebrań z członkami SPKIC RP    
Pomimo dużego światowego kryzysu gospodarczego zostali z nami następujący sponsorzy: ECOLAB, FARM-FRITES , CHEMAN,  GRONEX.     
             
         
      
                        
    
 Patroni SPKIC RP     
Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego    
    
 
Urząd Prezydenta Miasta Gdańsk    
     
Biuro Lecha Walesy 
 
 
Nasze Znane Marki
    
        
                                           
                                                      
Ustępujący Zarząd SPKIC rp składa serdeczne podziękowania za współpracę wszystkim swoim członkom i przyjaciołom oraz gorąco dziękuje za hojność wszystkim Sponsorom    
    
W Galerii zdjęć : PRZEDSTAWIAMY NAJWAŻNIEJSZE FAKTY Z ŻYCIA SPKIC RP 2005-2009 ORAZ ZDJECIA NASZYCH PRZYJACIÓŁ