I Euroregionalny Festiwal Smaków
Opublikowano: 27-05-2011

21 maja 2011 r. na Placu Niepodległości w Przemyślu miały miejsce uroczystości związane z obchodami 20. rocznicy powołania Straży Granicznej. Uroczystości te poprzedziła msza święta w Bazylice Archikatedralnej której przewodniczył bp Adam Szal. Dopełnieniem uroczystości jubileuszowych był piknik rodzinny połączony z I Euroregionalnym Festiwalem Smaków.
Na Placu Niepodległości w Przemyślu wręczone zostały awanse, wyróżnienia, nagrody i odznaczenia. Szczególnym zainteresowaniem zebranych gości i mieszkańców miasta cieszył się pokaz musztry paradnej w wykonaniu Orkiestry Reprezentacyjnej Straży Granicznej z Nowego Sącza. Najwyższy awans otrzymał Główny Księgowy oddziału Witold Dorosz mianowany na stopień pułkownika SG. Łącznie w korpusie oficerskim przyznano 38 awansów. Wyższe stopnie otrzymało również 170 chorążych i 62 podoficerów. Medale i odznaczenia przyznano łącznie 47 funkcjonariuszom.
Wręczono dwa Krzyże Zasługi: Złoty – dla zastępcy Komendanta Bieszczadzkiego Oddziału SG płk. SG Waldemara Skarbka i Brązowy – dla ppłk. SG Janusza Wojtowicza, 11 medali za długoletnią służbę, 19 medali za zasługi dla SG, 22 odznak SG, 78 nagrody pieniężne Komendanta Głównego SG i dwie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji
Przyznano także aż 1462 nagród pieniężnych komendanta Bieszczadzkiego Oddziału SG.
Uroczystości swą obecnością uświetnili zaproszeni goście, reprezentanci władz rządowych i samorządowych, służb mundurowych z Ukrainy, Słowacji i Podkarpacia, duchowieństwa, a także rodziny funkcjonariuszy.
Obchody święta były kontynuowane na placu przy dolnej stacji wyciągu narciarskiego (ulica Sanocka). Miał tu miejsce pokaz sprzętu i umiejętności jakimi dysponują funkcjonariusze Straży Granicznej i innych służb mundurowych. Były też liczne inne atrakcje zarówno dla najmłodszych jak i wszystkich pozostałych gości pikniku. W trakcie pikniku gen. bryg. SG Dominik Tracz wręczył nagrody uczniom ze szkół, którzy brali udział w konkursie wiedzy o Bieszczadzkim Oddziale SG, oraz laureatom prowadzonego kilka dni wcześniej konkursu radiowego.
Na specjalnie przygotowanych stoiskach zaprezentowali się wystawcy biorący udział w I Euroregionalnym Festiwalu Smaków.
Można było degustować pierogi, bigos i inne regionalne dania przygotowane przez Stowarzyszenia i Koła Gospodyń Wiejskich oraz Zakłady Produkcyjne.
Powołane komisje pod przewodnictwem Waldemara Hołówki z Fundacji Klubu Szefów Kuchni wyłoniły laureatów w poszczególnych kategoriach potraw, którym przyznano liczne nagrody i wyróżnienia.
W konkursie na Złoty Pieróg Pogranicza I miejsce przypadło dla Koła Gospodyń Wiejskich w Nockowej.
Najlepszym Producentem Artykułów Spożywczych Euroregionu okazał się Zakład mięsny Smak–Górno oraz Zakład przetwórstwa mięsnego SZAREK.
W konkursie na Bigos Euroregionu wygrało Koło Gospodyń Wiejskich w Opace.
Zaś w konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Regionalną – Koło Gospodyń Wiejskich Stuposiany za naleśniki niedźwiedzie.
Piknik prowadził gość specjalny z TVN – Tomasz Zubilewicz. Gwiazdą wieczoru był rockowy zespół z Rzeszowa – Revolution, po nim zagrał Zespół Iluzer.
Organizatorzy.
WYNIKI KONKURSU W PRZEMYŚLU
Najlepszy producent artykułów spożywczych Euroregionu
I miejsce: Zakład mięsny Smak –Górno|
Zakład przetwórstwa mięsnego SZAREK
II miejsce: Zakład przetwóertswa owocowo-warzywnego ORZECG
PPH Mrek Kiełtyka – Piekarnia
III miejsce: Firma Handlowo-Produkcyjna Jan Żurowski
Najsmaczniejsza Potrawa Regionalna:
I miejsce: KGW Stuposiany – naleśniki niedźwiedzie
II miejsce: Medyckie Koło Gospodyń – karp po medycku
III miejsce: Związek Ukraińców w Polsce Koło w Przemyślu – huculskie peczenije
Wyróżnienia :
Janina CZABAN -nalewki różane
KGW Wólka Krowicka – nalewki
KGW w Krzeszowie – za jagodziankę
Bigos Euroregionu:
I miejsce: KGW w Opace
II miejsce: KGW w Zatwarnicy
III miejsce: Medyckie Kolo Gospodyń
Wyróżnienia:
KGW w Olszynce
KGW Rybne
KGW z Nockowej
Złoty Pieróg Pogranicza:
I miejsce: KGW w Nockowej
II miejsce: KGW w Grochowcach
III miejsce:KGW w cisnej
Wyróżnienia:
Medyckie Kolo Gospodyń
Lwowski Państwowy Colleg’u Przemysłu Spożywczego i Przetwórczego Narodowego Uniwersytetu Technologii Spożywczych we Lwowie