I Konkurs Kulinarny „ Kuchnia Polska Nowoczesna” – podsumowanie
Opublikowano: 18-10-2010

Sponsorami konkursu byli:
1. Multivac sp. zo. o
2. Sokołów S.A.
3. EURO-DAG Dagmara Frydecka
4. Bank BGŻ Oddział w Lublinie
5. Perła Browary Lubelskie S.A.
6. Manuel Caffe
7. Firma Cukiernicza Solidarność S.A.
Partnerami konkursu byli:
1.Stalgast
2. Rational
Patronat honorowy nad konkursem objęli:
1. Międzynarodowe Targi Poznańskie
2. Fundacja Klub Szefów Kuchni
Patronat medialny nad konkursem:
1. papaja.pl
2. Rzeźnik polski
3. Przegląd Gastronomiczny
4. NewsGastro.pl
5. fresh&cool market
6. Poradnik Restauratora
7. gastrona.pl
W konkursie wzięło udział 13 uczestników z całej Polski, wybranych przez jury selekcyjne.
1. Łukasz Fulara
2. Przemysław Wieloch
3. Arkadiusz Korzeń
4. Adam Hasiak
5. Kamil Raczyński
6. Jakub Ignyś
7. Kamil Wierzbowski
8. Robert Stefański
9. Łukasz Partyka
10. Łukasz Grzesik
11. Przemysław Gryz
12. Łukasz Smela
13. Daniel Twardo
Konkurs rozłożony był na cztery tury kulinarne. Każda z nich trwała 1godz. 15 min. Był to czas na przygotowanie dania popisowego oraz na posprzątanie stanowiska roboczego. Organizator przedsięwzięcia zadbał o to, by uczestnicy mieli profesjonalne warunki do gotowania.
Między turami przedstawiane były spoty sponsorskie a w jednej z przerw Mirek Drewniak oraz Carlos Gonzalez Tejera pokazali ideę technologii Sous Vide z degustacją dla gości. Przedstawili także niezbędne urządzenia do wykonania tejże technologii.
Konkurs poprowadził członek Klubu Szefów Kuchni Mirek Drewniak oraz trzej panowie z kabaretu OT.TO.
Wśród atrakcji dodatkowych znalazł się pokaz sous vide oraz liczne degustacje. Każde stoisko sponsorskie miało przygotowane dla klientów ciekawe niespodzianki. Był też grill bar, w którym wszyscy zwiedzajacy mogli najeść się do syta. Serwowano również piwo Perła oraz produkty z grilla firmy Sokołów.
Jury konkursowe złożone z członków Fundacji KSK w składzie:Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury, Rafał Targosz, Waldemar Hołówka, Wiesław Bober i Theofilos Vafidis przyznało nagrodę główną za zajęcie I miejsca o wartości 4000 PLN Przemysławowi Wielochowi z Restauracji Jan z Bełchatowa. Zwycięzca I konkursu Kuchnia Polska Nowoczesna został automatycznie nominowany do Finałowego Konkursu Kulinarnego Szef Roku 2011 organizowanego przez Fundację Klubu Szefów Kuchni. Nagrodę specjalną w postaci czeku na wartość 1500 zł i nominację do konkursu Kulinarny Puchar Polski 2011 przyznał Wiceprezes Międzynarodowych Targów Poznańskich Pan Tomasz Kobierski.
Drugie miejsce i 2000 zł zdobył Arkadiusz Korzeń, a zdobywca trzeciego miejsca Robert Stefański został nagrodzony nagrodą o wartości 1000 PLN.
Jury degustacyjne w składzie: Carlos Gonzales Tejera oraz Andrzej Tomanek z Kabaretu OT.TO przyznało dodatkowo I nagrodę w ocenie jury degustacyjnego Panu Łukaszowi Fulara. Nagrodę ufundowała firma Bamix.
Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu odbyło się 9 października 2010 roku podczas uroczystej Gali w salach bankietowych Centrum Konferencyjno-Wystawienniczego „ Etiuda” w Lublinie.
Podczas gali odbył się godzinny występ kabaretu OT.TO, który zaczął się bardzo tematycznie, bo utworem "zasmażka". Po nim nastąpiła szampańska zabawa do godzin niemalże porannych.
Wszystkim sponsorom i partnerom serdecznie dziękujemy za wsparcie.
W związku z dużym zainteresowaniem tegorocznym konkursem już dzisiaj możemy zaprosić do uczestnictwa w II Konkursie Kulinarnym „ Kuchnia Polska Nowoczesna”.
Dagmara Frydecka
Mirek Drewniak
Edyta Żurowicz