II edycja targów branży cukierniczo-lodziarskiej EXPO SWEET 2010 rozpoczęta!
Opublikowano: 25-02-2010


Pierwszy dzień targów Expo Sweet 2010 już za nami. Wśród słodkich smaków i zapachów uczestnicy mogli odwiedzać liczne stoiska branżowe. Rozegrano również pierwszy z planowanych konkursów – Drugie Lodziarskie Mistrzostwa Polski.


– W okolicach roznosi się mnóstwo słodyczy, mnóstwo cukru, mnóstwo czekolady i do tego…odrobina soli, wyobraźmy sobie, że obecnie panuje taki ciekawy trend – lody czekoladowo-karmelowe z odrobiną soli. Jest słodko i ciekawie – mówi Janusz Profus o swoich wrażeniach po pierwszym dniu targów – W dzisiejszym konkursie wzięło udział 9 ekip, są zwycięzcy, myślę, że jury dokonało odpowiedniego wyboru. Dopisali również odwiedzający. Jutro rozpoczną się zmagania cukierników, będą prace czekoladowe – torcik czekoladowy, praliny. W piątek czeka na nas wystawa tortów okolicznościowych oraz bardzo ciekawy konkurs wśród wystawców organizowany przez Przegląd Piekarski i Cukierniczy. W skrócie: czeka nas jeszcze bardzo dużo atrakcji.
Jury w składzie Mirosław Koś, Michał Doroszkiewicz, Zdzisław Bartelak, Sebastian Szmyd, Alina Kachlicka oraz Wojciech Hoduń wyłonili Lodziarskich Mistrzów Polski 2010.
Zwycięzcami okazała się drużyna z Cukierni Sowa z Bydgoszczy w składzie: Mariusz Buritta i Margeritta Przybytkowska.

Drugie miejsce przypadło reprezentantom Hotelu Jan III Sobieski z Warszawy: Michałowi Jaroniowi i Katarzynie Szulczewskiej.
Trzecie miejsce zajęli Paweł Petrykowski i Grzegorz Parysiak (Świat Lodów – Koszalin).

Pełna lista laureatów i punktacja jury do pobrania tutaj:
ARKUSZ PODSUMOWUJĄCY – Drugie Lodziarskie Mistrzostwa Polski 2010
Bożena Sikoń o odbytym konkursie lodziarskim: –Zawody lodziarskie zaliczają się do jednych z trudniejszych, gdyż lody rozpuszczają się dosyć szybko. Dlatego trzeba się skupić na tym co się chce zrobić i szybko to wykonać, aby lody nie popłynęły. Zaprezentowano wiele ciekawych połączeń smakowych, interesujące dekoracje nawiązujące do tematyki konkursu związanej z muzyką Chopina . Pojawiały się wizerunki kompozytora oraz ciekawie wykonana klawiatura. Podanie i aranżacja leżały w gestii uczestników, natomiast wszyscy musieli obowiązkowo umieścić desery w danym, jednakowym naczyniu.
Podczas rozdania dyplomów i słodkich upominków serdecznie podziękowano wszystkim uczestnikom.

A czym zwycięzcy przekonali do siebie jury?
Jak sami nam zdradzili, według nich największe znaczenie miało zaprezentowane przez nich połączenie smaków, dodanie do sorbetu polskiej maliny i egzotycznego owocu marakui. Ten właśnie smak najbardziej urzekł jury.
Patron wygranej drużyny – Adam Sowa– z dumą chwalił zwycięzców: – Zawsze jest miło, gdy nasza ekipa pozytywnie się prezentuje. Ponadto zapewnił on, że zwycięski deser będzie wkrótce dostępny dla klientów jego cukierni.
Już jutro zapraszamy na newsgastro.pl na relację z drugiego dnia targów i wyniki Mistrzostw Cukierniczych Exposweet 2010.