II Festiwal Beskidzkich Kociołków 2011 – relacja
Opublikowano: 26-05-2011

14 maja 2011 roku na Zaolziu, w Koszarzyskach na Pasieczkach w Karczmie „U Jarząbka” już po raz drugi odbył się Festiwal Beskidzkich Kociołków.
Ideą, która przyświeca temu przedsięwzięciu jest chęć kontynuowania zamierających tradycji sporządzania dań – w żeliwnych kociołkach – przez baców przemierzających łuk Karpatów. Organizatorzy Festiwalu poprzez swoją działalność pragną zaszczepić wśród absolwentów szkół gastronomicznych chęć kultywowania tradycji przodków w przyrządzaniu potraw jednogarnkowych, a jednocześnie starać się połączyć tę że tradycje ze współczesnymi trendami gastronomicznymi.
W tegorocznym Festiwalu Beskidzkich Kociołków udział wzięli reprezentanci zarówno polskich jak i czeskich szkół gastronomicznych.
Zmagania ekip kucharskich oceniały dwa składy jury.
JURY PROFESJONALNE
Wiesław Wróblewski – koordynator jury (Beskidzki Klub Kulinarny)
Piotr Szczygielski – przewodniczący jury (Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni)
Rafał Dorociuk – sekretarz jury (ambasador zakopiańskiej kuchni – nauczyciel zawodu)
Henryk Siwak – członek jury (Firma QimiQ)
Józef Sikora – członek jury (szef kuchni hotelu Säntis)
Jan Sztefek – członek jury (Wielki Zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim)
JURY SMAKOSZY
Henryk Cieślar – Gospodarz Karczmie „U Jarząbka” w Koszarzyskach na Pasieczkach
Anna Olszewska – Konsul Generalny Rzeczypospolitej Polskiej w Czeskiej Ostrawie
Karol Suszka – Dyrektor naczelny, Scena Polska w Czeskim Cieszynie
Józef Szymeczek – Prezes Kongresu Polaków w Czechach
Wyniki II Festiwalu Beskidzkich Kociołków:
I miejsce – Aneta Libioda i Dorota Wawrzyczek – Polska – Cieszyn
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie
Zwycięzcy Festiwalu są nominowani do Międzynarodowego Festiwalu Kociołków Beskidzkich, które odbędą się 25 czerwca 2011 roku n Słowacji w miejscowości Oszczawnica.
II miejsce – Marek Mocura i Mirosław Švàra – Czechy – Třinec
III miejsce – Matěj Kuba i Dalibor Chrascina – Czechy – Ostrawa
IV miejsce – Bartłomiej Górny i Jakub Górny – Polska – Bielsko-Biała Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej
Podczas II Festiwalu Beskidzkich Kociołków Pani Anna Olszewska Konsul Generalny Rzeczypospolitej Polskiej w Czeskiej Ostrawie wraz z grupą VIP-ów i organizatorów przygotowała Gulasz Beskidzki. Dochód ze sprzedaży gulaszu przeznaczono na cele charytatywne.
Organizatorzy Festiwalu Beskidzkich Kociołków Koszarzyskach pragną podziękować wszystkim uczestnikom, jurorom i zaproszonym gościom za udział w II edycji Festiwalu.
Szczególne podziękowania kierowane są do sponsorów, bez których Festiwal nie mógł by zaistnieć.
w imieniu
Beskidzkiego Klubu Kulinarnego
materiały opracował i nadesłał
Piotr Szczygielski – szczYpior