II Konkurs Młodych Talentów o tytuł Mistrza Kuchni Śląskiej
Opublikowano: 24-09-2009

20 września 2009 r. w Restauracji Adria w Pałacu Ballestremów w Rudzie Śląskiej odbył się II Konkurs Młodych Talentów o tytuł Mistrza Kuchni Śląskiej. Autorem i pomysłodawca Konkursu jest Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Konkurs miał służyć propagowaniu tradycyjnej kuchni śląskiej wśród kucharzy i młodych adeptów sztuki kulinarnej, a także promocji śląskiej kultury i tradycji.
Zmagania konkursowe zostały poprzedzone minutą ciszy, którą kucharze oddali hołd tragicznie zmarłym górnikom z kopalni Wujek-Śląsk z Rudy Śląskiej. W związku z tą tragedią organizatorzy konkursu odwołali także zaplanowaną część artystyczno-rozrywkową.
W trakcie trwania konkursu, w obecności zaproszonych gości, zainaugurowano działalność Klubu Biznesu przy Pałacu Ballestremów w Rudzie śląskiej. Inicjatywa ta ma na celu integrację środowiska biznesowego oraz wzajemną pomoc i wsparcie w działaniach biznesowych.
Podczas gdy kucharze startujący w konkursie przygotowywali swe potrawy Paweł Preoń (Krakowskie Warsztaty Carvingowe) oraz Rajmund Królik (Kłodzki Klubu Kulinarny) dali pokaz swych mistrzowskich umiejętności rzeźbienia w owocach. Przez cały czas trwania konkursu można było podpatrywać pracę mistrzów carvingu oraz podziwiać efekty ich pracy. Dzieła te zostały następnie zlicytowane wraz z nalewkami własnej produkcji przekazanymi na aukcję przez Mistrza Wiesława Ambrosa. Dochód
z licytacji zostanie przekazany Stowarzyszeniu ISKIERKA, które działa na rzecz dzieci z terenu Śląska.
W konkursie kulinarnym o tytuł Mistrza Kuchni Śląskiej wystartowało ostatecznie osiem dwuosobowych ekip z całej Polski, którzy przygotowali w regulaminowym czasie 75 minut następujące potrawy:
1. Michał Jarząbek, Wioletta Łata – Hotel De Silva Inn, Pyrzowice
„Cober z królika z boczkiem, pęczakiem i kapustą dymfowaną”.
2. Damian Kupis, Władysław Moczyński – Restauracja Secesja, Gliwice
„Pierś z kaczki oraz gęsi podana na poleśnikach w asyście moczki borowikowej”.
3. Maciej Makuła, Mateusz Górny – Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Zawodowego w Rudzie Śląskiej
„Jaskółcze gniazda”
4. Szymon Szlendzak, Piotr Pełka – Zespół Szkół Gastronomicznych, Częstochowa
„Królik w śmietanie z kartoflakiem i buraczkami w miodzie”.
5. Krzysztof Drozd, Krzysztof Melon – Beskidzki Klub Kulinarny
„Udo z gęsi po beskidzku”.
6. Jarosław Antas, Michał Chwastek – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
„Kardinadel z wróblem na placku ziemniaczanym z sosem borowikowym z modrą kapustą”
7. Gniewosz Kin, Paweł Kin – Ośrodek Szkolenia ”Żorlina” – Żegiesłów
„Polędwiczki wieprzowe zapiekane z musem borowikowym z kluskami gru lanymi”
8. Robert Bytomski, Tomasz Kemona – Restauracja Adria w Pałacu Ballestremów, Ruda śląska
„Wątróbka po staropolsku, panszkraut oraz jabłka z żurawiną i malinami”
Zmagania startujących ekip oceniało znakowe jury degustacyjne, w składzie:
Franck Hervet – Kucharz, członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej
Jean Bos – Prezes Euro –Toques Polska
Zbigniew Szeląg– Sekretarz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej
Marek Szołtysek -Pisarz, dziennikarz, historyk, autor książek związanych z kulturą i kuchnią śląską,
Janusz Skrobot – Kanclerz Kłodzkiego Klubu Kulinarnego
Nagroda Główna Puchar Mistrza Kuchni Śląskiej ufundowany została przez Prezydenta Miasta Ruda Śląska. Na zwycięzców i wszystkich uczestników czekały puchary oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów konkursu oraz pamiątkowe dyplomy.
Wyniki:
I miejsce:
Jarosław Antas, Michał Chwastek – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
II miejsce:
Maciej Makuła, Mateusz Górny – Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Zawodowego
w Rudzie Śląskiej
III miejsce:
Robert Bytomski, Tomasz Kemona – Restauracja Adria w Pałacu Ballestremów, Ruda śląska
Ponadto przyznano Wyróżnienie dla Krzysztoaf Drozda i Krzysztofa Melona z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz Nagrodę Polskiej Akadmemii Sztuki Kulinarnej „Za Twórczą Interpretację Tradycji Kuchni Śląskiej” dla Michała Jarząbka i Wioletty Łata z Hotel De Silva Inn w Pyrzowicach.
ORGANIZATORAMI KONKURU BYLI :
Polska Akademia sztuki Kulinarnej
Śląska Kapituła Smaku
Restauracja Adria w Pałacu Ballestremów
Patronat :
Śląska Organizacja Turystyczna, Radio CCM, Euro – Toque Polska, Gastronomia Polska
Sponsorzy konkursu:
Prymat, Frosta, Oleander, NikPol, Beskidzki Skład Win –www. dobrewina.pl, Barter System Polska Sp. z o.o., Teliani Valley Polska Sp. z o.o., Seriusz Sp. z o.o., Egaz, Oerlemans, Gastromer, Europol – Piekarnia Szwajcarska, Wilbo.
Tekst: Wojciech Barchański_Gastronomia Polska (www.gastronomiapolska.com.pl)