II Puchar Mazowsza w Grillowaniu
Opublikowano: 05-07-2010
Celem Mistrzostw była promocja wypoczynku na łonie natury, popularyzacja tradycyjnych polskich smaków ukrytych w produktach z grilla jak i integracja społeczności lokalnej z Mazowsza.
– Konkurs prowadzimy już po raz drugi. Grillowanie w Polsce stało się niemal tak popularne jak w Stanach. Poprzez ten konkurs chcielibyśmy zachęcić wszystkich do tej aktywności, żeby nie było to zajęcie tylko dla profesjonalnych kucharzy. Ponadto zależy nam, żeby ludzie nie grillowali mięs zakupionych w supermarkecie w gotowej już marynacie, a potem palili je na brykiecie podpalanym ropą naftową, gdyż smak takich dań jest zupełnie do niczego. Chcemy też zachęcić do grillowania warzyw i ryb, bo przecież grill to nie tylko kurczak, karkówka i żeberka – powiedział przewodniczący jury Carlos Gonzalez-Tejera.
W Mistrzostwach wystartowało 10 ekip. Przedmiotem konkursu było przygotowanie na grillu dania mięsnego, rybnego lub wegetariańskiego. Po odprawie konkursowej, podczas której przypomniano zasady konkursu, odbyło się losowanie kolejności występowania drużyn.
Zespoły rywalizowały w następującej kolejności:
1. Hurtownia „REG – DRÓB”
Drużyna: Przemysław Sinkiewicz – kapitan; Marcin Kilinski
Grillowana potrawa: Słodko ostre polędwiczki wieprzowe; Miodowa karkówka z grilla
2. Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie (studia licencjackie)
Drużyna: Sebastian Ługowski – kapitan; Jakub Pinis
Grillowana Potrawa: Roladki indyka faszerowane szpinakiem i serem risotta w towarzystwie grillowanej cukinii i karmelizowanej marchewki.
3. Reprezentacja Urzędu Miasta Legionowo
Drużyna: Piotr Zadrożny – kapitan; Tamara Mytkowska; Anna Szwarczewska
Grillowana Potrawa: Legionowskie przepisy (Cebule po prezydencku; Ziemniaczki z Ratusza; Legionowskie kiełbaski z musem jabłkowym)
4. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul.Poznańska 6/8 (ekipa 2)
Drużyna: Kapitan – Monika Olszewska; Patrycja Staros
Grillowana Potrawa: Grillowany łosoś norweski z grillowanymi warzywami i sosem
tropikalnym.
5. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, Ul. Poznańska (ekipa 1)
Drużyna: Cezary Powała – Kapitan, Marlena Sowińska
Grillowana potrawa: Jamajski szaszłyk z polędwiczki wieprzowej , wołowej oraz piersi kurczaka , zamarynowany w panierce kawowej, wędzony w dymie drzew owocowych , podany z grillowanym polskim pierogiem wypełnionym płynną pikantną czekoladą inków, muśniętym wiśniami aromatyzowanymi żubrówką.
6. Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie (studia magisterskie)
Drużyna: Marcin Kielek – kapitan; Rafał Rybak
Grillowana Potrawa: Tuńczyk w asyście szparagów oraz krewetek tygrysich podawany na warzywach grillowanych w sosie cytrynowym oraz redukcji balsamicznej
7. Zespół szkół gastronomicznych nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie
Drużyna: Mateusz Piątek – kapitan, Sławomir Stempień; Wojciech Tubacki
Grillowana Potrawa: Filet z kurczaka z nadzieniem ze szpinaku i fety; sałatka z grillowanych ziemniaków
8. Reprezentacja Urzędu Miasta Ząbki
Drużyna: Magdalena Kopeć; Kinga Jakisz; Wojciech Wódka – kapitan
Grillowana Potrawa: Pstrąg w boczkowym mundurku, faszerowany aromatycznym masłem ziołowo-czosnkowym pod sosem ze świeżych kurek, w towarzystwie kolorowych szaszłyczków warzywnych.
9. Firma ALOSA
Drużyna: kapitan – Robert Zarzycki – kapitan; Edward Pawlak
Grillowana Potrawa: Grillowany pstrąg nadziewany czosnkiem
10. Koła Gospodyń Wiejskich w Brańszczyku
Drużyna: Renata Kulesza – kapitan; Lidia Kaflik; Grażyna Kosek
Grillowana potrawa: Kieszeń schabowa nadziewana boczniakami
Potrawy oceniało jury techniczne oraz jury degustacyjne w następującym składzie:
JURY TECHNICZNE:
1. Adam Michalski – przewodniczący
2. Stanisław Nowogródzki
– Od uczestników konkursu oczekujemy przede wszystkich smacznych dań, a ponieważ ja zasiadam w jury technicznym będę również oceniał przygotowanie potraw zgodnie ze wszystkimi standardami gastronomicznymi: utrzymywanie dobrej higieny i porządku na stanowisku pracy, organizacja techniki grillowania, przygotowanie i wykorzystanie składników. Natomiast jury degustacyjne będzie oceniać prezentacje i smak potrawy jak i dobór składników – powiedział Stanisław Nowogródzki.
Ocenie technicznej podlegały: 1/ przygotowanie stanowiska pracy, 2/ zużyty surowiec, 3/ czystość pracy, 4/ profesjonalizm pracy, 5/ wygląd stanowiska po pracy.
JURY DEGUSTACYJNE:
1. Carlos Gonzalez-Tejera– przewodniczący
2. Ola Lazar
3. Agnieszka Świetliczna
4. Piotr Paweł Malewski
5. Aleks Lisichin
6. Monika Korgowd
7. Agnieszka Mostowska
8. Daniel Twardo
9. Justyna Murawska
Ocenie degustacyjnej podlegały: 1/ wygląd i aranżacja, 2/ dobór składników, 3/ smak dania konkursowego.
A oto wyłonieni zwycięzcy:
I miejsceoraz Puchar Marszałka Województwa Mazowieckiego i bony pieniężne w wysokości 1500 złotych przyznano:
Ekipie Miasta Ząbki w składzie: Wojciech Wódka – kapitan; Magdalena Kopeć, Kinga Jakisz
za danie: pstrąg w boczkowym mundurku, faszerowany aromatycznym masłem ziołowo-czosnkowym, pod sosem ze świeżych kurek w towarzystwie kolorowych szaszłyków warzywnych
Kapitana zwycięskiej drużyny – Wojciecha Wódkę zapytaliśmy o pomysł na zwycięski przepis:
– Zanim przygotuje coś do jedzenia, bardzo długo nad tym myślę i wyobrażam sobie jak można by daną potrawę przyrządzić, a potem wykonuję wiele prób, a w przypadku tego dania było ich 7. A zatem metodą prób i błędów doszliśmy do tego, że taka receptura będzie najlepsza i tak się też okazało na zawodach.
II miejsce oraz Puchar Burmistrza miasta Ząbki i bony pieniężne w wysokości 1000 złotych przyznano:
Ekipie Hurtowni „REG-DRÓB” w składzie: Przemysław Sinkiewicz – kapitan; Marcin Kiliński
za danie: grillowanie słodko-ostre polędwiczki wieprzowe i miodowa karkówka z grilla
III miejsce oraz Puchar Prezesa Praskiej Giełdy Spożywczej i bony pieniężne w wysokości 600 złotych przyznano:
Ekipie Wyższej Szkoły Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie (studia magisterskie) w składzie: Marcin Kiełek – kapitan; Rafał Rybak
za danie: grillowany tuńczyk w asyście szparagów oraz krewetek tygrysich podawany na warzywach grillowanych w sosie cytrynowym oraz redukcji balsamicznej
Pozostałe drużyny otrzymały wyróżnienie w postaci dyplomu.
Pogoda dopisała, a organizatorzy zapewnili wiele atrakcji dla gości pikniku.
Oprócz możliwości degustacji mistrzowskich potraw z grilla, uczestnicy mogli podziwiać występy na estradzie: śpiew, pokazy tańca, muzyczne aranżacje DJ-a.
Dla dzieci przygotowano Playbus – autobus zabaw, watę cukrową oraz konkurs robienia kanapek.
Impreza okazała się niezwykle udana, goście doskonale się bawili podpatrując drużyny podczas konkursowej rywalizacji. Zespoły zaprezentowały ciekawe aranżacje potraw na grilla. Już wkrótce podzielimy się przepisami na mistrzowskie dania na naszym portalu. Zapraszamy!
Organizatorzy: AGRO-TECHNIKA S.A. – gospodarz Praskiej Giełdy Spożywczej, Polskie Smaki, firma STALGAST, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – UPEMI oraz Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
Patronat medialny: Newsgastro.pl