II Puchar Mazowsza w Grillowaniu

Opublikowano: 05-07-2010

W Ząbkach koło Warszawy 3 lipca br. odbył się piknik rodzinny w ramach którego rozegrano konkurs gastronomiczny: „II Puchar Mazowsza w Grillowaniu”.  Patronat nad imprezą podobnie jak rok temu objął Marszałek Województwa Mazowieckiego Pan Adam Struzik.

grill_mazowsze_relacja218.jpgCelem Mistrzostw była promocja wypoczynku na łonie natury, popularyzacja tradycyjnych polskich smaków ukrytych w produktach z grilla jak i integracja społeczności lokalnej z Mazowsza.

Konkurs prowadzimy już po raz drugi. Grillowanie w Polsce stało się niemal tak popularne jak w Stanach. Poprzez ten konkurs chcielibyśmy zachęcić wszystkich do tej aktywności, żeby nie było to zajęcie tylko dla profesjonalnych kucharzy. Ponadto zależy nam, żeby ludzie nie grillowali mięs zakupionych w supermarkecie w gotowej już marynacie, a potem palili je na brykiecie podpalanym ropą naftową, gdyż smak takich dań jest zupełnie do niczego. Chcemy też zachęcić do grillowania warzyw i ryb, bo przecież grill to nie tylko kurczak, karkówka i żeberka – powiedział przewodniczący jury Carlos Gonzalez-Tejera.

W Mistrzostwach  wystartowało 10 ekip.  Przedmiotem konkursu było przygotowanie na grillu dania mięsnego, rybnego lub wegetariańskiego. Po odprawie konkursowej, podczas której przypomniano zasady konkursu, odbyło się losowanie kolejności występowania drużyn.

Zespoły rywalizowały w następującej kolejności:

1. Hurtownia „REG – DRÓB”

 grill_mazowsze_relacja041.jpg   grill_mazowsze_relacja026.jpg

Drużyna: Przemysław Sinkiewicz – kapitan; Marcin Kilinski

Grillowana potrawa: Słodko ostre polędwiczki wieprzowe; Miodowa karkówka z grilla

2. Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie (studia licencjackie)

grill_mazowsze_relacja028.jpg grill_mazowsze_relacja075.jpg grill_mazowsze_relacja077.jpg

Drużyna: Sebastian Ługowski – kapitan; Jakub Pinis

Grillowana Potrawa: Roladki indyka faszerowane szpinakiem i serem risotta w towarzystwie grillowanej cukinii i karmelizowanej marchewki.

3. Reprezentacja Urzędu Miasta Legionowo

 grill_mazowsze_relacja068.jpg grill_mazowsze_relacja032.jpg grill_mazowsze_relacja099.jpg

Drużyna: Piotr Zadrożny – kapitan; Tamara MytkowskaAnna Szwarczewska

Grillowana Potrawa:  Legionowskie przepisy (Cebule po prezydencku; Ziemniaczki z Ratusza; Legionowskie kiełbaski z musem jabłkowym)

4. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul.Poznańska 6/8 (ekipa 2)

grill_mazowsze_relacja040.jpg  grill_mazowsze_relacja127.jpg

Drużyna: Kapitan – Monika Olszewska; Patrycja Staros

Grillowana Potrawa: Grillowany łosoś norweski z grillowanymi warzywami i sosem

tropikalnym.

5. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, Ul. Poznańska (ekipa 1)

 grill_mazowsze_relacja137.jpg grill_mazowsze_relacja102.jpg grill_mazowsze_relacja149.jpg

Drużyna: Cezary Powała – Kapitan, Marlena Sowińska

Grillowana potrawa: Jamajski szaszłyk z polędwiczki  wieprzowej , wołowej oraz piersi kurczaka , zamarynowany w panierce kawowej, wędzony w dymie drzew owocowych , podany z grillowanym  polskim pierogiem wypełnionym  płynną pikantną czekoladą inków, muśniętym wiśniami aromatyzowanymi żubrówką.

6. Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie (studia magisterskie)

grill_mazowsze_relacja175.jpg   grill_mazowsze_relacja177.jpg

Drużyna: Marcin Kielek – kapitan; Rafał Rybak

Grillowana Potrawa: Tuńczyk w asyście szparagów oraz krewetek tygrysich podawany na warzywach grillowanych w sosie cytrynowym oraz redukcji balsamicznej

7. Zespół szkół gastronomicznych nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie

 grill_mazowsze_relacja191.jpg  grill_mazowsze_relacja188.jpg grill_mazowsze_relacja198.jpg

Drużyna: Mateusz Piątek – kapitan, Sławomir Stempień; Wojciech Tubacki

Grillowana Potrawa: Filet z kurczaka z nadzieniem ze szpinaku i fety; sałatka z grillowanych ziemniaków

8. Reprezentacja Urzędu Miasta Ząbki

grill_mazowsze_relacja153.jpg  grill_mazowsze_relacja184.jpg

Drużyna: Magdalena Kopeć; Kinga Jakisz; Wojciech Wódka – kapitan

Grillowana Potrawa: Pstrąg w boczkowym mundurku, faszerowany aromatycznym masłem ziołowo-czosnkowym pod sosem ze świeżych kurek, w towarzystwie kolorowych szaszłyczków warzywnych.

9. Firma ALOSA

grill_mazowsze_relacja171.jpg grill_mazowsze_relacja230.jpg

Drużyna: kapitan – Robert Zarzycki – kapitan; Edward Pawlak

Grillowana Potrawa: Grillowany pstrąg nadziewany czosnkiem

10. Koła Gospodyń Wiejskich w Brańszczyku

grill_mazowsze_relacja238.jpg  grill_mazowsze_relacja248.jpg

Drużyna: Renata Kulesza – kapitan; Lidia Kaflik; Grażyna Kosek

Grillowana potrawa: Kieszeń schabowa nadziewana boczniakami

Potrawy oceniało jury techniczne oraz jury degustacyjne w następującym składzie:

JURY TECHNICZNE:

1.    Adam Michalski – przewodniczący

2.    Stanisław Nowogródzki

– Od uczestników konkursu oczekujemy przede wszystkich smacznych dań, a ponieważ ja zasiadam w jury technicznym będę również oceniał przygotowanie potraw zgodnie ze wszystkimi standardami gastronomicznymi: utrzymywanie dobrej higieny i porządku na stanowisku pracy, organizacja techniki grillowania, przygotowanie  i wykorzystanie składników. Natomiast jury degustacyjne będzie oceniać prezentacje i smak potrawy jak i dobór składników – powiedział Stanisław Nowogródzki.

Ocenie technicznej podlegały: 1/ przygotowanie stanowiska pracy, 2/ zużyty surowiec, 3/ czystość pracy, 4/ profesjonalizm pracy, 5/ wygląd stanowiska po pracy.

grill_mazowsze_relacja195.jpg grill_mazowsze_relacja226.jpg grill_mazowsze_relacja083.jpg



JURY DEGUSTACYJNE:


1.    Carlos Gonzalez-Tejera– przewodniczący

2.    Ola Lazar

3.    Agnieszka Świetliczna

4.    Piotr Paweł Malewski

5.    Aleks Lisichin

6.    Monika Korgowd

7.    Agnieszka Mostowska

8.    Daniel Twardo

9.    Justyna Murawska

Ocenie degustacyjnej podlegały: 1/ wygląd i aranżacja, 2/ dobór składników, 3/ smak dania konkursowego.

A oto wyłonieni zwycięzcy:

I miejsceoraz Puchar Marszałka Województwa Mazowieckiego i bony pieniężne w wysokości 1500 złotych przyznano:

Ekipie Miasta Ząbki w składzie: Wojciech Wódka – kapitan; Magdalena Kopeć, Kinga Jakisz

za danie: pstrąg w boczkowym mundurku, faszerowany aromatycznym masłem ziołowo-czosnkowym, pod sosem ze świeżych kurek w towarzystwie kolorowych szaszłyków warzywnych

grill_mazowsze_relacja296.jpg

Kapitana zwycięskiej drużyny – Wojciecha Wódkę zapytaliśmy o pomysł na  zwycięski przepis:

– Zanim przygotuje coś do jedzenia, bardzo długo nad tym myślę i wyobrażam sobie jak można by daną potrawę przyrządzić, a potem wykonuję wiele prób, a w przypadku tego dania było ich 7. A zatem metodą prób i błędów doszliśmy do tego, że taka receptura będzie najlepsza i tak się też okazało na zawodach.

II miejsce oraz Puchar Burmistrza miasta Ząbki i bony pieniężne w wysokości 1000 złotych przyznano:

Ekipie Hurtowni „REG-DRÓB” w składzie: Przemysław Sinkiewicz – kapitan; Marcin Kiliński

za danie: grillowanie słodko-ostre polędwiczki wieprzowe i miodowa karkówka z grilla

grill_mazowsze_relacja307.jpg

III miejsce oraz Puchar Prezesa Praskiej Giełdy Spożywczej i bony pieniężne w wysokości 600 złotych  przyznano:

Ekipie Wyższej Szkoły Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie (studia magisterskie) w składzie: Marcin Kiełek – kapitan; Rafał Rybak

za danie: grillowany tuńczyk w asyście szparagów oraz krewetek tygrysich podawany na warzywach grillowanych w sosie cytrynowym oraz redukcji balsamicznej

grill_mazowsze_relacja313.jpg

Pozostałe drużyny otrzymały wyróżnienie w postaci dyplomu.

grill_mazowsze_relacja256.jpg grill_mazowsze_relacja261.jpg

Pogoda dopisała, a organizatorzy zapewnili wiele atrakcji dla gości pikniku.

 grill_mazowsze_relacja018.jpg   grill_mazowsze_relacja166.jpg

Oprócz możliwości degustacji mistrzowskich potraw z grilla, uczestnicy mogli podziwiać występy na estradzie: śpiew, pokazy tańca, muzyczne aranżacje DJ-a.

 grill_mazowsze_relacja209.jpg   grill_mazowsze_relacja001.jpg

Dla dzieci przygotowano Playbus – autobus zabaw, watę cukrową oraz konkurs robienia kanapek.

grill_mazowsze_relacja053.jpg grill_mazowsze_relacja112.jpg grill_mazowsze_relacja116.jpg

Impreza okazała się niezwykle udana, goście doskonale się bawili podpatrując drużyny podczas konkursowej rywalizacji. Zespoły zaprezentowały ciekawe aranżacje potraw na grilla. Już wkrótce podzielimy się przepisami na mistrzowskie dania na naszym portalu. Zapraszamy!

  grill_mazowsze_relacja202.jpg grill_mazowsze_relacja080.jpg grill_mazowsze_relacja151.jpg

Organizatorzy: AGRO-TECHNIKA S.A. – gospodarz Praskiej Giełdy Spożywczej, Polskie Smaki, firma STALGAST, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – UPEMI oraz Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego

Patronat medialny: Newsgastro.pl

grill_mazowsze_relacja221.jpg