III edycja konkursu szkół gastronomicznych w formule Black Box – relacja

Opublikowano: 03-05-2011

W dniu 13 kwietnia 2011 r.  w Zespole Szkół Ekonomiczno–Gastronomicznych w Tarnowie  odbyła się III edycja  konkursu  szkół gastronomicznych w formule Black Box. Pomysłodawcą tej formy konkursu był Marcin Mróz, menager firmy Planeta. Przy trzeciej edycji konkursu duży wkład pracy wnieśli Wojciech Wołosowski i Krzysztof Wróbel. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydent miasta Tarnowa  oraz Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, które ufundowało puchary.

DSC05806

W konkursie wzięło udział 22 uczniów.

Komisją konkursową kierował Wojciech Wołosowski, Dyrektor Gastronomii firmy Hotele i restauracje 
Sezam. W skład jury oceniające potrawy weszli członkowie Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i
Cukierników:
Marcin Polus - Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i  Cukierników
Krzysztof Wróbel
Monika Golonka
Mariusz Kumięga
Piotr Rydz
Marcin Parda
Marek Stańczyk
Tomasz Betlejewski
Bartosz Kwiatkowski
Mateusz Doniec
Karol Dworzański
Dariusz Burda
Tomasz Jeziorek
Mohamed  Nasef
Andrzej Gocek
Alan Samek

black-box1
Część praktyczna konkursu trwała 120 min. 
W  końcowym efekcie sumując punkty  z  komisji degustacyjnej i technicznej wyłoniono zwycięzców. I tak:
I miejsce: Damian Pałka - Zespół Szkół Gastronomicznych  nr2 Kraków
II miejsce: Jan Miotła - ZSEG  Tarnów

III miejsce: Ewelina Buczek – Zespół Szkół Zawodowych Gorlice

Jury przyznało również wyróżnienia dla:

1.Karol Wszołek – Zespół Szkół Agrotechnicznych Ropczyce
2.Michał Rajczak – Zespół Szkół Gastronomicznych  nr2 Kraków

black-box2

Prezes Stowarzyszenia małopolskich Kucharzy i Cukierników Marcin Polus pogratulował uczestnikom konkursu pomysłowości i kreatywności, zwrócił również uwagę na popełnione błędy, przecież taki konkurs to nie tylko zmagania, ale dobra zabawa i nauka.

Sponsorami nagród oraz produktów z których młodzież sporządzała dania konkursowe były firmy:

Les -Drób,
Imex,
Specjał- Rzeszów.
Maspex-Wadowice
Unilever,
Trafunek,
Restauracja Pasaż,
Aviko,
Commercio Polska,
Hotele i Restauracje Sezam

—-

Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Marcin Polus

—-

black-box-3