III edycja Polskiego Festiwalu Carvingu zakończona!

Opublikowano: 30-03-2011

W ramach Festiwalu Kuchni Greckiej, odbywającego się 23 marca w Warszawie, podczas jubileuszowych XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2011, miała miejsce III edycja Polskiego Festiwalu Carvingu.

carving11_relacjal001.jpg

Jak opowiada pomysłodawca i juror Polskiego Festiwalu Carvingu Mirosław Bobrowski, sztuka carvingu ma ponad tysiąc lat. Narodziła się na terenach dzisiejszej Tajlandii. W Polsce znana jest od niedawna, ale rozwija się prężnie, czego dowodem był poziom tegorocznego konkursu, stanowiącego 
główne wydarzenie Festiwalu Carvingu.
festiwalcarving.jpg
Zadaniem zawodników było przygotowanie rzeźb okolicznościowych. Temat wybierany był w drodze losowania. Ocenie podlegały: oryginalność pracy, stopień trudności wykonania, pewność ręki i prezentacja. 
jury_carving.jpg
Pracę oceniało jury w składzie:
Przewodniczący Jerzy Pasikowski
Mirosław Bobrowski
Dariusz Ślusarczyk

i_miejsce.jpg ii_miejsce.jpg
Za najciekawszą i najlepszą  uznana została rzeźba, wykonana przez Piotra Wasika z Uniwersytetu Opolskiego. Przyznano jej 910 punktów. Na miejscu II,  z 850 punktami, uplasował się Tomasz Szpalek reprezentujący „Owocowe Dekoracje”. III miejsce przyznano Łukaszowi Szewczykowi z „Pracowni Sztuki Kulinarnej” (820 punktów).

carving_punktacja.jpg
Sponsorzy i partnerzy medialni:

sponsorzy_carving.jpg