III Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno – Hotelarskie – wyniki
Opublikowano: 12-04-2010

Warsztaty upłynęły w bardzo przyjaznej atmosferze. „Szkolni kucharze” udowodnili, że potrafią ze sobą jednocześnie współpracować i współzawodniczyć, a wszystko to przyprawione dużą dawką humoru. Nie można również nie wspomnieć o naszych zagranicznych gościach. Z tego co nam wiadomo zawodnikom i ich opiekunom bardzo się podobało i wielokrotnie podkreślali profesjonalne przygotowanie i wysoki poziom zawodów. Zwiedzający na pewno nie mogli narzekać na nudę, wręcz zasypywani ogromem pokazów i konkursów.
Podczas warsztatów odbyły się następujące konkursy:
Międzynarodowy Konkurs Młodych Kucharzy
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych z zagranicy oraz uczniów ZSGH w Bytomiu.
Do konkursu przystąpiły drużyny z Polski, Portugalii, Danii i Rumuni.
Jury Degustacyjne:
1. Jean Bos (przewodniczący) – Prezes Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska
2. Maciej Wawryniuk– Firma Kamis
3. Jose Pereirinha– Portualia
4. Paweł Peroń – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
5. Michał Jarząbek – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
Jury Techniczne:
1. Robert Zawiszewski (przewodniczący) – szef kucharzy Eloma w Polsce
2. Sebastian Humski – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
3. Michael Edsen Johansen – Dania
Jury Czasowe:
1. Paweł Grabowski– Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
2. Małgorzata Muzyka– Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu
Nad całością czuwał Wiesław Ambros
Wyniki:
W kategorii – Najlepszy Kucharz – Osobowość Warsztatów:
1. Patricia Rego (Portugalia – Escola Profissional de Salvaterra de Magos)
2. Bartosz Musiał (Polska – ZSG Częstochowa)
W kategorii – Najlepszy Zespół Kulinarny Warsztatów:
I miejsce – Portugalia:
Patricia Rego
Tiago Ribeiro
II miejsce – Dania:
Martin Bjoernestad Onnerth
Anders Hoejrup Andersen
III miejsce – Polska, ZSGH Bytom, klasa IV T2:
Marek Damski
Szymon Niedziela
Nagrodę specjalną Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej otrzymali:
Za wierność tradycji kuchni staropolskiej:
Marek Damski – ZSGH w Bytomiu
Szymon Niedziela – ZSGH w Bytomiu
Za wierność tradycji kuchni śląskiej:
Łukasz Śpiewak – ZSGH w Bytomiu
Wojtek Ślusarek– ZSGH w Bytomiu
KONKURS "SZKOLNY MISTRZ CARVINGU"
SKŁAD JURY
1. Paweł Peroń(przewodniczący) – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
2. Anna Blejarska – ZSGH w Bytomiu
3. Janina Neuman– ZSGH w Bytomiu
Wyniki:
I miejsce – Szymon Niedziela ZSGH w Bytomiu, klasa IV T2
II miejsce – Adam Leśniewski ZSGH w Bytomiu , klasa III T2
III miejsce – Sonia Kokoszka ZSGH w Bytomiu , klasa III H2
Wyróżnienie – Damian Dziuba ZSGH w Bytomiu, klasa IV T1
KOMKURS NAKRYCIA STOŁÓW
"Kolorystyczne Trendy 2010 – nakrycie i dekoracja stołu"
SKŁAD JURY:
1. Barbara Słomka – przewodnicząca – Florysta-Aranżer, Studio Florystyczne "Stokrotka" w Bytomiu
2. Iwona Rożek – ZSGH w Bytomiu
3. Krzysztof Brol– ZSGH w Bytomiu
Wyniki:
I miejsce – klasa III H3:
Kantek Agnieszka
Piskorz Dolores
II miejsce – klasa I C:
Konieczny Krzysztof
Kowalik Patryk
III miejsce – klasa I H2:
Bujak Bartłomiej
Pałys Przemysław
II WEWNĄTRZSZKOLNY KONKURS "SAVOIR VIVRE"
SKŁAD JURY:
1. Anna Pokorska – przewodnicząca – Firma Hestia
2. Magdalena Balcarzak– Firma Oriflame
3. Ilona Steczkiewicz-Skica – ZSGH w Bytomiu
4. Emilia Ociepa – ZSGH w Bytomiu
Wyniki:
I miejsce – klasa III H2:
Ogrodnik Patrycja
Stypa Dolores
Szkalska Jessica
II miejsce – klasa III H1:
Czepkowski Łukasz
Miszewski Arkadiusz
Paszek Paweł
III miejsce – klasa II H2:
Gorel Damian
Karpowicz Daniel
Krafczyk Mariusz
Zwycięzcy otrzymali liczne nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, którym bardzo dziękujemy.
Tłumnie odwiedzający szkołę goście mieli okazję podziwiać a uczniowie czynnie uczestniczyć w zjawiskowych pokazach kulinarnych i nie tylko, a były nimi:
– pokaz kuchni molekularnej przygotowany przez Jean’a Bos,
?- pokaz kuchni żydowskiej przygotowany przez szefa kuchni restauracji Anatewka z Łodzi – Paweł Antas – wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska,
– pokaz przygotowany przez Michała Keil – szefa kuchni Hotel Qubus w Katowicach,
– pokaz kulinarny Ryszarda Warnke- szefa kuchni Hotel Monopol w Katowicach,
– pokaz kulinarny szefów kuchni Michała Przybylskiego, Józefy Michałek- Hotel Pałac Kawalera w Świerklańcu,
– pokaz Sebastiana Humskiego- szefa kuchni restauracji Hetman w Kroczycach,
– pokaz Roberta Zawiszewski- szefa kucharzy Eloma w Polsce,
?- pokaz carvingu w wykonaniu Pawła Peronia- mistrza carvingu, założyciela Krakowskich Warsztatów Carvingowych,
? – pokaz Michała Kucharczyka, Marcina Ćwięczek– Kucharze Gastronom,
? – pokaz dekoracji stołu, Barbara Słomka– studio florystyczne Stokrotka z Bytomia,
? – pokaz barmański w wykonaniu Bartłomieja Kołodzieja– utytułowanego polskiego baristy i Krzysztofa Drabika– wielokrotnego Mistrza Polski, Mistrza Chin i Dalekiego Wschodu
„Warsztaty trwały dwa dni, to co wydarzyło się podczas ich trwania było niesamowite. Ogromne zainteresowanie, zaangażowanie uczniów, perfekcyjne zorganizowanie konkursów, pokazów, przeszło nasze najśmielsze oczekiwania”- podsumowała pani dyrektor Małgorzata Niewrzela.
Na zakończenie, podczas uroczystej gali, uczniowie ZSGH sprawili nam wszystkim przemiłą niespodziankę. Okazało się bowiem że oprócz talentów kulinarnych, co niektórzy uczniowie potrafią także śpiewać…….W ich wykonaniu usłyszeliśmy wiele wszystkim nam znanych przebojów. Przyznajemy że wypadli świetnie.
Organizatorami warsztatów byli:
– Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu
– Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska
– Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
w asyście partnerów zagranicznych z Danii, Portugalii i Rumunii.
Patronat honorowy objęli: Śląski Kurator Oświaty – Stanisław Faber oraz Prezydent Bytomia – Piotr Koj.
Dyrekcji szkoły, nauczycielom, zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom Warsztatów serdecznie gratulujemy!
Marzenna Konkolewska
PR
Euro-Toques Polska