III Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno – Hotelarskie – wyniki

Opublikowano: 12-04-2010

W dniach 18-19 marca 2010 r. już po raz trzeci, odbyły się Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno-Hotelarskie w Bytomiu. Uroczystego otwarcia warsztatów dokonali: Małgorzata Niewrzela – dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu,  Wiesław Ambros – prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska.

bytomrelacja_2142.jpg    bytomrelacja_2144.jpg

Warsztaty upłynęły w bardzo przyjaznej atmosferze. „Szkolni kucharze” udowodnili, że potrafią ze sobą jednocześnie współpracować i współzawodniczyć, a wszystko to przyprawione dużą dawką humoru. Nie można również nie wspomnieć o naszych zagranicznych gościach. Z tego co nam wiadomo zawodnikom i ich opiekunom bardzo się podobało i wielokrotnie podkreślali profesjonalne przygotowanie i wysoki poziom zawodów. Zwiedzający na pewno nie mogli narzekać na nudę, wręcz zasypywani ogromem pokazów i konkursów.

bytomrelacja_2002.jpg bytomrelacja_1145.jpg bytomrelacja_2067.jpg

Podczas warsztatów odbyły się następujące konkursy:

Międzynarodowy Konkurs Młodych Kucharzy

Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych z zagranicy oraz uczniów ZSGH w Bytomiu.

Do konkursu przystąpiły drużyny z Polski, Portugalii, Danii i Rumuni.

bytomrelacja_1154.jpg

 Jury Degustacyjne:

1. Jean Bos (przewodniczący) – Prezes Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro Toques Polska

2. Maciej Wawryniuk– Firma Kamis

3. Jose Pereirinha– Portualia

4. Paweł Peroń – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

5. Michał Jarząbek – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

        bytomrelacja_2009.jpg         bytomrelacja_2010.jpg

Jury Techniczne:

1. Robert Zawiszewski (przewodniczący) – szef kucharzy Eloma w Polsce

2. Sebastian Humski – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

3. Michael Edsen Johansen – Dania



Jury Czasowe:

1. Paweł Grabowski– Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

2. Małgorzata Muzyka– Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu

Nad całością czuwał Wiesław Ambros

bytomrelacja_2040.jpg bytomrelacja_2097.jpg

Wyniki:

W kategorii – Najlepszy Kucharz – Osobowość Warsztatów:

1. Patricia Rego (Portugalia – Escola Profissional de Salvaterra de Magos)

2. Bartosz Musiał (Polska – ZSG Częstochowa)

bytomrelacja_2135.jpg

W kategorii – Najlepszy Zespół Kulinarny Warsztatów:

I miejsce – Portugalia:

Patricia Rego

Tiago Ribeiro



II miejsce – Dania:


Martin Bjoernestad Onnerth

Anders Hoejrup Andersen

III miejsce – Polska, ZSGH Bytom, klasa IV T2:

Marek Damski

Szymon Niedziela

bytomrelacja_2145.jpg

Nagrodę specjalną Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej otrzymali:

 Za wierność tradycji kuchni staropolskiej:

Marek Damski – ZSGH w Bytomiu

Szymon Niedziela – ZSGH w Bytomiu

 Za wierność tradycji kuchni śląskiej:

Łukasz Śpiewak – ZSGH w Bytomiu

Wojtek Ślusarek– ZSGH w Bytomiu



 KONKURS "SZKOLNY MISTRZ CARVINGU"

bytomrelacja_1112.jpg

 SKŁAD JURY

1. Paweł Peroń(przewodniczący) – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

2. Anna Blejarska – ZSGH w Bytomiu

3. Janina Neuman– ZSGH w Bytomiu

Wyniki:

I miejsce – Szymon Niedziela ZSGH w Bytomiu, klasa IV T2

II miejsce – Adam Leśniewski ZSGH w Bytomiu , klasa III T2

III miejsce – Sonia Kokoszka ZSGH w Bytomiu , klasa III H2

Wyróżnienie – Damian Dziuba ZSGH w Bytomiu, klasa IV T1

KOMKURS NAKRYCIA STOŁÓW

"Kolorystyczne Trendy 2010 – nakrycie i dekoracja stołu"

bytomrelacja_1090.jpgbytomrelacja_1097.jpg

SKŁAD JURY:

1. Barbara Słomka – przewodnicząca – Florysta-Aranżer, Studio Florystyczne "Stokrotka" w Bytomiu

2. Iwona Rożek – ZSGH w Bytomiu

3. Krzysztof Brol– ZSGH w Bytomiu

Wyniki:

I miejsce – klasa III H3:

Kantek Agnieszka

Piskorz Dolores

II miejsce – klasa I C:

Konieczny Krzysztof

Kowalik Patryk



III miejsce – klasa I H2:


Bujak Bartłomiej

Pałys Przemysław

II WEWNĄTRZSZKOLNY  KONKURS "SAVOIR VIVRE"

 SKŁAD JURY:

1. Anna Pokorska – przewodnicząca – Firma Hestia

2. Magdalena Balcarzak– Firma Oriflame

3. Ilona Steczkiewicz-Skica – ZSGH w Bytomiu

4. Emilia Ociepa – ZSGH w Bytomiu



Wyniki:

I miejsce – klasa III H2:

Ogrodnik Patrycja

Stypa Dolores

Szkalska Jessica



II miejsce – klasa III H1:


Czepkowski Łukasz

Miszewski Arkadiusz

Paszek Paweł

III miejsce – klasa II H2:

Gorel Damian

Karpowicz Daniel

Krafczyk Mariusz

Zwycięzcy otrzymali liczne nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, którym bardzo dziękujemy.

bytomrelacja_2126.jpg bytomrelacja_2128.jpg bytomrelacja_2133.jpg

           

Tłumnie odwiedzający szkołę goście mieli okazję podziwiać a uczniowie czynnie uczestniczyć w zjawiskowych pokazach kulinarnych i nie tylko, a były nimi:

– pokaz kuchni molekularnej przygotowany przez Jean’a Bos,

?- pokaz kuchni żydowskiej przygotowany przez szefa kuchni restauracji Anatewka z Łodzi – Paweł Antas – wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska, 

– pokaz przygotowany przez Michała Keil – szefa kuchni Hotel Qubus w Katowicach, 

– pokaz kulinarny Ryszarda Warnke- szefa kuchni Hotel Monopol w Katowicach,

– pokaz kulinarny szefów kuchni Michała Przybylskiego, Józefy Michałek- Hotel Pałac Kawalera w Świerklańcu,

–  pokaz Sebastiana Humskiego- szefa kuchni restauracji Hetman w Kroczycach,

– pokaz Roberta Zawiszewski- szefa kucharzy Eloma w Polsce

?- pokaz carvingu w wykonaniu Pawła Peronia- mistrza carvingu, założyciela Krakowskich Warsztatów Carvingowych,

? – pokaz Michała Kucharczyka, Marcina Ćwięczek– Kucharze Gastronom,

? – pokaz dekoracji stołu, Barbara Słomka– studio florystyczne Stokrotka z Bytomia,

? – pokaz barmański w wykonaniu Bartłomieja Kołodzieja– utytułowanego polskiego baristy i Krzysztofa Drabika– wielokrotnego Mistrza Polski, Mistrza Chin i Dalekiego Wschodu

bytomrelacja_1065.jpg          bytomrelacja_1057.jpg

„Warsztaty trwały dwa dni, to co wydarzyło się podczas ich trwania było niesamowite. Ogromne zainteresowanie, zaangażowanie uczniów, perfekcyjne zorganizowanie konkursów, pokazów, przeszło nasze najśmielsze oczekiwania”- podsumowała pani dyrektor Małgorzata Niewrzela.

bytomrelacja_2120.jpg

Na zakończenie, podczas uroczystej gali, uczniowie ZSGH sprawili nam wszystkim przemiłą niespodziankę. Okazało się bowiem że oprócz talentów kulinarnych, co niektórzy uczniowie potrafią także śpiewać…….W ich wykonaniu usłyszeliśmy wiele wszystkim nam znanych przebojów. Przyznajemy że wypadli świetnie.

Organizatorami warsztatów byli:

–  Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu

–  Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska

– Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

w asyście partnerów zagranicznych z Danii, Portugalii i Rumunii. 

Patronat honorowy objęli: Śląski Kurator Oświaty – Stanisław Faber oraz Prezydent Bytomia – Piotr Koj.

Dyrekcji szkoły, nauczycielom, zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom Warsztatów serdecznie gratulujemy!



Marzenna Konkolewska

 PR

Euro-Toques Polska