III MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL KUCHNI ZBÓJNICKIEJ w SKOCZOWIE, czyli WIELKI SKOK ZBÓJNIKÓW NA SKOCZÓW
Opublikowano: 04-08-2011

Potężny wystrzał z armaty Czesława Kanafki rozpoczął na Rynku w Skoczowie oficjalną część III Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej organizowanego przez: Beskidzki Klub Kulinarny, Urząd Miasta Skoczowa, Miejskie Centrum Kultury Skoczów, Euro-Toques Polska, Gromadę Górali na Śląsku Cieszyńskim.

„Skoczów tak się zmienił w ostatnich latach, że nie znaleźliśmy odpowiedniego miejsca na napad zbójnicki, bo i taki pomysł chodził nam po głowie. Po zamku ani śladu, rzemieślnicy, których szanujemy jak mało kto, wymagaliby by raczej naszego dofinansowania, niż obrabowania. Kasa miasta, jak wszędzie ledwo zipie, bo też inwestuje w ulice, ekologię, wygląd estetyczny i szkolnictwo. Drobni i więksi przedsiębiorcy walczą z kryzysem, więc wszystkim im okazaliśmy w tym roku wspaniałomyślną litość; licząc na hojność w przyszłości a i obronę naszej Góralsko zbójnickiej gromady, gdyby do czegoś nieoczekiwanego doszło.”
Cóż więc pozostało? Po wysłuchaniu Pani Burmistrz Skoczowa Janiny Żagan, która czujnym okiem obserwowała całą sytuację i Prezesa Beskidzkiego Klubu Kulinarnego Pana Wiesława Wróblewskiego rozpoczęły się tańce i swawole przy muzyce Silesian Soundsystem.
W dniu następnym, czyli w sobotę od samego rana po kolejnym wystrzale z armaty Prezesa Beskidzkiego Klubu Kulinarnego Wiesława Wróblewskiego, Rynek zaczął tętnić życiem; jedni rozkładali swoje kramy z pamiątkami, napitkiem i czymś „na ząb”, kucharze z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz inni dobrej woli ludzie biorąc sobie do serc wypowiedź Wielkiego Zbójnika Jana Sztefka o ogólnie rzecz biorąc ciężkim życiu Zbójników zaczęli coś czarować przy gigantycznej patelni od firmy Kubala w wymiarze 180cm.
Rozpoczęła się na dobre impreza prowadzona przez kultowego konferansjera, ozdobę temu podobnych imprez – Stanisława Jaskułkę, który swoim kunsztem oratorskim, znajomością tematu, oczarowywał publiczność i organizatorów. Stanisław Jaskułka, znany aktor, to charyzmatyczny góral z Nowego Targu. Nie tylko ogarniał całą imprezę, która z zasady jest wielką improwizacją, jako że jednocześnie działo się na rynku wiele zdarzeń równocześnie, ale panował nad całością perfekcyjnie od początku do samego końca.
Wielkie wrażenie zrobił na obecnych mgr inż. Karol Zorychta z Dzięgielowa (tytuły naukowe specjalnie tu podkreślamy, dodając, że otworzył przewód doktorski), który na scenie, w sposób tradycyjny ostrzygł owcę i wszyscy sobie zadawali pytanie czy owca nie jest na jakichś środkach uspakajających, bo była nadzwyczaj potulna. Duży nacisk kładziony jest na propagowanie jagnięciny z okolicznych gospodarstw, propagowanie jej aby coraz częściej pojawiała się w restauracjach i karczmach.
Jak co roku w konkursie kulinarnym na potrawę z jagnięciny wystartowały drużyny kucharzy profesjonalistów w ilości 9 ekip z Polski, Słowacji, Czech. Oj pocili się panoczki pod czujnym okiem Jury. Pierwsza drużyna otrzymała Nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz czek na 1500zł ufundowany przez organizatorów Targów Poznańskich i wiele innych nagród. Dziękujemy wszystkim drużynom, które przyjechały z daleka za wspólną rywalizację, Jury miało ciężki orzech do zgryzienia w wyborze zwycięzcy o czym świadczy punktacja. Dzięki tym wspaniałym kucharzom jagnięcina została przyrządzona w sposób godny jej pochodzenia.
Pierwszy raz zaprezentowały się Koła Gospodyń Wiejskich, które dzięki firmie BIELMAR, która dostarczyła produkty upiekły przepyszne ciasta. Wielki ukłon dla sponsorów bez których nie odbył by się festiwal, dziękujemy że jesteście z nami, bierzecie udział w wielkim przedsięwzięciu ku krzewieniu tradycji kulinarnych i kulturowych, zapraszamy za rok. Mamy nadzieję, że będziecie razem z nami.
Każdy kto odwiedził Rynek w Skoczowie mógł zaznajomić się z kulturą zbójnicką, góralską, a ci bardziej oczytani nabyć książkę Gustawa Morcinka „Ondraszek”, zaś ci co woleli potańcować wsłuchiwali się w muzykę kapel: Torka i Wałasi, Senior z MCK, Koniaków czy Słowiańskiej urody dziewcząt o imionach Eva i Lenka. Znaleźli się i tacy odważni co na scenie z samymi góralami zbójnickiego tańczyli.
Na Festiwalu pojawiło się wiele osobistości świata polityki, Pan Marszałek Województwa Śląskiego Mariusz Kleszczewski, Starosta Powiatu Cieszyńskiego Czesław Gluza, Zbigniew Szeląg z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz wspomniana wcześniej Pani Burmistrz Skoczowa Janina Żagan, którzy to wszyscy dali nam swoje błogosławieństwo na tą imprezę.
Ponadto byli z nami: sam Jean Bos Prezydent Euro-Toques Polska, którego podczas strzelania z muszkietu omal nam nie porwało, ale podchwycił go w ostatniej chwili Krzysztof Gawlik Ekspert Kulinarny RM Gastro, również członek Euro-Toques Polska. Grzechem by było nie wspomnieć o postaci Carlosa Gonzalesa – Tejery Euro-Toques Polska, Waldemara Hołówki, Wolfganga Menge, Grzegorza Komendarka, Pawła Malewskiego.
Wykupując symboliczną cegiełkę Fundacji Braci Golec i tym samym przekazując swój wkład na szczytny cel raczono się pysznym gulaszem zbójnickim przygotowanym przez Beskidzki Klub Kulinarny na potężnej patelni. Nie została ani jedna porcja.
Wspaniałą oprawę miało spotkanie jury, organizatorów, ekip po imprezie w uroczym miejscu na Bladnicach k/Skoczowa. Kto wie, czy podane tam przez górali z Agroturystyki „Na wymowie” z Wisły jagnię i baran na rożnie nie wygrałby konkursu wśród profesjonalistów. Były też i inne specjały, które rozwiązały języki a też pozwoliły snuć plany i projekty zapowiadające się interesująco.
Za rok również będziemy na Rynku w Skoczowie propagując kulturę zbójnicką, jagnięcinę, tradycyjną muzykę, stroje i wiele innych rzeczy związanych z naszą kulturą, której nie należy się wystrzegać.
Wyniki konkursów kulinarnych:
I miejsce ElJazz Club & Restaurant Bydgoszcz Paweł Żukowicz i Tomasz Kużniacki, nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski, czek na 1500zł ufundowany przez organizatorów Targów Poznańskich
Comber jagnięcy faszerowany chlebem i liśćmi winogron podany na musie z wątroby z sosami z hibiskusa i świeżego szczawiu w towarzystwie foie gras z musem z soczewicy
II miejsce Hotel Korona Sandomierz Tomasz Cias i Bogdan Idec
Comber jagnięcy z ziołową kruszonką z puree z boba i kremem z młodej marchewki
III miejsce Restauracja Park Plaza Wrocław Łukasz Partyka i Arkadiusz Dziakowski
Pieczone jagnie w cieście kukurydzianym i maku podawane z babeczką zbójnicką oraz ciepłą galaretką leśną
Puchar Burmistrz Miasta Skoczów Janiny Żagan
Hotel Marlene Oscadnica Jan Kralik i Martin Kobzik
Puchar Starosty Powiatu Cieszyńskiego Czesława Gluzy
ElJazz Club & Restaurant Bydgoszcz
Puchar Marszałka Województwa Śląskiego Mariusza Kleszczewskiego
Hotel Marlene Oscadnica
Puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej
Hotel Korona Sandomierz
Konkurs Kół Gospodyń Wiejskich
I miejsce KGW Harbutowice
II miejsce KGW Wilamowice
III miejsce KGW Kiczyce
Serdeczne podziękowania dla sponsorów na czele z firmą BIELMAR, również jako naszego partnera strategicznego:
QimiQ- Henryk Siwak
Saga – Agnieszka Wesoły –Drąg
Jan Bielesz
Piekarnia Byrdziak
Łoboda – Marek Łoboda
Kuracjusz – Prezes Kazimierz Gacek
Iglokrak Chłodnie Bielskie – Krzysztof Niemczura
Henryk Kania
Prymat Wojciech Polański
Bank Spółdzielczy Skoczów Pani Prezes Krystyna Binek –Angełowa
P.P.H.U KAROL CHWASTEK
Swedeponic – Sylwia Czauderna
Lazur – Andrzej Szewczyk
Stalgast – Paweł Malewski
Kitle pl. – Maciej Stojanowski
Roman Kubala
Commercio Polska – Jacek Trytko
Winterhalter
Hojna –wycinka drzew
Usługi ogrodnicze Jakub Dudek
Ekologiczne Gospodarstwo Owczarskie Karol Zorychta
Dziękujemy za przybycie prasy, telewizji, portalom Papaja, Gastrona, Zbójnicki Szlak, Portal Śląska Cieszyńskiego OX.PL; Kurier Radia Bielsko, Radio 90, Dziennik Zachodni, TVP KATOWICE, TV Silesia, Wieści Skoczowskie, Gazeta Codzienna.
Dzięki waszej pracy jesteśmy widoczni, a przez to poszerza się grono osób hołubiące jagnięcinę i tradycję regionu.
Relację na potrzeby organizatorów napisał : Jan Sztefek Prezes Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim, Maciej Chojna Rzecznik Prasowy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.
Ustroń 1 sierpnia 2011 r.
ZAPRASZAM DO GALERII ZDJĘĆ