Indyjskie wpływy we włoskiej kuchni
Opublikowano: 14-02-2011


Smak to jeden z pięciu zmysłów, w jakie wyposażony został człowiek. W połączeniu z węchem daje naprawdę ciekawe, często niesamowite doznania.
Takich niecodziennych uniesień kulinarnych doświadczyli uczestnicy spotkania, o którym wspomniałam na początku, ale o tym za chwilę.
Na wstępie powiem tylko, że co kraj to obyczaj, co naród to kuchnia…
Kuchnia włoska, to jedna z najbardziej znanych i lubianych kuchni na świecie. Wyraziste smaki, zapachy świeżych ziół i warzyw, wyborne potrawy jak ravioli, tortellini, pizza czy spagetti przyciągają całe rzesze fanów do włoskich restauracji. Tym razem również podobny mechanizm zadziałał. Do Trattorii Giancarlo na grillowane kalmary i pastę z owocami morza przyjechał z samego serca Indii Sanjeevak Marwaha z firmy Winterhalter India Private Limited. Gość z Indii urzeczony kuchnią i gościnnością Giancarlo, długo nie myśląc przywdział kitel Właściciela i ruszył do kuchni.
Na oczach wszystkich uczestników spotkania przygotował tradycyjne włoskie danie ale z silnym wpływem kuchni indyjskiej. W kilka minut powstała New Delhi pizza z serem mozarella, odrobiną szafranu, kuminu , chilli i curry. Czy przyjmie się jako jedno z dań w Trattorii Giancarlo, tego nie wiemy.
Może to początek kulinarnej przygody włosko-hinduskiej? W końcu łączenie różnych smaków, na pierwszy rzut oka zupełnie nie pasujących do siebie, jest dzisiaj bardzo trendy.
Obecny na spotkaniu Wojtek Chojnicki z firmy Winterhalter Gastronom Polska powiedział:
– W dzisiejszych czasach obfitujących w podziały, gdzie brak porozumienia jest często obecny, okazuje się, że są płaszczyzny, które zawsze będą łączyć niezależnie od koloru skóry, wyznania czy narodowości. Taką płaszczyzną jest kuchnia. Dzisiaj, to kuchnia nas przyciągnęła i kuchnia w pewien sposób nas połączyła i sprawiła, że spotkanie było udane, bardzo smaczne i bogate w nowe doświadczenia, nie tylko smakowe.
******************************
Winterhalter Gastronom to przodujący europejski producent przemysłowych zmywarek do naczyń. Firma specjalizuje się w produkcji zmywarek dla piekarni i cukierni oraz hotelarstwa, gastronomii a także zakładów żywienia zbiorowego. Paleta produkcyjna obejmuje: maszyny do mycia naczyń, szkła, sztućców, garnków, blach do pieczenia przyrządów kuchennych, zmywarki tunelowe z przenośnikiem taśmowym. Winterhalter nie tylko dostarcza zmywarki. Swoim klientom oferuje kompletne systemowe rozwiązania: od uzdatniania wody, poprzez szybkie, niezawodne i oszczędne w eksploatacji zmywarki, po środki czyszczące i nabłyszczające oraz odpowiednio dostosowany osprzęt (stoły, kosze, etc.).
Dorota Karwacka
PR dla Winterhalter Gastronom Polska
Smarten.pl