IV Festiwal Sztuki Kulinarnej ALEJA DOBREGO SMAKU 2010
Opublikowano: 21-06-2010

W dniach 11-13 czerwca 2010 roku w Częstochowie odbył się Festiwal Sztuki Kulinarnej "Aleja Dobrego Smaku". W ramach Festiwalu, w niedzielę 13 czerwca o godz. 17.00 odbył się pokaz kulinarny Roberta Sowy.
Podczas pokazu Robert Sowa ze swoim kulinarnym teamem przygotował dla mieszkańców Częstochowy dwa dania: łososia norweskiego z czosnkiem i rozmarynem podanego na aromatycznym bobie w śmietanie oraz fileciki z kurczaka z sosem gorgonzola, szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Wraz z daniami degustacyjnymi goście festiwalu otrzymali książeczki „Romans kulinarny”.
Robert Sowa był również jurorem konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych, którzy jako pamiątkę otrzymali książki „W poszukiwaniu smaku doskonałego” z dedykacją i autografem autora.
Organizatorzy Festiwalu „Aleja Dobrego Smaku”przygotowali wiele atrakcji kulinarnych, konkursów i koncertów, które odbyły się na scenie ustawionej na Placu Biegańskiego.
W ramach imprezy podczas trzech dni festiwalowych w III Alei Najświętszej Maryi Panny i na Placu Biegańskiego odbył się JARMARK PRODUKTÓW REGIONALNYCH. Swoje wyroby zaprezentowały firmy z różnych regionów Polski, produkujące żywność metodami tradycyjnymi.
Osoby odwiedzające imprezę miały możliwość kupna i degustacji potraw przygotowanych przez restauratorów z regionu częstochowskiego. Liczne degustacje i konkursy dla publiczności odbyły się również na stoiskach wystawców.
Organizator: Częstochowska Organizacja Turystyczna
Współorganizator: Urząd Miasta Częstochowy
Patronat medialny: Gazeta Wyborcza, Radio Katowice, Radio Fiat, Telewizja „Orion”
Impreza dofinansowana przez Urząd Miasta Częstochowy i Zarząd Województwa Śląskiego
Patronat:
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
Krakowskie Warsztaty Carvingowe
Euro-Toques Polska