IV Festiwal Sztuki Kulinarnej ALEJA DOBREGO SMAKU 2010

Opublikowano: 21-06-2010

robert.jpgW dniach 11-13 czerwca 2010 roku w Częstochowie odbył się Festiwal Sztuki Kulinarnej "Aleja Dobrego Smaku". W ramach Festiwalu, w niedzielę 13 czerwca o godz. 17.00 odbył się pokaz kulinarny Roberta Sowy.

Podczas pokazu Robert Sowa  ze swoim kulinarnym teamem przygotował dla mieszkańców Częstochowy dwa dania: łososia norweskiego z czosnkiem i rozmarynem podanego na aromatycznym bobie w śmietanie  oraz fileciki z kurczaka z sosem gorgonzola, szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Wraz z daniami degustacyjnymi goście festiwalu otrzymali książeczki „Romans kulinarny”.

Robert Sowa był również jurorem konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych, którzy jako pamiątkę otrzymali książki „W poszukiwaniu smaku doskonałego” z dedykacją i autografem autora.

Organizatorzy Festiwalu „Aleja Dobrego Smaku”przygotowali wiele atrakcji kulinarnych, konkursów i koncertów, które odbyły się na scenie ustawionej na Placu  Biegańskiego.

zb_0363czot_63.jpg  zb_0363czot_64.jpg  

W ramach imprezy podczas trzech dni festiwalowych w III Alei Najświętszej Maryi Panny i na Placu Biegańskiego odbył się JARMARK PRODUKTÓW REGIONALNYCH. Swoje wyroby zaprezentowały firmy z różnych regionów Polski, produkujące żywność metodami tradycyjnymi.

zb_0363czot_66.jpg  zb_0363czot_65.jpg

Osoby odwiedzające imprezę miały możliwość kupna i degustacji potraw przygotowanych przez restauratorów z regionu częstochowskiego. Liczne degustacje i konkursy dla publiczności odbyły się również na stoiskach wystawców.

zb_0363czot_71.jpgOrganizator: Częstochowska Organizacja Turystyczna

Współorganizator: Urząd Miasta Częstochowy 

Patronat medialny: Gazeta Wyborcza, Radio Katowice, Radio Fiat, Telewizja „Orion”

 

Impreza dofinansowana przez Urząd Miasta Częstochowy i Zarząd Województwa Śląskiego



Patronat:

Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

Krakowskie Warsztaty Carvingowe

Euro-Toques Polska