IV Międzynarodowy Festiwal Fotografii Kulinarnej
Opublikowano: 07-11-2012

26 października rozpoczął się w Paryżu IV Międzynarodowy Festiwal Fotografii Kulinarnej. Tematem tegorocznej edycji festiwalu jest „Jajko”. Jajko jako symbol cyklu: narodziny – śmierć – odrodzenie, towarzyszące ludzkości od zarania dziejów, obecne w życiu każdego z nas.
Patronat nad Festiwalem objął w tym roku Pierre Gagnaire, znany Szef kuchni francuskiej, zdobywca trzech gwiazdek Michelin i członek Francuskiej Akademii Kulinarnej. On to właśnie, wraz z innymi członkami jury będzie oceniał prace 50 fotografów biorących udział w głównym konkursie festiwalu.
Polskę reprezentuje Paulina Jakóbiec (www.jakobie.com), fotograf współpracujący w Polsce z miesięcznikiem „Kuchnia”, a we Francji z utytułowanymi szefami kuchni francuskiej. Prace na Festiwal przygotowała we współpracy z Łukaszem Konik (www.lukaszkonik.pl), pasjonatem kuchni molekularnej, członkiem Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Festiwalowi towarzyszą liczne wystawy fotograficzne prezentowane zarówno w restauracjach, galeriach jak i hotelach, warsztaty fotografii kulinarnej a także debaty wokół … „ jajka”. Podobnie jak w poprzednim roku, obok prac profesjonalistów, jury oceniać będzie prace bloggerów kulinarnych.
Więcej informacji na stronie Festiwalu : www.festivalphotoculinaire.com