IV półfinał BlogerChef’a

Opublikowano: 24-04-2013

Znamy już czwartą finalistkę konkursu BlogerChef! Została nią Marysia Banach, która zauroczyła jury przede wszystkim doskonałym stekiem i czekoladowo-wiśniowym deserem. W kwietniu, areną kulinarnych potyczek był Poziom 511*** Design Hotel & SPA, nowoczesny obiekt położony w najwyższym punkcie Jury Krakowsko-Częstochowskiej (511 m n.p.m.).

blogerchef_logo

 

Zatriumfowała Wielkopolska i średniowysmażony stek

Zwyciężczynią czwartej odsłony konkursu BlogerChef została Poznanianka – Maria Banach, autorka bloga Gruszka z fartuszka (http://www.gruszkazfartuszka.pl/). W jury zasiedli Marek Mocny, kierownik gastronomii hotelu Poziom 511 Design & SPA w Podzamczu k. Ogrodzieńca, szef kuchni hotelu Poziom 511 Design & SPA Damian Horwat oraz Mirek Drewniak, przewodniczący jury konkursu Blogerchef. Jurorów oraz publiczność zachwycił perfekcyjny, średniowysmażony filet mignon w sosie karmelowym z grzybami i rozmarynem, na czosnkowym purée ziemniaczanym autorstwa Marysi. Awans do finału zapewnił blogerce również deser w stylu pin-up, pachnący i smakujący czekoladą, coca-colą oraz wiśniami, niczym przeniesiony w czasie z amerykańskiej jadłodajni lat 50-tych. Bo kuchnia amerykańska właśnie, była tematem przewodnim kwietniowego półfinału konkursu BlogerChef. – Bloguję od 3 lat, a paradoksalnie, zaczęłam dlatego, że gotować wcale nie potrafiłam. Udział w konkursie BlogerChef od samego początku traktuję jako przygodę i sprawdzenie własnych sił. Tym bardziej więc, wygrana w półfinale jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem i powodem do dumy! Ocena jury dotycząca moich potrawy oraz sposobu zarządzania zespołem w kuchni jest dla mnie niczym wiatr w żagle – wreszcie czuję, że moja miłość do kuchni jest odwzajemniona! – wyznaje laureatka IV-tego półfinału.

511.1

Amerykańsko, pysznie i kolorowo

Pochwały zebrały nie tylko dania Marysi. Jury i gościom bardzo smakował również kurczak po hawajsku wykonany pod okiem zdobywczyni drugiego miejsca – Adriany Baran, autorki bloga Pora coś zjeść (http://www.poracoszjesc.blogspot.com/). Równie wysoką punktację uzyskały jej czekoladowe muffiny z wiśniowym sosem. Dużym uznaniem cieszył się też kunszt kulinarny Laury Chołodeckiej (http://cafebabilon.blogspot.com/), która wraz z kierowaną przez siebie drużyną stworzyła pyszne krewetki po kreolsku oraz wyśmienite kanadyjskie maślano-bakaliowe tartaletki. Linki do pozostałych kulinarnych kreacji półfinalistów można znaleźć na fanpage BlogerChef’a: https://www.facebook.com/blogerchefpl/app_214102475297229

Blogerzy zaskakują również profesjonalistów

– Blogerzy są absolutnie fantastyczni. Mają w sobie tyle zapału i pomysłowości. Jestem pod ogromnym wrażeniem i cieszę się ogromnie, że prowadzony przeze mnie hotel Poziom 511**** spotkał zaszczyt goszczenia konkursu BlogerChef. Jego formuła jest rewelacyjna – dużo zabawy w gotowanie, wzajemnej nauki oraz wymiany doświadczeń i tylko odrobina rywalizacji. – mówi o inicjatywie Marek Mocny. A Mirek Drewniak dodaje: – Ci ludzie żyją kuchnią. My, eksperci, też możemy się wiele od nich nauczyć.

511.2

Goście BlogerChef’a mistrzami latte art

Możliwości odkrywania i smakowania na półfinałowym spotkaniu w Podzamczu nie brakowało. W piątkowy wieczór uczestnicy zostali zaproszeni na warsztaty baristyczne prowadzone przez Marka Mocnego. Każdy miał okazję profesjonalnie przygotować espresso, cafe latte czy ice coffee. A następnie… tworzyć wzorki na kawowej piance. Powstały kwiatki, serduszka, a nawet logo BlogerChef’a.

Jurajskie prażonki i ognisko przy skale

Warsztaty baristyczne nie zakończyły atrakcji piątkowego wieczoru. Blogerzy przygotowywali również wspólnie jurajski przysmak – prażonki, czyli jednogarnkowe dania pieczone w ognisku. – Do kociołka wlewamy tłuszcz, dodajemy warstwowo warzywa, sukcesywnie doprawiamy, dociskamy, okładamy kapustą i szczelnie zamykamy. – tłumaczył Mirek Drewniak. W kociołkach uczestników znalazły się m.in. buraczki, ziemniaki, marchewka, cebula, kapusta oraz boczek i smalec. Jeden z kociołków zawierał również mniej typowe składniki – skarby ze słoiczków firmy OLE!, które zawsze towarzyszą półfinałom: suszone pomidory, oliwki i ser feta. Z warzyw OLE! powstały spontanicznie również sałatki. Bo kreatywność blogerów jest absolutnie niczym nieograniczona. Konsumpcja zarówno wspomnianych sałatek, jak i prażonek i kiełbasek odbywała się przy ognisku ulokowanym kilka metrów od naturalnej jurajskiej skały.

511.3

A gdy emocje nieco opadły…

Po konkursowym gotowaniu, w czasie obrad jury blogerom i zaproszonym gościom zaproponowano możliwość poszerzenia kulinarnej wiedzy. Odbyło się bowiem bardzo ciekawe spotkanie z somelierem ze Składu Win Mielżyński (http://www.mielzynski.pl/). Pan Michał Poddany z wielkim zapałem opowiadał o produkcji win, ich różnorodnych smakach i sztuce łączeniu z potrawami.

Ostatnim elementem programu było oczywiście ogłoszenie wyników i rozdanie nagród. Pan Marek Mocny zaprezentował następnie otwieranie szampana szablą, po czym na salę wjechał ogromy tort. I tak zakończył się IV-ty półfinał konkursu BlogerChef.

Przed nami jeszcze jeden, 10-11 maja w Bielsku-Białej. A następnie Wielki Finał, który będzie jednocześnie konferencją i piknikiem dla blogerów kulinarnych.

 

Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl

Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl/#!/o-konkursie

Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Fundacja Klubu Szefów Kuchni

Patronat medialny: Smaker.pl, Internia.pl, NaszeMiasto.pl, PolskaGotuje.pl, JedzJedz.pl, NewsGastro.pl, Horeca.pl

Partnerzy: Kenwood, DeLonghi, Stalgast, Fiskars, Big Green Egg, Porcelana Bogucice, wydawnictwo MUZA, Hotel Poziom 511 Design & SPA, Skład Win Mielżyński, Browar na Jurze, Piekarnia „Patrycja i Paweł”

Sponsorzy: Winiary, Oerlemans, Jan Niezbędny, OLE!, Kenolux, system jakości żywności QAFP

 

Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska – dietetyk na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku” (www.wkrainiesmaku.pl). Zajmuje się organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl.

Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” (www.DocenPolskie.pl), którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.