IX Festiwal Kuchni Greckiej
Opublikowano: 10-03-2014

Dnia 26 marca 2014 roku w godzinach 10:00 – 18:00 na XVIII Międzynarodowych Targach Gastronomicznych Eurogastro w Warszawie ul. Marsa 56C, SEKTOR A
Festiwal Kuchni Greckiej jest cyklicznym wydarzeniem mającym na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych produktów zarówno wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy, jak i wśród konsumentów. Polscy kucharze pod „fachowym okiem” będą mogli zaprezentować swoje zdolności na konkursie kulinarnym, w którym weźmie udział 12 kucharzy z całej Polski. Ich zadaniem będzie przygotowanie dania z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów.
Z uwagi na czas i miejsce organizacji jest to również szansa nawiązania kontaktów w branży Ho.Re.Ca tak dla uczestników, jak i dla Partnerów Festiwalu Kuchni Greckiej. Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2014 organizowanego przez Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Inauguracji Festiwalu dokona Ambasador Grecji w Polsce p. Tasia Athanasiu. Swoją obecnością zaszczyci nas Mnich ze świętej Góry Athos o. Epifanios Milopotaminos, który jest Szefem Kuchni Klasztoru, członkiem Chef’s Club of Greece i autorem wielu książek kucharskich. Wykona Autorski Pokaz kulinarny połączony z degustacją. Firma Callebout przedstawi grecką odsłonę belgijskiej czekolady – słodkie tajniki zaprezentuje Mistrz Piotr Chylarecki. Firma POTIS zaprezentuje maszynę do gyrosa dostępną dla każdego domu. Na wszystkich odwiedzających czeka wyśmienita kawa o którą zatroszczy się Delonghi Polska, greckie oryginalne przysmaki The Greek Gourmet i wiele innych niezapomnianych atrakcji.
Serdecznie zapraszamy do udziału w tym wielkim międzynarodowym wydarzeniu, którego pomysłodawcą i Organizatorem jest Theofilos Vafidis – znany i ceniony Mistrz i Doradca Kulinarny.
Lista uczestników IX Festiwalu Kuchni Greckiej
- Jan Paweł Błaźniak Restauracja Maska – Saska Kępa Warszawa
- Sylwia Bukała Do&Co Poland Sp. Z O.O. Warszawa
- Tomasz Czarnecki Restauracja Patateria Karpacz
- Arkadiusz Dziakowski Restauracja Zielona Wrocław Psary
- Rafał Grzegorzek Restauracja Amber Room Warszawa
- Dominik Kloc Dworek New Restaurant Bielsko – Biała
- Dariusz Kuduk Hotel Grand Sal Wieliczka
- Marcin Polak Młyn Jacka Hotel & Spa **** Wadowice
- Norbert Sokołowski Restauracja Moonsfera Warszawa
- Kamil Tłuczek Restauracja Pasjonaci Rzeszów
- Karolina Wiśniewska Hotel Zdrojowy Pro Vita Agnieszka Trafas Kołobrzeg
- Dawid Zagrzywiec Hotel Brant Wiązowna
Jury techniczne IX Festiwalu Kuchni Greckiej
- Jerzy Pasikowski (Przewodniczący) Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Miltos Karoubas – Prezes Chef’s Club – Grecja
- Spiros Dosis – Członek Chef’s Club – Grecja
- Marcin Budynek – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Robert Sowa – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
- Giancarlo Russo – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Włochy
- O. Epifanios Milopotaminos – Członek Chef’s Club – Grecja