IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny
Opublikowano: 16-09-2014
W dniu 16 sierpnia w Ustroniu odbyły się IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny, pomysłodawcami i organizatorami tego wyjątkowego wydarzenia są Leszek Makulski i Jan Sztefek Wielki Zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.
W tym roku patronat honorowy nad imprezą objął Konsul Generalny Rzeczypospolitej Polskiej – pani Anna Olszewska, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Marek Sawicki, Starosta Cieszyński – Jerzy Nogowczyk, Burmistrz Miasta Ustroń – Ireneusz Szarzec ,Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników oraz Wyższa Szkoła Zarządzania – Jadwiga Gierczycka.
Ideą powstania Święta Baraniny jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim, które przez wiele lat było praktycznie nie obecne na naszych stołach i cieszyło się złą sławą oraz propagowanie kultury góralskiej, w tym owczarstwa, muzyki, plastyki, rękodzieła, a także gwary i życiowych prawd rdzennych górali.
Główną atrakcją Mistrzostw jest konkurs kulinarny, który w tym roku został rozegrany w dwóch miejscach, zawodnicy przygotowywali dania na profesjonalnych stanowiskach w siedzibie firmy RM Gastro. Konkursowe zadanie polegało na przygotowaniu przekąski zimnej z serów owczych -oscypek, bundz oraz danie głównego z combru jagnięcego lub baraniego (owce musiały pochodzić z polskiej hodowli) i kapusty.
W rywalizacji udział wzięły następujące ekipy:
1. Adam Rokicki, Robert Pęcherzewski – Restauracja. „Endorfina” Warszawa
2. Izabela Zemła, Jakub Pękała .- Restauracja „Acolada” Katowice
3. Kamil Dąbrowski, Dariusz Borysiak – Restauracja „Kuźnia Kulturalna” Warszawa
4. Kamil Aleksy, Marek Łoboda hotel „Monopol” Wrocław
5. Miłosz Kępka, Roman Dziwisz hotel „Hugo” Kędzierzyn-Koźle
6. Krystian Mazur, Małgorzata Stach – Hotel Witek Kraków
7. Andrzej Łabędzki, Zbyszek Jaworski- Dwór Bismarcka Mysłowice
8. Junior Team Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej -Tomas Jasinek, Vojta Hascik
Startujących oceniali profesjonalni Jurorzy pochodzący z kraju i z zagranicy w składzie:
Jarosław Uściński ,
Michał Górecki ,
Karel Drapal (Czechy),
Thierry Ayel (Francja),
Piotr Papież,
Krzysztof Gawlik ,
Piotr Szczygielski
A także Jury techniczne w składzie:
Daniel Makulski ,
Jacek Schliske,
Józef Sikora (Czechy)
W trakcie kulinarnych zmagań w siedzibie RM Gastro odbyła się również konferencja popularno- naukowa pt.” „ Nowe – stare inspiracje w hodowli i wykorzystaniu kulinarnym owiec” , którą poprowadził prof.dr.hab. Roman Niżnikowski z SGGW w Warszawie i prof. dr hab. Bronisław Borys. W gorącej dyskusji głos zabrał m.in. pasjonat owczarstwa Lucjan Czardybon ze Śląskiej Wyższej Szkoły Zarządzania im. Gen. Jerzego Ziętka.
Druga część Mistrzostw odbyła się przed Karczmą Góralską w Ustoniu, gdzie można było skorzystać z licznych atrakcji przygotowanych przez Organizatorów. Imprezę rozpoczęła salwa armatnia, którą odpaliła pani Anna Olszewska Konsul Generalny z Ostrawy i poseł na Sejm RP pan Czesław Gluza, który od wielu lat promuje spożywanie baraniny w Polsce.
Z dużym zainteresowaniem nie tylko wśród kucharzy cieszył się pokaz rozbioru mięsa baraniego, którego dokonał Dr Michał Milerski pracownik Instytutu w Pradze, konferansjer święta Baraniny Pierwsza łopatka powędrowała na patelnię Remigiusza Rączki, który jest bohaterem programu kulinarnego „Rączka gotuje”.
Można też było zobaczyć m.in. pokaz strzyżenia owiec, prace artystyczne przygotowane przez lokalnych twórców, a także posłuchać kapeli TORKA.
Pod Karczmą Góralską odbyło się też ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego. Decyzją jury pierwsze miejsce powędrowało do drużyny z Czech, zdobyła go ekipa Junior Team Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej -Tomas Jasinek, Vojta Hascik . Sukces Junior Team nie był zaskoczeniem dla organizatorów , ich zwycięstwa obserwowali już wcześniej podczas konkursu „Śląski Bigos” w Ostrawie. Należy tu też dodać, że był to najmłodszy zespół startujący w zawodach.
Drugie miejsce zdobył Adam Rokicki i Robert Pęcherzewski z Restauracji „Endorfina” z Warszawy. Zgodnie z obowiązującym regulaminem ekipa ta otrzymała nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2014.
Trzecie miejsce przypadło Miłoszowi Kępka i Romanowi Dziwiszowi z Hotelu „Hugo” w Kędzierzynie-Koźle.
To nie jedyne wyróżnienia i nagrody jakie rozdano podczas Święta Baraniny, Pani Konsul Anna Olszewska otrzymała najwyższy tytuł Gromady Górali – Zbójnicy nad zbójnikami i pięknego obuszka(ciupagi).
Natomiast tytuł Zbójnika Honorowego otrzymali: Thierry Ayel, Krzysztof Bogaczewski, Prof. Bronisław Borys, Lucjan Czardybon, Krzysztof Filary, Krzysztof Gawlik, Jadwiga Gierczycka, Michał Górecki , Daniel Makulski, Tomasz Nowak, Prof. Roman Niżnikowski, Piotr Papież, Artur Puczek, Remigiusz Rączka, Grażyna Słotwińska, Zbigniew Szczotka, Karol Zorychta, Włodzimierz Zimoch.
Organizatorzy dziękują wszystkim którzy uczestniczyli w IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny- sponsorom, zaszczytnym gościom, jurorom, zawodnikom i zgromadzonej publiczności.
Szczególne podziękowania dla Prezesa Jarosława Uścińskiego i całego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni za pomoc merytoryczną, firmie RM Gastro prezesowi Davidowi Riedel, Krzysztofowi Gawlikowi, Tomaszowi Nowakowi, Krzysztofowi Filarowi i innym.
Ogromną pomocą służył Wielki Zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyński Jan Szczotka, Karol Zorychta, Włodzimierz Zimoch.
Wszystkich sympatyków Święta Baraniny zapraszamy za rok !!!
Materiały przesłane przez Leszka Makulskiego