Jak wyglądałaby kuchnia bez kobiet?
Opublikowano: 07-03-2011

Zmysłowe, wrażliwe, pełne wdzięku i wyczucia… Nie ma co ukrywać – kobiety w kuchni zawsze były potrzebne i gdy w myślach przywołamy wizerunek mamy lub babci krzątającej się przy garnkach, nieodzownie kojarzy nam się on z ciepłem domowego ogniska.

Kobiety nie muszą być jednak łączone jedynie z gotowaniem w domowej kuchni. Płeć żeńska coraz bardziej udziela się i jest aktywna w szeroko pojętej zawodowej gastronomii.
Nie tylko na świecie, ale również w Polsce mamy przedstawicielki – uzdolnione panie, które z powodzeniem reprezentują płeć piękną w kulinarnej branży.
Wystarczy w tym miejscu przypomnieć o wybitnych osobowościach:
Bożena Sikoń

Najsłynniejsza polska cukierniczka, obejmuje obecnie stanowisko szefowej pracowni cukierniczej Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, jest absolwentką dwóch prestiżowych szkół we Francji: Szkoły Dekoratorstwa Artystycznego koło Lyonu i szkoły w Lentore koło Paryża, w 2002 r. zdobyła srebrny medal Pucharu Świata w Luksemburgu. Autorka programu: „Łakocie Bożeny Sikoń” na antenie programu kuchnia.tv
Arleta Żynel

Współwłaścicielka restauracji Mstrz i Małgorzata w Białymstoku, jedna z niewielu kobiet piastujących w Polsce stanowisko szefa kuchni. Wcześniej przez 17 lat prowadziła restaurację „Arsenał” w Pałacu Branickich.
Jeśli znacie kobiety którym należy się uznanie za ich osiągnięcia w gastronomi to napiszcie na adres redakcja@newsgastro.pl
Dzień Kobiet to idealna okazja by przypomnieć o ważnej roli, jaką odgrywają kobiety w kulinarnym świecie. Mocno trzymamy kciuki za panie, które podjęły wyzwanie zawojowania gastronomii!
A wszystkim pasjonatkom gotowania lub smakowania w ich Dniu życzymy wszystkiego co najlepsze – wielu udanych potraw, wypieków i coraz nowszych kulinarnych doznań i sukcesów!