Jakubiak lokalnie II

Opublikowano: 25-07-2013

Tomek Jakubiak na nowo odkrywa smaki z różnych miejsc w Polsce i inspiruje się nimi w swojej kuchni. W nowym sezonie kucharz podróżuje po Polsce, szukając kulinarnych ciekawostek. Produkty lub potrawy charakterystyczne dla odwiedzanego miejsca są dla Tomka punktem wyjścia do pełnego pasji gotowania autorskich przepisów.

Jakubiak_lokalnie_II

 

Najwybitniejsi kucharze świata kreujący trendy światowej gastronomii gotują z lokalnych składników i przygotowują potrawy w zależności od sezonu. Zgodnie z filozofią słynnych szefów „Jakubiak lokalnie” jest podróżą w poszukiwaniu smaków, zarówno tych mocno zakorzenionych w naszej kulturze, jak i tych zapomnianych czy niedocenionych.

W drugim sezonie serii Tomasz Jakubiak sięgnie po specjalnie wyselekcjonowane lokalne wędliny, aromatyczne sery robione w odwiedzonych przez niego miejscach i skorzysta z rozmaitych przypraw oraz dostępnych w  danym regionie owoców i warzyw.

Tomasz Jakubiak to kucharz i dziennikarz kulinarny. Gospodarz popularnego programu „Jakubiak w sezonie” w telewizji kuchnia+. Gotowaniem zafascynowany od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. Jest samozwańczym sarmatą XXI wieku. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne, a także – dzięki pracy w telewizji – dużo podróżuje i poznaje kuchnie innych krajów.

Premiera: kuchnia+, od soboty, 7 września 2013, 17:00