Jakubiak miesza w Garze!

Opublikowano: 28-09-2014

Długo oczekiwana restauracja Tomka Jakubiaka już otwarta! Warszawska mapa kulinarna wzbogaciła się o nowy, bardzo smaczny adres – Jasna 10/róg Sienkiewicza. Tu Jakubiak nieraz zamiesza w Garze! Zapraszamy 🙂

garJakubiaka.logo

 

 

Restauracja Gar w nowej odsłonie to miejsce proste, gościnne, bezpretensjonalne, do którego można wpaść zarówno na lunch, jak i na sutą kolację. Doskoły adres na biesiadę z przyjaciółmi, kolację we dwoje i spotkanie biznesowe. Wystrój nawiązuje do modnych londyńskich czy nowojorskich restauracji, w których jest przestrzeń, a przede wszystkim – doskonałe jedzenie.

Czy wiecie skąd Tomek Jakubiak czerpie inspiracje? Ostatnio wyznał, że przepisy dań, z których zasłynął na całą Polskę –  po prostu mu się przyśniły…

Spróbujcie marzeń sennych Tomka: kaczki w cynamonie i cytrusach z konfiturą z czarnych pomidorów, ośmiornicy w polskim wydaniu – z borowikami i rozmarynem, kremu z dorsza, krewetek z chorizo, gołąbków z jagnięciną i kaszą, a także prawdziwego przysmaku z Dalekiego Wschodu, jakim są uszy wieprzowe na ostro. Do tego pierogi z dynią, antonówką, wiejskim twarogiem polane słodką śmietaną i posypane kawałkami sękacza.

gar.jakubiak001

Gar obfitości. Kuchnię Tomka Jakubiaka można porównać do olbrzymiego garnka, wypełnionego po brzegi sezonowymi warzywami, świeżymi ziołami, mięsem i rybami od najlepszych dostawców, a także makaronami według receptury włoskiej, ale produkowanymi pod Warszawą. Dania polskie z nutą śródziemnomorską, takie jak krem z kiszonych w domu pomidorów, wątróbka jagnięca w delikatnym sosie sojowym, pesto ze szczawiu i rokitnika, pizza na cieście z zakwasu chlebowego czy pierogi z cielęciną, dynią, antonówką podawane w buraczkach – nie mają sobie równych! Smak, zapach, kolory i charyzmatyczny kucharz, który wita swoich gości i osobiście dla nich gotuje – tak już jest w nowym Garze!

Menu Jakubiaka. Karta dań jest krótka, ale zadowoli zarówno biznesmena, jak i hipstera. Codziennie będą się w niej pojawiały nowe, oparte na sezonowych i aktualnie dostępnych produktach potrawy. Spróbujcie wątróbki w pomidorach, pasty z cieciorki z sałatą i paluchami, zapiekanych małży, sałatki z pęczaku z serem korycińskim doprawionej genialnym vinegretem, pizzy z wędzonym serem, żurawiną, szynką parmeńską i rukolą, schabu długo pieczonego, kaczki w pomarańczach na pieczonych burakach, dorsza bałtyckiego z jarmużem i brukselką, steku polskiego sezonowanego z grubymi frytkami ziemniaczanymi, selerem i brukwią. A na deser – leniwych z dynią.

gar.jakubiak002

Tomasz Jakubiak: charyzmatyczny kucharz i dziennikarz kulinarny, znany z programu „Jakubiak w sezonie” w telewizji Kuchnia+, przez cztery lata związany z telewizją śniadaniową „Dzień Dobry TVN” oraz gościnnie w programie „Pytanie na śniadanie”. Wcześniej szef kuchni w znanych warszawskich i zielonogórskich restauracjach. Gotowaniem zafascynowany od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Angażuje się w projekty edukacyjne, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne, a także – dzięki pracy w telewizji – dużo podróżuje i poznaje kuchnie innych krajów. W ramach promocji „ulicznego jedzenia” organizuje Street Food Festival by Tomasz Jakubiak, którego ideą jest pokazanie nowego podejścia do kuchni – dobre, zdrowe i szybko przygotowane potrawy zasmakowały nie tylko warszawiakom. Według magazynu Malemen, Tomek jeszcze nieźle „namiesza”  – gazeta umieściła jego nazwisko wśród 30 mężczyzn przed 30-stką, którzy zmienią świat. Teraz miesza w warszawskim nowym Garze!