Jerzy Pasikowski odpowiada czy Polacy stają się smakoszami?

Opublikowano: 25-09-2013

Agnieszka Wysocka: Z jaką kuchnią się Pan utożsamia?

Jerzy Pasikowski: Moje pierwsze kulinarne kroki stawiałem w hotelach i restauracjach zdominowanych przez tradycyjną kuchnię polską. Dlatego kuchnia polska jest dla mnie tą, która jest najbliższa mojemu serce. Natomiast moją drugą „kulinarną miłością” jest bez wątpienia kuchnia francuska z racji jedenastu lat przepracowanych z szefami kuchni z Francji. Praktycznie wszystkie techniki oraz metody i triki kulinarne poznane podczas pracy z francuskimi kucharzami wykorzystuję do dnia dzisiejszego.

_MG_9741

 

Co jest dla Pana najważniejsze w momencie przygotowywania posiłku?

JP: To co dla mnie jest najważniejsze myślę, że jest to równie ważne dla wszystkich innych kucharzy, czyli maksymalne wydobycie smaku z każdej przygotowywanej potrawy pozostawiając przy tym jej naturalny i świeży wygląd

Czy lubi Pan eksperymentować w kuchni?

JP: Jest to chyba w naturze każdego kucharza, że lubi i potrafi eksperymentować a ja nie jestem wyjątkiem od tej reguły. Dzięki temu powstają coraz to nowsze i ciekawsze potrawy, zarówno pod względem kompozycyjnym produktów użytych w potrawie jak i końcowego efektu smakowego oraz wizualnego na talerzu.

 

więcej przeczytasz  na stronie: http://www.dolcevitamagazyn.pl/strona/kuchnia/jerzy_pasikowski_odpowiada_czy_polacy_staja_sie_smakoszami